Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
13. 5. 2012,
11.48

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andreas Mikkelsen Škoda Dani Sordo

Nedelja, 13. 5. 2012, 11.48

4 leta, 10 mesecev

Mikkelsen zaklet, Johnsonova prva zmaga letos

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vrhunec vikenda je bila VN Španije, doma pa reli Saturnus. In ostalo? Reli prvenstva IRC na Korziki je dobil Dani Sordo. V GP2 sta v Barceloni slavila Giedo van der Garde in Luiz Razia.

Sordu zmaga, nov spodrsljaj Mikkelsena

Najtežji in najdaljši reli sezone medcelinskega izziva (IRC) je dobil gostujoči dirkač Dani Sordo (Mini). Prvi dan se je za vodstvo boril z Giandomenicom Bassom (Ford) in branilcem naslova Andreasom Mikkelsenom (Škoda), ko pa je v petek Italijan odstopil, Norvežan pa zaradi izleta s proge izgubil tri minute, je imel Španec prosto pot do zmage. Čeh Jan Kopecky (Škoda) je za končno drugo mesto dobil pet od šestih sobotnih hitrostnih preizkušenj in za sabo pustil Peirra Campanaja (Peugeot). Mikkelsenovo asfaltno prekletstvo se tako nadaljuje. Ostaja brez zmage, reli Korzika je končal na petem mestu s štirimi minutami in 19 sekundami zaostanka. Norvežan vseeno ostaja vodilni v seštevku. Po štirih preizkušnjah ima 71 točk, z 58 mu sledi Kopecky.

Van der Garde prvič slavil s Caterhamom

V Barceloni ob robu VN Španije v formuli 1 poteka prvenstvo GP2. Giedo van der Garde (Caterham) je na zadnjem postanku zamenjal le dve pnevmatiki in tako pridobil potrebno sekundo za prvo zmago v sezoni. Z 0,878 sekunde zaostanka je na drugem mestu končal James Calado (Lotus). Na zmagovalni oder se je uvrstil še Stefano Coletti (Coloni). Pred nedeljsko dirko je visoko prednost v seštevku obdržal Davide Valsecchi (DAMS), ki je bil v soboto četrti. Italijan je nedeljsko šprintersko dirko končal na tretjem mestu in zadržal dominanco v prvenstvu. Zmage se je veselil Luiz Razia (Arden). Karirasto zastavo je prečkal pet sekund pred Nathanaelom Berthonom (Racing Engineering) in Razio.

Johnson slavil prvič letos

Prvenstvo nascar je gostovalo v Darlingtonu. Petkratni prvak Jimmie Johnson (Chevrolet) je sebi in ekipi Hendrick Motorsport pridirkal šele prvo zmago v sezoni (za ekipo je to 200.). Na dirki "sprint cupa" mu je uspelo prihraniti nekaj goriva in brez dodatnega postanka prehiteti Kyla Buscha (Toyota) in branilca naslova Tonyja Stewarta (Chevrolet). Na svoji letošnji drugi dirki v "sprint cupu" je Danica Patrick (Chevrolet) razočarala z 31. mestom. Greg Biffle (Ford) je z 12. mestom zadržal vodstvo v točkovanju.

Sykesova prevlada se nadaljuje

Peti dirkaški vikend motociklističnega prvenstva superbike se je dogajal v Doningtonu. Še četrtič letos si je prvi štartni položaj pridirkal Tom Sykes (Kawasaki), ki bi lahko v nedeljo postal prvi Anglež z zmago na domači dirki po petih letih. Na prvi dirki mu ni uspelo. Prvič je slavil dirkač z BMW-jem. Peteroboj za zmago je dobil Marco Melandri. Tudi drugi je bil motociklist BMW-ja, Leon Haslam. Skyes je bil tretji, vodilni v seštevku Max Biaggi (Aprilia) pa peti. Sykesu ni uspelo niti na drugi dirki, ko je kontroverzno slavil Severni Irec Jonathan Rea (Honda). V zadnjem zavoju je trčil v vodilna dirkača BMW-ja, ki sta oba padla in odstopila.

Ferrarijev varovanec slavil v Pauju

Izpostavimo še, da je na prvi dirki evropskega prvenstva formule 3 v Pauju zmagal član Ferrarijeve dirkaške akademije Raffaele Marciello, kar je za tega 18-letnega Švicarja največji uspeh v karieri. Carlos Sainz mlajši je bil peti. Na 71. izvedbi tradicionalnega dirkaškega vikenda v Pauju je Marciello dobil tudi nedeljsko dirko.

Ne spreglejte