Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
17.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

svetovno prvenstvo MotoGP Honda Marc Marquez

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 17.49

6 let, 6 mesecev

Marquez kralj sezone, ki je bila precej bolj mirna kot lanska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Marc Marquez | Foto Reuters

Foto: Reuters

Če se je sezona motociklističnega svetovnega prvenstva leta 2015 končala s prepirom med Špancema Marcom Marquezom in Jorgejem Lorenzom z italijanskim zvezdnikom Valentinom Rossijem, je letos drugače. Marquez je zmagal suvereno, razlogov za napetosti med dirkači ni bilo.

Po sezoni 2015 se je še dolgo govorilo o sporu med trojico najboljših motociklistov, italijanski veteran Valentino Rossi je španska tekmeca obtoževal, da sta pri napadih nanj sodelovala, pa čeprav sta vozila za konkurenčni moštvi, sam je s trdim dirkanjem in trkom z Marquezom – na dirki v Sepangu je Italijan mladega Španca brcnil, da je ta padel – razdelil javno mnenje, na koncu pa se je naslova prvaka veselil Lorenzo.



Nekaj besednih spopadov, na stezi pa nič hujšega

Letos je bilo drugače. Čeprav so bili glavni kandidati za skupno zmago spet omenjeni trije asi, je do svojega tretjega naslova v kraljevskem razredu in petega skupno v motociklističnem svetovnem prvenstvu dokaj suvereno prišel 23-letni španski zvezdnik Marc Marquez. Večjih sporov letos ni bilo, tu in tam kakšen besedni obračun zaradi domnevnih nevarnih manevrov na stezah, a to so bile bolj ali manj stvari, ki so se vlekle iz lanske sezone.

Sezoni, v kateri je prišel do tretjega naslova prvaka v kraljevskem razredu, je podelil oceno devet. | Foto: Reuters Sezoni, v kateri je prišel do tretjega naslova prvaka v kraljevskem razredu, je podelil oceno devet. Foto: Reuters

Marquez je bil letos spet bolj podoben tistemu dirkaču, ki je v letih 2013 in 2014 vladal motociklističnemu svetu, le da je bil letos bolj obvladan, bolj zrel. Sam je sezoni, v kateri je petkrat stal na najvišji stopnički odra za zmagovalce in še sedemkrat na obeh nižjih, podelil oceno devet od desetih možnih.

Sporočilo Lorenzu: Z Ducatijem naj ima čim več težav!

"Opravili smo izjemno delo, sezona je bila neverjetna, vseeno pa sem naredil nekaj napak, ki si jih ne bi smel privoščiti. V prihodnje se moram bolj osredotočiti in se še česa naučiti," je po zadnji dirki sezone v Valencii povedal svetovni prvak. Letos je zbral 298 točk. Za 49 točk je prehitel Rossija in za 65 Lorenza.

Prihodnje leto bo imel zvezdnik Honde pri Yamahi le še enega od tradicionalnih tekmecev, Rossija, saj Lorenzo zapušča japonsko ekipo in se seli k italijanskemu Ducatiju. "Če bi vam dejal, da mu želim vse najboljše, bi vam lagal. Ne! Želim mu, da se zabava, obenem pa naj ima čim več težav z Ducatijem. Če bo tako močan ali še močnejši, kot je bil na Yamahi, ga bo namreč izjemno težko premagati. Če ne bo imel težav, bo toliko težje zame," je Marquez v smehu zaželel Lorenzu.      

Lorenzovo "najlepše mogoče slovo od Yamahe"

Jorge Lorenzo je na svoji zadnji dirki v moštvu Yamahe prišel do zmage in tako na najlepši mogoč način končal devetletno obdobje, ki ga je preživel v japonskem moštvu. "Bilo je izjemno lepih in uspešnih devet let, še posebej mi bo v spominu ostala sezona 2015, ko sem dirkal na najvišji ravni in Yamahi privozil zadnji naslov. Zdaj grem v novo moštvo, odlično moštvo, za katero verjamem, da lahko postane tudi šampionsko,"  je po zmagi v Valencii povedal 29-letni Mallorčan, trikratni prvak v razredu motoGP (2010, 2012 in 2015).

V naslednji sezoni Jorge Lorenzo in Valentino Rossi ne bosta več moštvena kolega. Italijan ostaja pri Yamahi, Španec pa odhaja k Ducatiju. | Foto: Reuters V naslednji sezoni Jorge Lorenzo in Valentino Rossi ne bosta več moštvena kolega. Italijan ostaja pri Yamahi, Španec pa odhaja k Ducatiju. Foto: Reuters Da bo Lorenzo tudi v prihodnji sezoni nevaren tekmec, je v Valencii poudaril Valentino Rossi: "Kdor med resne kandidate za naslov leta 2017 ne prišteva Lorenza, je neumen." Rossiju z Ducatijem v sezonah 2011 in 2012 ni uspelo niti enkrat zmagati, a je prepričan, da je italijansko moštvo danes drugačno, boljše. "Vzdušje v ekipi je zdaj precej drugačno, kot je bilo v mojem času, tudi Ducatijev motocikel je danes precej boljši. Ima nekaj slabosti, ampak je zelo hiter na ravnini, Jorge pa bo z njim zelo resen tekmec."   

Ne spreglejte