Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 11. 2016,
19.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Formula 1 Mercedes Nico Rosberg svetovno prvenstvo Brazilija Sao Paulo

Četrtek, 10. 11. 2016, 19.20

6 let, 7 mesecev

Pred koncem sezone formule ena

Lahko Nico Rosberg svoj prvi naslov zapečati že v Braziliji? #infografika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Nico Rosberg Lewis Hamilton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Do konca letošnjega svetovnega prvenstva formule ena sta ostali le še dve dirki, v igri za naslov prvaka pa le še dva dirkača. Kot je v zadnjih nekaj letih že v navadi, se za krono bojujeta Mercedesova asa Lewis Hamilton in Nico Rosberg. Nemcu se obeta prvi naslov.

Dirkača srebrnih puščic Lewis Hamilton in Nico Rosberg že vso sezono bijeta trd boj, z devetimi zmagami proti osmim pa po 19 dirkah vodi nemški as, ki ima v skupnem seštevku 19 točk prednosti pred angleškim tekmecem (349:330). Z nedeljsko zmago v Braziliji bi lahko 31-letni as iz Wiesbadna že zapečatil svoj prvi naslov svetovnega prvaka v formuli ena.

Hamilton se ne bo vdal brez boja, njegove možnosti pa niso najboljše

A nekaj je jasno, 31-letni Hamilton se nikakor ne bo vdal brez boja. Skoraj patološko tekmovalni Anglež bo naredil vse, da svojim trem naslovom doda še četrtega, njegova popotnica za Interlagos pa vendarle ni najboljša. Na znamenitem brazilskem dirkališču ni zmagal še nikoli, medtem ko je Rosberg tam slavil v zadnjih dveh letih.

Vseeno, Hamilton nima kaj izgubiti, šel bo na vse ali nič. "Tu imam kar nekaj izkušenj. Vem, da je težko zmagati, a to je moj cilj. Ne vem natančno, zakaj mi ta zmaga še manjka, potrudil se bom, da to popravim," pred pomembnim koncem tedna pravi Hamilton, ki je leta 2008 prav na VN Brazilije zapečatil svoj prvi naslov, ko je s petim mestom dosegel ravno dovolj, da je sezono končal eno točko pred Brazilcem Felipejem Masso.

Mercedes je že konstruktorski prvak, prav hudega boja med njegovima dirkačema na zadnjih dveh dirkah sezone ne moremo pričakovati, saj Rosbergu ni več treba zmagovati. | Foto: Reuters Mercedes je že konstruktorski prvak, prav hudega boja med njegovima dirkačema na zadnjih dveh dirkah sezone ne moremo pričakovati, saj Rosbergu ni več treba zmagovati. Foto: Reuters

Rosberg lahko bojevitemu kolegu prepusti zmagi

Če Hamilton nima česa izgubiti, pa lahko Rosberg s kakšno neumnostjo izgubi vse. Za Nemca je dovolj, da zadnji dve dirki konča na stopničkah, kar glede na to, da je Mercedes še vedno premočan za  tekmece, ne bi smelo biti pretežko. Brazilski konec tedna tako pričakuje povsem sproščen.

"Ta konec tedna moram samo dobro opraviti svoje delo. Ljubim to stezo, odlična je. Na njej se počutim izvrstno in vselej sem na njej dosegal dobre rezultate," pravi Rosberg, ki je zmagal na zadnjih dveh izvedbah velike nagrade Brazilije. Vseeno ne bi bil pravi dirkač, če ne bi poskušal napasti zmage: "Super je biti v boju za naslov dve tekmi pred koncem sezone, ampak vsako dirko vsi začnemo z ničle. Veselim se preizkušnje, poskušal bom zmagati."

 

Red Bull lahko srebrnim ponagaja le v dežju

Na suhi stezi bi morala biti mercedesa razred zase, če pa bo deževalo, se bo priložnost ponudila tudi kakšnemu drugemu moštvu, predvsem Red Bullu, ki je letos edini mercedesu vzel zmago. Dvakrat. Mladi Nizozemec Max Verstappen na VN Španije in Avstralec Daniel Ricciardo na VN Malezije.

"Videti je, da bi dirka lahko bila mokra," pravi Ricciardo, z 242 osvojenimi točkami tretji dirkač letošnjega prvenstva: "Za nas ni nobenega pritiska, če pa se bo ponudila kakšna priložnost, jo bomo seveda poskušali izkoristiti. Vsekakor bo zanimivo videti, kako se bodo stvari odvile v nedeljo."  Vremenoslovci za nedeljo v São Paulu res napovedujejo možnost ploh in neviht.

Red Bull je edini, ki je letos Mercedesu vzel zmago. Enkrat je to uspelo Danielu Ricciardu, enkrat pa Maxu Verstappnu (na sliki). Mladi Nizozemec napada peto mesto Kimija Räikkönena v prvenstvu dirkačev. | Foto: Reuters Red Bull je edini, ki je letos Mercedesu vzel zmago. Enkrat je to uspelo Danielu Ricciardu, enkrat pa Maxu Verstappnu (na sliki). Mladi Nizozemec napada peto mesto Kimija Räikkönena v prvenstvu dirkačev. Foto: Reuters

Verstappen preti Räikkönenu

Ricciardo je na tretjem mestu povsem varen pred Ferrarijevim Sebastianom Vettlom (187 točk), ki je v prvenstvu dirkačev varen na četrtem mestu. Se bo moral pa Vettlov moštveni kolega Kimi Räikkönen potruditi, da na zadnjih dveh dirkah sezone ubrani peto mesto pred mladim Verstappnom, ki Fincu diha za ovratnik z zgolj točko zaostanka (178:177).

Konstruktorski prvak je že Mercedes, Ferrari pa ima zgolj še teoretične možnosti, da Red Bullu spelje drugo mesto. Nadvse zanimiv bi lahko bil obračun za četrto mesto, saj ima Force India pred Williamsom vsega devet točk prednosti.

V nedeljo zvečer po slovenskem času bi lahko bilo letošnje prvenstvo F1 že odločeno, lahko pa se zgodi, da bo zanimiva tudi zadnja dirka sezone, velika nagrada Abu Dabija, ki bo na sporedu 27. novembra.  

Ne spreglejte