Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
16.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Marc Marquez Michelin Jorge Lorenzo Andrea Iannone MotoGP

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 16.23

6 let, 6 mesecev

Mojster Marquez, polomija Michelina, blamaža Lorenza

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Marc Marquez je dirko MotoGP v Argentini odpeljal briljantno in po dveh bitkah postal glavni borec za naslov svetovnega prvaka. Nočna mora za Jorgeja Lorenza.

 

Na razplet dirke za VN Argentine je občutno vplival sobotni četrti prosti trening, ko je Ducatijevemu zasebniku Scottu Reddingu razneslo zadnjo medium gumo. En kos mu je priletel v hrbet in ga poškodoval. Odtrgalo mu je tudi izpušni sistem in zadnji del sedeža. Britanec je bil v kočljivem trenutku priseben in je svoj motor varno ustavil ob stezi.

 

Michelin ni hotel tvegati nove nesreče, zato je iz uporabe takoj umaknil predvideno medium in trdo zadnjo gumo ter dirkačem in moštvom v naročje potisnil popolnoma novo, tršo zadnjo Michelinovo medium gumo. Da bi čim hitreje našli optimalne nastavitve z novo pnevmatiko, so 20-minutno ogrevanje pred dirko raztegnili na 50 minut. Na dirki pa je veljalo pravilo, da mora vsak dirkač sredi dirke zamenjati motocikel. Pri Michelinu niso bili prepričani, da bi lahko nova guma zdržala razdaljo celotne dirke (96,12 kilometra). To se je zgodilo Michelinu, ki so ga po prvi dirki v Katarju vsi kovali v nebo, ker je zmagovalec Lorenzo dirko odpeljal sedem sekund hitreje kot lani Rossi.

 

Prav menjava motociklov in posledično gum je bila prelomnica na dirki za VN Argentine. Do takrat sta se za zmago prerivala Hondin tovarniški dirkač Marc Marquez in njegov Yamahin tekmec Valentino Rossi. V drugem delu dirke je Marquez zlahka zbežal Rossiju na varno razdaljo, nato pa le še križaril do cilja. Njegova premoč nad tekmecem je bila strašljiva: v desetih krogih si je Marc pred Valentinom pridirkal debelih sedem sekund prednosti, kar je pomenilo, da je bil v povprečju na krog hitrejši dobrih sedem desetink sekunde.  

 

 

Če gre verjeti izjavam Marqueza in Rossija, bi lahko Marquez zmagal še z večjo prednostjo, kot je sicer. Marc je po dirki dejal, da se je mučil s prvim motorjem, drugi pa da je bil kot raketa. Rossi je bil zelo zadovoljen s prvim motorjem, z drugim pa ne. Če bi Marquez imel že v prvem delu raketo, bi se lahko že takrat odlepil od Rossija …

 

Valentino je doživel boleč poraz, a je bil vseeno srečen. Do predzadnjega ovinka zadnjega kroga je kazalo, da bo še drugič zapored obtičal pod stopničkami. A potem mu je Ducatijev tovarniški dirkač Andrea Iannone podaril ne samo tretjo, temveč kar drugo mesto. Italijan je s preveč ambicioznim manevrom po tleh sklatil moštvenega kolega Andrea Doviziosa. Na tretjo stopničko je prav tako čudežno kot Rossi na drugo prišel Marquezov kolega v garaži Dani Pedrosa.

 

Andrea Iannone – torpedo takoj po štartu in tik pred ciljem

Ironija je v tem, da mu je zmagovalni oder omogočil človek, ki mu je uničil vse možnosti, da bi se lahko bojeval za zmago: Iannone.  Italijan je že v prvem ovinku dirke trčil v Pedroso in ga zrinil na rob steze, zaradi česar je strmoglavil na 12. položaj. Dani bi lahko kar nekaj dirkačev, ki so odstopili pred njim in mu omogočili uspešno plezanje po lestvici, peljal na pivo: Jacka Millerja, Jorgeja Lorenza, Scotta Reddinga, Mavericka Vinalesa in Cala Crutchlowa.

 

Iannonejeve početje na stezi je bilo kaznovano: komisarji dirke so Andreii prisodili tri štartna mesta nazadovanja na naslednji dirki v Austinu, ki bo to nedeljo, in eno kazensko točko. Ducatijevi vodilni možje so pihali od jeze, saj je Iannone z nepremišljenim manevrom v smeti vrgel dvojne stopničke. Obliž na Ducatijevo rano je bil Eugene Laverty, ki je s predlanskim Ducatijem zasedel odlično četrto mesto.

 

 

Argentino bo skušal iz spomina čim prej izbrisati Jorge Lorenzo, ki se je poslovil v petem krogu dirke. Španec je z oblakov padel na trda tla. Otvoritveno dirko sezone v Katarju je dobil suvereno, na drugi pa zabeležil ničlo. V svetovnem prvenstvu je moral primat prepustiti Marcu Marquezu, pred njega pa sta skočila tudi Rossi in Pedrosa. Škoda, da na dveh kolesih ni ostal Maverick Vinales. Suzukijev tovarniški dirkač je na koncu dirke Rossija preganjal kot lovec srno, a žal padel tri kroge pred ciljno črto.

 

Za nami sta dve dirki kraljevskega razreda MotoGP in dva različna zmagovalca (Lorenzo, Marquez) z dvema različnima motorjema (Yamaha, Honda). VN Argentine je bila prava dirkaška poslastica. Upajmo, da bo tudi tretja v Austinu.

Ne spreglejte