Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
10.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

MotoGP Jorge Lorenzo Valentino Rossi Marc Marquez

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 10.15

6 let, 6 mesecev

Marquez postal zaželena lovska trofeja Rossija in Lorenza

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Če bosta hotela Yamahina tovarniška dirkača MotoGP Jorge Lorenzo in Valentino Rossi v drugem delu letošnje sezone ujeti in prehiteti Hondinega tekmeca za naslov svetovnega prvaka Marca Marqueza, bosta morala spisati eno izmed najbolj neverjetnih zgodb v zgodovini športa.

Marc Marquez je na nemško stezo Sachsenring prišel kot absolutni favorit za zmago. Njegov pedigre je bil vsem znan: do nedeljske dirke je bil tam šest let zapored nepremagan. Prav tako na kvalifikacijah. Španec je tudi letos popolnoma upravičil vlogo favorita – slavil je tako na kvalifikacijah kot tudi na dirki. Vendar tokrat ni šlo za dolgočasno prevlado, temveč za razburljivo dramo, kakršni že dolgo nismo bili priča. Začimbe so bile prave, zato je bila tudi jed zelo okusna.

Marquez je svoje navijače v velike dvome o slavju na dirki pahnil na nedeljskem jutranjem ogrevanju, ko je grdo padel. Na srečo se ni poškodoval. Kot se je pozneje izkazalo, padec ni niti malo zamajal njegove psihične trdnosti. Za Marca bi se lahko končalo drugače. Med padcem bi lahko dobil pretres možganov, kot ga je domačin Stefan Bradl, in posledično ni smel nastopiti na dirki. A Marc se je na štartu dirke pojavil čil in zdrav, odločen, da si še sedmič zapored pokori Sachsenring.

S 14. mesta do zmage

Prvega dela dirke se je lotil z gumo za dež, ki ga je skoraj drago stala. Z že tako slabega šestega mesta je strmoglavil na deveto, ko je zapeljal v pesek. Spet je imel veliko sreče. Lahko bi obtičal v pesku in predčasno končal svojo nemško zgodbo. Lahko bi se tudi poškodoval, pa se ni. Vrnil se je na stezo in se po približno polovici dirke (17. krog od 30) odločil, da preklopi na gumo za suho stezo. Njegovo ustavljanje v boksih ga je potisnilo na 14. mesto. A Marcova oborožitev je bila uničujoča za njegove tekmece. Španec je takoj postal najhitrejši mož na stezi, v zadnjem delu dirke je bil od tekmecev na krog hitrejši tudi do sedem sekund.  

Takšne so bile razmere za dirkanje v prvem delu VN Nemčije. | Foto: Takšne so bile razmere za dirkanje v prvem delu VN Nemčije. Marcovi tekmeci Andrea Dovizioso, Valentino Rossi, Cal Crutchlow, Jack Miller in Hector Barbera ter njihova moštva sploh niso dojela, kaj se dogaja. Čeprav jim je Marquez požiral prednost kot kakšen piton, so še kar naprej vztrajali na stezi  z gumami za dež. Za menjavo gum so se odločili šele v 23. krogu (izjema je bil le Miller, ki je še nekaj časa nadaljeval po stezi), ko je Marquez zmago praktično že imel v žepu. Da bi bila za nekatere tragedija še večja, so mehaniki Rossiju, Millerju in Barberi nadeli gume intermediate, ki so bile v zaključku dirke nekonkurenčne, ker je bila idealna dirkaška linija že popolnoma suha.

Crutchlow in Dovizioso dobra igralca na srečo

Enako kot Marquez sta z gumo za suho stezo tvegala še Cal Crutchlow in Andrea Dovizioso. Crutchlow je prav zaradi nje prišel do izenačitve svojega najboljšega rezultata v karieri – drugega mesta. Dovizioso je v zadnjem krogu ugnal Scotta Reddinga, ki z gumo intermediate ni bil sposoben odbiti napada Italijana.

Priložnost za zmago je med prsti spolzela Andrei Iannoneju, ki je sicer v bokse zavil zelo zgodaj – podobno kot Marquez –, a so mu mehaniki z gumo intermediate uničili dirko. Višje kot do petega mesta ni mogel prilesti. Zato ne čudi njegova jeza pri odhajanju iz boksov., ko je žugal mehanikom. Zmagovalec VN Nizozemske Miller, ki je še 10 krogov pred koncem vodil, je nemško loterijo končal kot sedmi, Rossi kot osmi, Barbera pa kot deveti. Lorenzo je po izkušnji iz Assna 2014, ko si je na mokri stezi zlomil ključnico in kasneje tudi zaradi tega izpadel iz boja za naslov prvaka, ter pod vtisom treh padcev na treningu in kvalifikacijah, razumljivo dirkal v krču. V kombinaciji z gumo intermediate je bil rezultat temu primeren: 15. mesto.

Jorge Lorenzo (v ospredju) se je bal četrtega padca, zato je raje vse spuščal predse. | Foto: Jorge Lorenzo (v ospredju) se je bal četrtega padca, zato je raje vse spuščal predse.

Če bo imel Marquez dva slaba dneva ...

Vodilni dirkač MotoGP Marquez si je po tretji letošnji zmagi nabral 48 točk prednosti pred Lorenzom in 59 pred Rossijem. Če bo hotel Lorenzo prehiteti Marqueza na preostalih devetih dirkah, bo moral preplezati Triglav, Rossi pa Mont Blanc. Če pa jima bo Marquez na naslednji dirki zbežal še na večjo razdaljo, pa Yamahina zvezdnika čaka Mont Everest. Res je, da je na voljo še 225 točk, a res je tudi, da je Marquez letos najbolj konstanten od vseh treh. In je edini osvojil točke na vsaki dirki, ki jo je odpeljal.

Marquez si lahko privošči takšen luksuz, da mu na preostalih devetih dirkah sploh ni treba zmagati, pa bo vseeno svetovni prvak, čeprav bi Lorenzo ali Rossi zmagala vseh devet dirk. Zaradi tega bo Marc lahko dirkal bolj sproščeno in bo lahko kmalu začel taktizirati. Lorenzo in Rossi pa bosta pod enormnim pritiskom, saj bosta morala dirkati do skrajnosti in pobrati čim več zmag in upati, da bo imel Marquez vsaj dva slaba dneva.

Ne spreglejte