Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
18. 10. 2015,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercedes Red Bull Max Verstappen

Nedelja, 18. 10. 2015, 13.57

8 let

Mercedes naj bi novačil Red Bullove inženirje in Maxa Verstappna

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Aktualni konstruktorski prvak formule 1 Mercedes naj bi se že spustil v lov za Red Bullovimi inženirji in za dirkačem Toro Rossa Maxom Verstappnom.

Kar dvema moštvoma formule 1 – Red Bullu in Toro Rossu - in štirim dirkačem – Danielu Ricciardu, Danilu Kvjatu, Maxu Verstappnu in Carlosu Sainzu mlajšemu – štiri dirke pred koncem letošnje sezone ne kaže najbolje, da bodo sploh nastopali v prihodnji sezoni. V tem trenutku sta namreč Red Bull in Toro Rosso brez motorjev za prvenstvo 2016, potem ko se je, kot vse kaže, njun lastnik Dietrich Mateschitz odločil, da je leto dni pred iztekom pogodbe konec partnerstva z Renaultom, s katerim je osvojil štiri zaporedne naslove svetovnega prvaka f1 v dirkaški in konstruktorski konkurenci.

Mercedes in Ferrari nista pripravljena reševati Red Bullovih težav, saj bi lahko s konkurenčnim motorjem v bližnji prihodnosti postal njun glavni tekmec za naslov svetovnega prvaka. Mateschitz pa tudi noče prosjačiti za motor, temveč bo preprosto izstopil iz formule 1, če ne dobil konkurenčnega motorja za Red Bull. Pri Toro Rossu bi še pristal na drugorazredni motor, ker pač gre za moštvo, kjer se kalijo Red Bullovi mladci.

Honda kot opcija ne pride v poštev za Red Bull, ker malokdo verjame, da bi japonski konstruktor, ki sodeluje z McLarnom, v bližnji prihodnosti skonstruiral agregat za zmagovanje. Morda pa to povsem ne drži, saj je Mednarodna avtomobilistična zveza odmrznila razvoj motorjev in bodo lahko konstruktorji razvijali motor tudi med sezono, kar do zdaj niso smeli. Zato bi morda moral Red Bull tvegati s Hondo, če ga že Mercedes in Ferrari ne marata.

Ecclestone in FIA skušata pomagati Red Bullu

"V čast nam je, da našim tekmecem predstavljamo tako veliko grožnjo. Nimamo motorja. Še zmeraj ne. S Christianom Hornerjem (šef Red Bullove ekipe f1, op. p.). ne načrtujeva, da bi porivala dirkalnike. Naša šasija je dobra, a ne tako dobra, da bi lahko z njo dirkali brez motorja," je za nemški časnik Bild povedal glavni Red Bullov svetovalec Helmut Marko.

Če bo Red Bull prisiljen izstopiti iz formule 1, bo iz športa odšel tudi Toro Rosso, pa čeprav bi se s Ferrarijem dogovoril za motorje. "Zakaj bi financirali mladinsko moštvo samo za to, da bi trenirali dirkače za Ferrari in Mercedes," se je za nemški Welt vprašal Helmut Marko.

V reševanje Red Bullove situacije se je vpletel tudi izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone, ki je Sočiju izjavil, da je problem rešen in da bosta tako Red Bull in Toro Rosso v prihodnji sezoni v štartni koloni. Britančev komentar je Marko pospremil z besedami: "Berniejeve besede v božja ušesa. Velikokrat smo bili blizu dogovora, a se nato ni zgodilo nič."

Tudi Mednarodna avtomobilistična zveza hoče pomagati Red Bullu, saj je sprejela pravilo, da morajo v prihodnji sezoni dobavitelji motorjev svojim najemnikom dati zadnjo verzijo motorja in ne leto dni staro. A s tem pravilom FIA ne more Ferrari, Mercedes, Hondo in Renault prisiliti, da bi dali svoj motor Red Bullu.

Tudi trikratni svetovni prvak formule 1 Niki Lauda bi rad, da bi Red Bull ostal: "Bilo bi noro, če bi Red Bull na takšen način zapustil formulo 1. Škoda v športu bi bila izjemno velika, zato bi morali to na nek način preprečit," je za Sky izjavil Niki Lauda. A besede so eno, dejanja pa drugo. Mercedes, čigar član je tudi Lauda, noče dati Red Bullu motorjev.

Še več, Mercedes, ki je v Sočiju postal konstruktorski prvak, naj bi že začel novačiti najboljše Red Bullove inženirje. Mercedesov šef Toto Wolff pa je v Sočiju pokramljal tudi z očetom dirkača Toro Rossa Maxa Verstappna, Josom Verstappnom in njegovim menedžerjem. Zagotovo se niso pogovarjali o lanskem snegu, temveč o prihodnosti. "Norega Josa poznam že vrsto let, zato sva imela zamimiv pogovor ob kavi," je za uradno spletno stran f1 povedal Toto Wolff.

Mercedesov šef pa je za Autosport zatrdil, da še ni prepozno, da bi moštva formule 1 za prihodnjo sezono skonstruirala tretji dirkalnik. In s tem med vrsticami namignil, da se že pripravljajo na morebiten odhod Red Bulla in Toro Rossa. In v tretji dirkalnik bi lahko Wolff posadil prav Maxa Verstappna.

Ne spreglejte