Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
9.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 9.38

8 let

Loeb zmagal in prevzel vodstvo v SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Francoz Sebastien Loeb je zmagal na reliju po Irskem in ob odstopu Marcusa Grönholma prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.

Drugo mesto je osvojil njegov moštveni sotekmovalec Španec Dani Sordo (+ 53,4), tretji pa je bil Finec Jari-Matti Latvala (Ford). Preobrat v SP pred zadnjo postajo sezone v Walesu pomeni, da bo Grönholm le težko preprečil Francozu četrto zaporedno slavje v svetovnem prvenstvu. S 36. zmago v karieri je dirko pred koncem Loeb prevzel vodstvo v SP, pred Fincem ima šest točk naskoka. To pomeni, da si lahko na zadnjem reliju v Walesu čez 14 dni privošči tudi nekaj taktiziranja, saj bo že peto mesto dovolj za naslov prvaka. Če bo namreč Grönholm zmagal, se bo ob Loebovem petem mestu s Francozom le izenačil na vrhu, ker pa ima Citroenov dirkač letos več zmag (8-5), bi se on veselil skupne zmage. Ford je za tolažbo že osvojil konstruktorski naslov za leto 2007, saj je Mikko Hirvonen s četrtim mestom osvojil dovolj točk, da Citroen na zadnji dirki ne more več do prvega mesta.

Grönholm izgubil zavest

Do morebitne predčasne odločitve o letošnjem prvaku je prišlo v četrti hitrostni preizkušnji uvodnega dne relija. Grönholm, ki je bil v trenutku nesreče na četrtem mestu, je v desnem zavoju zletel s ceste in bočno priletel v kamnit zid. Udarec je bil tako močan, da je na njegovem Fordu odtrgalo obe kolesi na levi strani, Grönholm pa je po izstopu iz dirkalnika za trenutek celo izgubil zavest. Po preventivnem pregledu v bolnišnici so nekdanjega dvakratnega svetovnega prvaka (2000, 2002) in njegovega sovoznika Tima Rautiainena še isto popoldne odpustili, v Fordovi ekipi pa so se odločili, da Grönholm relija ne bo nadaljeval; zaradi nedokončanih šestih hitrostnih preizkušenj tudi ne bi imel možnosti, da se vmeša v boj za točke, tudi če bi mehanikom precej poškodovani dirkalnik uspelo popraviti do drugega dne.

Dež kaznoval vsako napako

V ospredju pa sta bila že od vsega začetka oba Citroenova voznika. Prvi dan je Loeb končal z 11 sekundami naskoka pred Sordom, to prednost pa je z zanesljivimi vožnjami drugi dan povečal že na skoraj minuto. Reli na Irskem je tokrat prvič štel za točke svetovnega prvenstva, preizkušnja na "zelenem otoku" pa se je že v premieri izkazala za eno najtežjih v koledarju SP. Mešanica zavitih asfaltnih cest, polnih prevojev, ter lokalnih slabše vzdrževanih poti, na katerih je bilo veliko stoječe vode, peska in blata, je za voznike pomenili vožnjo na robu odstopa. Vse skupaj pa je začinil še dež, ki je hitro kaznoval vsako najmanjšo napako. Za marsikoga se je reli končal podobno kot za Grönholma, saj z izjemo Loeba med najboljšimi skorajda ni bilo dirkača, ki ne bi vsaj enkrat narobe zapeljal v ovinek ali pa zdrsnil v kakšen usek oziroma preskočil jarek in končal na pašniku. Po dveh takšnih izletih v enem dnevu se je v soboto reli končal tudi za Avstrijca Manfreda Stohla.

Loeb: Najtežji asfaltni reli

Loeb je zadnji dan sicer začel s kaznijo 10 sekund, ker je prepozno zapustil servisno cono, toda to ni bistveno vplivalo na vrstni red. Po zadnjih štirih "brzincih" je imel 49 sekund prednosti pred Sordom; Španec tudi ni imel večjih težav z ubranitvijo drugega mesta, saj sta bila finska zasledovalca več kot minuto za njim. Interni finski obračun Fordov je dobil Jari-Matti Latvala, ki je tovarniškega voznika Mikko Hirvonena ugnal za slabe pol minute ter se tako kot zasebnik prvič v karieri uvrstil na stopničke.

"To je bil zanesljivo najtežji asfaltni reli v moji karieri. Pri tako težkih razmerah lahko vsako sekundo pričakuješ, da se bo zgodilo kaj nepredvidljivega. Vesel sem, da se je izšlo tako dobro," je prvenec na reliju v okolici irskega mesta Sligo ocenil Loeb in dodal: "Najvažneje je, da sem reli končal. Zdaj sem v SP spet na vrhu in bom lahko zadnjo dirko pričakal s precej manj stresa." Če bo Loeb čez dva tedna po reliju v Walesu postal prvak za leto 2007, bo izenačil dosežek Finca Tommija Makinena, ki je v letih 1996-1999 štirikrat zapored osvojil naslov najboljšega na svetu.


Ne spreglejte