Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2022,
19.40

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

Red Bull Racing Ferrari Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton Max Verstappen Charles Leclerc Silverstone Formula 1

Četrtek, 30. 6. 2022, 19.40

1 leto, 9 mesecev

Napoved VN Velike Britanije

Verstappen še ne slavi, Leclerc se še ne predaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Silverstone Verstappen | Max Verstappen ob prihodu v Silverstone, eno najbolj klasičnih prizorišč dirk formule 1 | Foto Reuters

Max Verstappen ob prihodu v Silverstone, eno najbolj klasičnih prizorišč dirk formule 1

Foto: Reuters

"Ni razloga, da bi slavil," kljub lepi prednosti po devetih dirkah sezone formule 1 pravi Max Verstappen. Sledi dirka v Silverstonu, kjer še ni zmagal. Charles Leclerc kljub 49 točkam zaostanka še verjame: "Če vse naredimo do popolnosti, imamo dirkalnik in ekipo, ki lahko zmaga dirke in osvoji prvenstvo." Štart v nedeljo ob 16. uri.

Silverstone 2021 Hamilton Verstappen
Sportal Največji izziv v sezoni za Red Bull, ko se ne bojijo samo Ferrarija

Verstappen: Ni razloga, da bi slavil

Prvenstvo formule 1 se nadaljuje z veliko nagrado Velike Britanije, ki je aktualni prvak in vodilni v letošnji sezoni Max Verstappen (Red Bull) ni še nikoli zmagal. Enako smo pisali tudi pred prejšnjima dvema dirkama, a je nato zmagal tako v Azerbajdžanu kot v Kanadi. S šestimi zmagami na uvodnih devetih dirkah ima za ta del sezone že izdatno prednost 49 točk pred najnevarnejšim tekmecem za prvaka Charlesom Leclercom (Ferrari). "Ni razloga, da bi slavil, ker bi bil rad tam, kjer sem zdaj - torej na prvem mestu - na koncu sezone. Čaka nas še veliko dela. In lahko smo še boljši. In samo na to smo osredotočeni," je dejal pred začetkom dirkaškega vikenda, ki se zdaj z medijskimi obveznostmi znova po starem sistemu začenja že v četrtek popoldne. Na prvih devetih dirkah sezone so bile novinarske konference v petek dopoldne, a je FIA zdaj dirkačem le ugodila, češ da so imeli petke preveč natrpane. Tako Mercedes kot Ferrari sta v Silverstone prišla z izdatnimi izboljšavami na dirkalniku, Red Bull pa ne. Verstappen vseeno ni pretirano zaskrbljen. "Na vsaki dirki so drugačne razlike med ekipami. Mi lahko vplivamo samo nase."

Skupni seštevek pred deseto dirko sezone:

1. Max Verstappen (Red Bull) 175 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 129
3. Charles Leclerc (Ferrari) 126
4. George Russell (Mercedes) 111
5. Carlos Sainz (Ferrari) 102
6. Lewis Hamilton (Mercedes) 77
7. Lando Norris (McLaren) 50
8. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) 44

1. Red Bull 304 točke
2. Ferrari 228
3. Mercedes 188
4. McLaren 65
5. Alpine 57

Leclerc: Imamo dirkalnik in ekipo, ki lahko osvoji prvenstvo

Leclerc v Silverstonu razlaga, da bitke za prvaka še ne predaja. | Foto: Reuters Leclerc v Silverstonu razlaga, da bitke za prvaka še ne predaja. Foto: Reuters Leclerc je bil po tretji dirki sezone, ko je v Melbournu drugič zmagal, vodilni s 34 točkami prednosti. Odtlej pa je sezona zanj in za Ferrari prava nočna mora: odstopi, taktične napake s postanki in na zadnji dirki že prva kazen zaradi preveč porabljenih motorjev. "Na zadnjih dirkah res nismo bili v najboljšem položaju. Vedno smo na limitu. In to je pač potrebno, če se želimo boriti za naslov prvaka," razlaga Monačan, ki je prepričan, da lahko izgubljeno na zadnjih dirkah nadomestijo, če bodo oddelali dirke brez napak. "Moramo se samo osredotočiti na svoje delo na stezi. Prepričan sem, da če vse naredimo do popolnosti, imamo dirkalnik in ekipo, ki lahko zmaga dirke in osvoji prvenstvo. To je naš jasen cilj. Na zadnjih štirih, petih dirkah smo si to res otežili, a to ne pomeni, da ni mogoče. Verjamem enako močno, kot sem verjel pred petimi dirkami."

Zadnjih šest zmagovalcev VN Velike Britanije:

2021: Lewis Hamilton (Mercedes)
2020: Lewis Hamilton (Mercedes)
2019: Lewis Hamilton (Mercedes)
2018: Sebastian Vettel (Ferrari)
2017: Lewis Hamilton (Mercedes)
2016: Lewis Hamilton (Mercedes)

Nelson Piquet
Sportal Piquet se je "iz vsega srca" opravičil Lewisu Hamiltonu

Obsodba besed Nelsona Piqueta

Lewis Hamilton je tudi v Silverstone prišel zelo ekstravagantno oblečen. | Foto: Reuters Lewis Hamilton je tudi v Silverstone prišel zelo ekstravagantno oblečen. Foto: Reuters Ob dirkanju so bila vroča tema četrtkovih pogovorov z novinarji še neprimerne rasistične izjave Nelsona Piqueta o Lewisu Hamiltonu (Mercedes), ki so jih sredi tedna obsodili vsi v karavani formule 1. Sedemkratni prvak se je zahvalil za besede podpore. "Diskriminacija je še vedno prisotna po vsem svetu. Jasno je prisotna povsod. Dovolj je!" je dejal Hamilton. "Sam sem že dolgo deležen rasizma, kritik, negativizma in arhaičnega razmišljanja." Takšnemu razmišljanju starejših ne smemo več dati besede, dodaja. Besede očeta svojega dekleta Kelly Piquet je obsodil tudi Verstappen. "Z Nelsonom sem preživel kar nekaj časa in je sicer dober človek. Zagotovo ni rasist." Piquet se je opravičil tudi sam in dejal, da so pač v slengu včasih v Braziliji take besede uporabljali vsak dan in pri tem niso mislili nič slabega. Po neuradnih podatkih naj mu FIA ne bi več dovolila vstopa na dirke.

Spored VN Velike Britanije:

Petek

14.00: 1. trening
17.00: 2. trening

Sobota
13.00: 3. trening
16.00: kvalifikacije

Nedelja
16.00: dirka
Ne spreglejte