Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 8. 2017,
18.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Antonio Cairoli Tim Gajser Tim Gajser motokros MXGP

Nedelja, 13. 8. 2017, 18.13

6 let, 7 mesecev

Motokros, Švica

Prvič v sezoni s točkami trije Slovenci, Gajser šesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Tim Gajser motokros MXGP Brežice | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu v švicarskem Frauenfeld-Gachnangu je najboljši slovenski dirkač Tim Gajser osvojil šesto mesto, potem ko je bil sedmi v prvi in peti v drugi vožnji. zmagal je Nizozemec Jeffrey Herlings.

Prvič v sezoni so na dirki do točk prišli vsi Slovenci, ki so nastopili: poleg Gajserja sta v Frauenfeld-Gachnangu tekmovala še Jernej in Peter Irt, ki sta končala na 21. in 22. mesto.

V kvalifikacijah je bil najuspešnejši Slovenec Jernej Irt na 18. mestu, Peter Irt je bil 26., Gajser pa šele 32.; na startu je bil vpleten v skupinski padec in je moral zapeljati v prostor za mehanike, kjer so na njegovem motorju najprej menjali poškodovano kolo. Šele nato se je lahko vrnil na progo in nadaljeval kvalifikacije, ki jih je dobil Italijan Antonio Cairoli.

Gajser je po ponesrečenih kvalifikacijah na dirki startal z zunanjega in manj ugodnega izhodišča. Na startu se je v obeh vožnjah prebil med deseterico najhitrejših tekmovalcev. V prvi vožnji je bil Makolčan sedmi in je večji del držal stik s hitrim Herlingsom, ki je končal mesto pred njim. Zmagal je švicarski tekmovalec Arnaud Tonus, tik za njim sta v cilj pripeljala Anglež Max Anstie in Italijan Antonio Cairoli. Brata Irt sta bila že v prvi vožnji z 22. in 23. mestom blizu točk.

Do točk tudi Peter Irt. | Foto: Grega Valančič/Sportida Do točk tudi Peter Irt. Foto: Grega Valančič/Sportida

V drugo je Gajser startal še bolje in je bil najprej sedmi, potem pa je opravil še z dvema tekmecema in je končal na repu najboljše peterice. Za veselje slovenskih navijačev sta poleg Gajserja poskrbela oba brata Irt, saj sta po solidnem startu vozila odločno in bila proti koncu dirke vse hitrejša. Jernej Irt je osvojil tri točke za 18. mesto, Peter Irt pa je sledil ritmu starejšega brata in je bil 19.

Na vrhu se je zmage veselil Herlings, ki je dobil drugo vožnjo, enako število točk (40) je imel drugi Francoz Gautier Paulin. Tretji je bil vodilni v SP Italijan Antonio Cairoli. Domačin Arnaud Tonus, ki je dobil prvo vožnjo, druge po padcu ni končal.

Skupno je na prvem mestu v SP ostal prepričljivo vodilni Cairoli, ki ima zdaj že 605 točk, drugi je današnji zmagovalec Herlings s 508, tretji pa Paulin s 486. Tim Gajser je ostal na petem mestu, ima pa 406 točk. Peter Irt je skupno na 41. mestu s štirimi točkami, njegov brat je s točko manj na 44. mestu.

Naslednja preizkušnja SP bo že naslednji teden v švedski Uddevalli.

Jan Pancar je v Švici tekmoval na predzadnji dirki evropskega prvenstva v kategoriji EMX 250. V kvalifikacijah je bil v svoji skupini 11. in se je uvrstil med najboljših 40, ki so se pomerili še na dirki. V prvi vožnji je bil 28., v drugi je bil mesto više, v seštevku obeh voženj pa je zasedel 31. mesto. Zmagal je Američan Tristan Charboneau.

Gajser, Pancar in Jernej Irt v ekipi za pokal narodov

Na dirki za pokal narodov, ki ima v svetu motokrosa poseben in zelo pomemben status, bodo letos Slovenijo zastopali Tim Gajser (MXGP), Jan Pancar (MX2) in Jernej Irt (MX open). Selektor slovenske motokros reprezentance Bogomir Gajser se je za postavo, ki bo branila barve Slovenije, odločil po današnji dirki svetovnega prvenstva v Švici.

Ekipno svetovno prvenstvo v motokrosu, pokal narodov oziroma olimpijada motokrosa, kot tudi imenujejo to tekmo, bo letos v nedeljo, 1. oktobra v Veliki Britaniji.

Izidi MXGP:

1. vožnja:
1. Arnaud Tonus (Švi)
2. Max Anstie (Vbr)
3. Antonio Cairoli (Ita)
...
7. Tim Gajser (Slo)
22. Jernej Irt (Slo)
23. Peter Irt (Slo)


2. vožnja:
1. Jeffrey Herlings (Niz)
2. Gautier Paulin (Fra)
3. Romain Febvre (Fra)
...
5. Tim Gajser (Slo)
18. Jernej Irt (Slo)
19. Peter Irt (Slo)


Supno na dirki:
1. Jeffrey Herlings (Niz) 40 točk
2. Gautier Paulin (Fra) 40
3. Antonio Cairoli (Ita) 38
...
6. Tim Gajser 30
21. Jernej Irt 3
22. Peter Irt 2 (vsi Slo)


Skupno v SP (15):
1. Antonio Cairoli (Ita) 605 točk
2. Jeffrey Herlings (Niz) 508
3. Gautier Paulin (Fra) 486
...
5. Tim Gajser 406 (Slo)
41. Peter Irt 4 (Slo)
44. Jernej Irt 3 (Slo)
Ne spreglejte