Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
8. 10. 2015,
12.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

karting

Četrtek, 8. 10. 2015, 12.09

7 let, 12 mesecev

Karting ni drag in nevaren šport ter ni za divje fante in dekleta

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mit o kartingu kot nevarnem in dragem športu skuša v zadnjih letih s projektom šole kartinga za otroke, ki poteka pod okriljem AMZS, razbiti Robert Kastelic.

"Karting je bil včasih drag šport, ker je bil narobe zasnovan. V zadnjih letih ni več tako, ker smo ga močno pocenili. Projekt šole kartinga za otroke poteka pod vodstvom organizatorja državnega karting prvenstva Sportstil kart d.o.o. in AMZS. Pomagajo tudi sponzorji. Omejili smo možnost zapravljanja denarja. Naši kartingi so plombirani zato, da tisti, ki imajo denar, ne morejo več izboljševati motorja. Je točno določeno gorivo, točno določeno olje, točno določene gume. Lahko bi rekli, da gre za varčevalni program."

"Za otroke od četrtega do osmega leta imamo nekajkrat na leto izbore. Ko podpišejo pogodbo, dobijo v uporabo zastonj gokart, plačajo samo štartnino za dirke državnega prvenstva. Na leto je od šest do osem dirk. Ena štartnina je 100 evrov. Na Brnčičevi v Ljubljani imajo šolanje zastonj, zastonj progo. Zato je tako veliko zanimanje. Mi imamo najmočnejšo ligo v Evropi, brez konkurence. Niti v Nemčiji ali Italiji nimajo niti približno toliko tekmovalcev, kot jih je bilo prejšnji konec tedna na Vranskem. Mi imamo na vsaki dirki 30 otrok. Hrvaška ima denimo enega tekmovalca, pa še ta se je priključil nam. Hrvaška, ki je petkrat večja od nas, ima enega tekmovalca."

Niti osa ni nobenega pičila! Kaj šele, da bi kakšen otrok doživel hudo nesrečo.

"Starši otrok, starih med štiri in osem let, ki bi se radi ukvarjali s kartingom, imajo dve možnosti. Ena je ta, da dobi otrok gokart in ga ima doma. Z njim lahko dela, kar hoče, a ga mora seveda potem vrniti. To stane 100 evrov + DDV. Druga možnost je ta, da je gokart pri meni, se dobimo v Ljubljani na treningu, po treningu pa ga jaz odpeljem domov. Starši pripeljejo samo otroka in njegovo osebno opremo. To pa stane 150 evrov + DDV."

"Zaščitno opremo morajo kupiti starši sami. Čelada stane 150 evrov, kombinezon je okoli 100 evrov, rokavice so 20 evrov, ovratnik pa je 15 evrov. Moj sin je začel dirkati, ko je bil star tri leta. Zdaj je star osem let. In ima pet let eno čelado. Po osmem letu pride otrok v kategorijo 2 in morajo starši kupiti večji gokart, ki ima že 125 ccm. V tej kategoriji lahko začnejo otroci voziti že s sedmimi leti, pa vse do trinajstega leta. Takšen gokart stane okoli 3500 evrov + DDV in ta gokart ima potem za pet let," je osnovne principe delovanja šole kartinga za otroke razložil Robert Kastelic.

V kartingu, kjer je dobro poskrbljeno za varnost, ni prostora za divjake in norce.

"Jaz mogoče iz antitalenta morda še prej naredim talenta kot pa iz enega, ki je po naravi živahen. Karting je za umirjene, premišljene fante. To ni neko nesmiselno vrtoglavo norenje. Če je fant živahen po naravi, nima nobene prednosti pred drugimi. Eni starši pravijo: naš fant je zelo živahen in je rojen za štiri kolesa. To sploh ni res. Pri kartingu gre namreč za že visoke hitrosti, zato moraš biti umirjen, premišljen. To ni šport za norce, divjake, ki se hočejo sprostiti. Gokart, s katerim tekmujejo do osmega leta, doseže hitrosti do 50 km/h, po osmem letu pa gre tudi do 110 km/h."

"Seveda obstaja možnost nesreče, a v zadnjih 15 letih, odkar se ukvarjam s fanti, se še enemu ni nič zgodilo. Te fante moramo zavarovati, kar stane 60 evrov - polovico zneska plača naša šola, polovico pa starši. Po koncu sezone zavarovalnica to povrne, saj se v zadnjih 15 letih ni zgodilo še nič. Niti osa ni nobenega pičila!"

Dirkanje v formuli 1 je zelo oddaljena iluzija

Čeprav vsi fantje sanjajo, da bodo nekoč postali dirkači formule 1, so te sanje bližje iluziji kot realnosti.

"Vsi ti fantje sanjajo o tem, da bi nekoč postali dirkači formule 1. Ko sem jaz odraščal, smo vsi sanjali, da bomo postali Michaeli Schumacherji. Danes Michaela Schumacherja in Ayrtona Senne, ki sta bila odlična v kartingu in v formuli 1, ne pozna nobeden od otrok. Njuni žlahtni karieri sta očitno predaleč nazaj. Enim je všeč Sebastian Vettel, drugim Kimi Raikkonen, tretjim Lewis Hamilton. To je odvisno tudi od tega, za koga navija otrokov oče. Nikoli pa še nisem slišal, da bi kateri izmed fantov rekel: 'Jaz pa navijam za Nica Rosberga'. Nekaj let nazaj je bil aktualen tudi Fernando Alonso, vendar je tudi on izginil iz misli otrok."

"Vsakemu staršu iskreno povem, da nihče od njih ne bo dirkal v formuli 1. Iz Slovenije ne, ker je zaradi svoje majhnosti premalo zanimiva za globalne sponzorje. Nihče od njih ne bo dirkal v formuli 1, ne glede na to, kako bogati so starši. Ampak samo enkrat v življenju bo na mokri cesti kateri izmed teh fantov ali deklet preprečil prometno nesrečo, pa bodo dobili desetkrat poplačano vse, kar so investirali."

"Kar se tiče talenta, sem do staršev iskren in jim kar naravnost povem, da v njihovega otroka pač ni vredno vlagati. Staršem tudi povem, da morajo določene stvari pri otroku nemudoma ukiniti. V moji šoli ne dovolim uživanja kokakole in sladkarij. Ne dovolim računalniških tablic in telefonov, ker to samo bega otroka. Nekaterim staršem se ti moji principi ne zdijo prav, zato skupaj z otroki nehajo."

Punce nekaj časa vsaj enakovredne fantom, če ne celo boljše.

Karting pa ni samo šport za fante, ampak tudi dekleta, ki so lahko tudi hitrejša.

"Med 30 otroki imamo tudi pet deklet. Dekle je lahko do pubertete, do recimo dvanajstega leta, celo boljše od fanta ali pa vsaj enakovredno. Potem pa ni več konkurenčna, ker pride do izraza fizična moč. Takrat med dirkanjem že trpijo roke. Dekleta tudi niso tako nesramno bojevita kot fantje, 'pokvarjeno' bojevita. Ker moraš biti v kartingu tudi malo egoističen. Dekleta pa to niso. Tu se naredi tista majhna razlika, ki se je ne da več uloviti."

Otroci si s kartingom pridobijo številne vrline, ki jih potem spremljajo vse življenje.

"Otroci s kartingom dobijo neverjeten občutek za širino steze. To bi morali videti. Ko pride po štartu v prvi ovinek 25 otrok, starih 5 let, brez enega samega dotika. Prvič starši zamižijo, po enem letu pa več ne, ker vejo, da bo vedno tako. Tega občutka ne morejo nikoli več v življenju zapraviti. Nihče ne gleda nazaj, a vsak otrok točno ve, kje je njegov tekmec za njim. Ko pride v šestmetrski prostor 25 dirkačev, en za drugim in štirje vštric, in to s polno hitrostjo. Temu bi lahko rekel majhen čudež."

"V tem športu se krepi tudi timski duh, ker dirkamo kot ekipa. Če je recimo v soboto na treningu odličen določen fant ali dekle, potem na dirki vsi delamo za njega ali za njo. Čeprav se to na zunaj ne vidi. Če je temu našemu izbranemu fantu ali dekletu nekdo točkovno nevaren, ga zaviramo in mu (ji) tako pomagamo, da ga (je) tekmeci ne ujamejo. Timski duh krepimo tudi tako, da recimo en fant (eno dekle) preizkuša zobnike, drugi fant (drugo dekle) pa testira visok tlak v gumah. Vsak se potem vrne z dragocenimi podatki za celotno ekipo. Ti fantje in dekleta so tudi veliki prijatelji, tudi v zasebnem življenju. Se redno obiskujejo na rojstnodnevnih zabavah."

Ne spreglejte