Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
21. 6. 2012,
19.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Felipe Massa Fernando Alonso Michael Schumacher Jenson Button Romain Grosjean

Četrtek, 21. 6. 2012, 19.16

8 let

Massa verjame v zmago, Schumacher ne

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Felipe Massa verjame, da lahko postane osmi zmagovalec v sezoni 2012. Michael Schumacher ni tako zelo optimističen. Lotus upa na pomoč vročine. Kaj so še povedali pred VN Evrope?

V petek se ob 10.00 s prvim prostim treningom začenja osma preizkušnja sezona - VN Evrope v Valencii. Dan prej so dirkači v "paddocku" tega uličnega španskega dirkališča govorili o svojih pričakovanjih. Sila optimističen je 13-uvrščeni v seštevku Felipe Massa (Ferrari). "Več dirkačev ima možnost za zmago, v to skupino bi dal tudi sebe," zatrjuje šesti iz Monte Carla, ki pa je na preostalih šestih dirkah osvojil le tri točke. Brez stopničk je že od VN Koreje 2010, a mu pogum dajejo pozitivne besede Stefana Domenicalija in Fernanda Alonsa. "Vedo, česa sem sposoben in to je dobro. Lepo je dobiti podporo."

F2012 je po slabem začetku sezone iz dirke v dirko boljši. Fernanda Alonsa, ki za vodilnim Lewisom Hamiltonom (McLaren) zaostaja le dve točki, veseli, da je prav vsaka novost na dirkalniku, ki so jo namestili na zadnjih štirih VN delovala. V Valencii še nima zmage, a: "Pomembna je konstantnost, a kot vsak četrtek si želim zmage, še posebej tu v Španiji pred domačimi navijači."

Schumacher: Zmaga je preveč optimistična

Kandidat za osmega zmagovalca v sezoni je še en dirkač z dna razpredelnice - 18-uvrščeni Michael Schumacher. Nanj bi stavil motošportni direktor Pirellija Paul Hembery. Sedemkratni prvak je bolj previden: "Za Montreal smo govorili, da bo naša steza, pa smo bili povprečni. Vprašanje je, kako bo v Valencii. Letos je res težko napovedovati, zato ne bi rad govoril, da bomo tu v zelo dobrem položaju. Upam, da bomo dobri, a da bi rekli, da lahko zmagamo, je pa preveč optimistično." Dirkač z dvema točkama dodaja, da pričakuje dobro dirko. Čeprav ulična steza v Valencii v minulih letih ni ponudila zanimivega dirkanja, je prepričan, da je pravzaprav zelo dobra in bi s sistemoma KERS in DRS morala omogočati prehitevanja. "Tukaj je še letošnja nepredvidljivost. Kdo ve, kaj se bo zgodilo?" Morda pa le njegova 92. zmaga.

Button s Hamiltonovimi nastavitvami

Stopničk se nadeja Jenson Button (McLaren). Zmagovalec prve dirke sezone je na zadnjih štirih osvojil le dve točki. Za Valencio je sklenil uporabiti nastavitve s Hamiltonovega dirkalnika. "Upam, da bom imel od prvega treninga dober občutek. V simulatorju sem naredil veliko krogov, tako da nove nastavitve ne bi smele biti preveliko presenečenje." Button je zdrsnil na osmo mesto skupnega seštevka in za ekipnim kolegom zaostaja visokih 43 točk. Načrt mlajšega od McLarnove dvojice je jasen: "Zmagati želim na vsaki dirki." Različne strategije letos prinašajo različne uvrstitve in zato je sezona še povsem odprta, dodaja zmagovalec Kanade Lewis Hamilton.

Vročina naj bi bila prednost Lotusa

V širši krog favoritov na VN Evrope sodita tudi dirkača Lotusa, Romain Grosjean in Kimi Räikkönen. Če jim uspe popoln vikend in izkoristijo visoke temperature, zmaga ni izključena. "Pred treningi in kvalifikacijami je težko napovedovati. Na papirju nam kaže dobro, a stvari se lahko hitro spremenijo. Dirkalnik je dober, vročina nam ustreza. Upam, da lahko izkoristimo to prednost," pove Grosjean, ki je v seštevku sedmi, dve točki na Räikkönenom. Ta bi bil pred sezono s tem zadovoljen, zdaj ni, saj ve, da je bil večkrat blizu zmagi. "Vedno skušam zmagati, a ni lahko. Ne vem, kako dobro mi bo šlo tukaj. Upam, da bom v nedeljo pri vrhu," pove Finec, a zanj bo bolj pomembno, da bo že v soboto, saj so kvalifikacije njegova šibka stran te sezone.

Perez pričakuje težak vikend

Kot vselej je adut za presenečnje Sergio Perez (Sauber), a tretjeuvrščeni iz Kanade je tokrat zelo previden: "Na tej stezi nam bo težko. A če se nam vse poklopi, bomo morda vseeno konkurenčni. Če v petek najdemo prave rešitve in imamo dobro soboto, kdo ve, kaj se lahko zgodi na dirki? A vseeno mislim, da bo to težak vikend." Boljših rezultatov se nadeja na hitrejših dirkališčih, eno takih sledi v Silverstonu. A nikar prehitro: zdaj je čas za četrto dirko v Valencii.

Ne spreglejte