Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

8 let, 1 mesec

Naprava, ki bi lahko rešila življenje Senni, Bianchiju, Wilsonu in Surteesu (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik združenja dirkačev formule 1 Alex Wurz je namignil, da bi lahko bila revolucionarna naprava za boljšo zaščito dirkačeve glave obvezna že v prihodnji sezoni.

V formuli 1 si prizadevajo za boljšo zaščito dirkačeve glave hitreje kot bi si, če v zadnjih dveh letih dirkaškega sveta ne bi močno prizadeli dve smrtni žrtvi: 5. oktobra 2014 je Francoz Jules Bianchi na dirki formule 1 za VN Japonske s čelado trčil v avtodvigalo ob stezi in 17. julija 2015 umrl za posledicami nesreče.

23. avgusta 2015 si je Justin Wilson, ki je bil v sezoni 2003 dirkač formule 1, hudo poškodoval glavo na dirki ameriške serije IndyCar na stezi v Poconu. V Britančevo čelado je priletel odpadli del avtomobila vodilnega na dirki Sageja Karama. Dan pozneje je Justin umrl.

Podobno usodo sta doživela tudi Henry Surtees, sin svetovnega prvaka formule 1 in MotoGP Johna Surteesa in trikratni svetovni prvak formule 1 Ayrton Senna. Surtees je izgubil življenje 19. julija 2009, star 18 let, ko mu je na dirki formule 2 v Brands Hatchu v čelado priletelo odpadlo kolo z avtomobila Jackeja Clarkeja.

Ayrton Senna se je smrtno ponesrečil 1. maja 1994, ko mu je po trčenju v zid čelado prebil odpadli kos vzmetenja.

Združenje dirkačev formule ena je izvedlo velik pritisk na Mednarodno avtomobilistično zvezo in sadovi so tukaj. FIA je vsem moštvom pisala, da namerava uvesti tako imenovano halo napravo.

"Dirkači so veseli, ker so se predstavniki moštev po priporočilu dirkačev in raziskavi FIE dogovorili za dodatno zaščito glave za sezono 2017. Zdaj bomo vstopili v fazo dizajna, ko se bodo morali dirkači zaradi dodatka prilagoditi na nekoliko drugačen vidni spekter. Radoveden sem, kakšne bodo nove rešitve moštev, ki bodo videti dobro in bodo hitre," je za BBC povedal predsednik združenja dirkačev formule 1 Alex Wurz.

Morda je to prvi korak do popolnoma zaprtih kokpitov dirkačev formule 1. Morda pa bo tako imenovana halo naprava dovolj dobra rešitev, da bo v prihodnje preprečevala nove smrtne žrtve.

Ne spreglejte