Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2007,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 10.24

8 let

Loeb četrtič svetovni prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mikko Hirvonen je zmagovalec relija po Walesu, svetovni prvak pa je po zadnji preizkušnji sezone postal Citroënov dirkač Sebastien Loeb.

Z relijem po Walesu se je končala sezona svetovnega prvenstva v tem športu. Zadnjo posamično zmago sezone si je privozil Finec Mikko Hirvonen pred moštvenim sotekmovalcem in rojakom Marcusom Grönholmom. Tretje mesto je osvojil Francoz Sebastien Loeb, ki je s tem tudi ubranil naslov svetovnega prvaka in se že četrtič zapored okitil z naslovom najboljšega na svetu v reliju. Sebastien Loeb je velik korak do četrtega naslova svetovnega prvaka naredil že na prejšnji dirki na Irskem. Prvenec svetovnega prvenstva na tem otoku je postregel s predčasno odločitvijo. K njej je veliko prispeval Loebov veliki tekmec v SP Marcus Grönholm. Finec je takrat že prvi dan naredil napako in treščil v zaščitni zid. S tem je bil reli zanj končan, Loeb pa ni ponovil napake z Japonske, ko je Finec prav tako zletel s ceste, vendar je nato tudi Loeb predčasno končal tekmovanje. Po predzadnjem reliju je imel francoski dirkač tako odlično izhodišče za obrambo naslova; privozil si je šest točk prednosti in se tako znebil pritiska pred zadnjim nastopom. Za skupno prvo mesto mu je namreč zadoščalo že peto mestu v Walesu, tudi če bi Grönholm zmagal. V tem primeru bi se namreč oba z enakim številom točk izenačila na vrhu, ker pa je Loeb letos dosegel več zmag kot Grönholm, bi se tehtnica nagnila na njegovo stran.

Brez usodnih napak

V nedeljskih HP je Loeb s tvegano vožnjo brez usodnih napak zadržal tretje mesto, kar mu je prineslo četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka. To je doslej uspelo le še finskemu dirkaču Tommiju Makinenu, ki je bil najboljši v sezonah 1996, 1997, 1998 in 1999, štiri naslove svetovnega prvaka pa ima še en tekmovalec iz dežele tisočerih jezer - Juha Kankkunen, ki je slavil v letih 1986, 1987, 1991 in 1993.

"V primerjavi z minulimi sezonami sem se za naslov svetovnega prvaka moral boriti do zadnje hitrostne preizkušnje. Med dirko sem se vseskozi prepričeval, da moram voziti z največjim možnim tveganjem, če želim premagati Grönholma, kar sem na koncu tudi naredil," je po prihodu v cilj dejal Sebastien Loeb, medtem ko je njegov najhujši tekmec Marcus Grönholm v letošnji sezoni dejal: "Na zadnji dirki sem lahko le upal, da bo Loeb naredil napako, njegovo končno zmagoslavje pa je povsem zasluženo."

Sezona 2007 se je tako končala podobno kot že tri pred njo. Francoz je letošnjo sezono, ki jo je po letu premora tovarniške ekipe Citroëna prevozil z novim dirkalnikom C4, začel dobro in zmagal V Monte Carlu, Mehiki, Portugalski in Argentini. Toda privoščil si je tudi dva odstopa, kar se mu dogaja zelo redko. Tako je Grönholm po domačem slavju na Finskem in na Novi Zelandiji, kjer je velikega tekmeca ugnal za zgodovinsko majhno razliko treh desetink, prevzel vajeti in kazalo je, da si bo ob koncu kariere privozil tretji naslov (prvak je bil že v letih 2000 in 2002). Toda finiš je bil spet v znamenju Loeba, njegovih zmag v Franciji in na Irskem, Grönholmova dva odstopa pa sta nato dokončno odločila v prid 33-letnega Francoza, ki je s 36 posamičnimi zmagami na relijih za SP tudi daleč najboljši v tem elementu tekmovanja.

Ne spreglejte