Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
29. 11. 2007,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 13.42

8 let

Kaj je sploh še ostalo velikim

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko so že bili oddani vsi trije naslovi svetovnega prvaka v MotoGP, bo finalni dirkaški vikend VN Valencie odločil, kdo bo dobitnik BMW-jevega nagrade.

Prestižna nagrada, ki je seštevek kvalifikacijskih časov na vseh dirkah prvenstva in uradnega testiranja v Jerezu pred začetkom sezone, bo skoraj gotovo pripadla novopečenemu svetovnemu prvaku Caseyu Stonerju, saj ima pred Valentinom Rossijem 0,497 sekunde prednosti. Zmagovalec bo dobil ključe novega BMW M. Stoner pa bo v Valencii zagotovo dvignil pokal za naslov svetovnega prvaka, ki ga je osvojil že 23. septembra. Letošnjo sezono je začel z zmago, morebiti jo bo z zmago tudi zaključil, kar bi pomenilo njegovo 11. letošnjo lovoriko in izenačitev Rossijevega dosežka iz leta 2001. Ducati ima velike možnosti za uspeh, saj mu Valencia očitno ustreza. Tam je lani pobral dvojno zmago (Bayliss - Capirossi). Stoner je lani s Hondo odstopil v sedmem krogu. Lepše spomine ima na leto 2003, ko je zmagal v kategoriji do 125 ccm.

Rossi na kraju nočne more

Rossi prihaja na prizorišče svoje lanske nočne more: v Valencii je namreč po svoji krivdi padel in izgubil naslov svetovnega prvaka v boju z Nickyjem Haydnom. Letos v Španijo prihaja z bistveno slabšim izhodiščem: ne le, da mu je laskava lovorika že zdavnaj spolzela med prsti, temveč se bo moral boriti za naslov podprvaka. Res je, da potrebuje le točko, a ob morebitnem padcu in zmagi Pedrose bi pristal na končnem tretjem mestu. Svetovni prvak Nicky Hayden (Honda) bo klavrno sezono skušal zaključiti na osmem mestu, a bo moral zbrati dve točki več kot Yamahin Colin Edwards. Alex Barros, ki se verjetno poslavlja od MotoGP, upa, da bo za slovo obdržal mesto med elitno deseterico.

Kdo bo prvak do 125 ccm?

Medtem ko je naslov prvaka že odločen v četrtlitrski konkurenci, kjer je slavo pobral Rossijev moštveni kolega v prihodnji sezoni Jorge Lorenzo, pa bo prav v Valencii okronan nov svetovni prvak v kategoriji do 125 ccm. Madžar Gabor Talmacsi ima sicer 10 točk prednosti pred moštvenim kolegom Hectorjem Faubelom, a je slednji domači favorit. Večina moštev bo po VN Valencii ostala na dirkališču Ricardo Tormo, saj bodo preizkušala motocikle za prihodnjo sezono. Na nekaterih bodo sedeli povsem novi obrazi: Capirossi na Suzukiju, Hopkins na Kawasakiju, Lorenzo in Toseland na Yamahi, De Puniet in De Angelis na Hondi, Melandri in Elias na Ducatiju.

Ne spreglejte