Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
1. 2. 2015,
8.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Force India

Nedelja, 1. 2. 2015, 8.59

8 let

Je ekipa f1 Force India insolventna in pred finančnim kolapsom?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ekipa formule 1 Force India naj bi se znašla v hudi finančni stiski, zato je bila pravzaprav prisiljena odpovedati sodelovanje na prvih letošnjih testiranjih v Jerezu.

Force India je kot uradni vzrok neaktivnosti na testih v Jerezu, ki se bodo odvijala med 1. in 4. februarjem, med vrsticami navedla dejstvo, da letošnji dirkalnik še ni pripravljen za preizkus na stezi, z lanskim modelom pa ne bi imelo prav nobenega smisla testirati. In da se bodo raje v karavani formule 1 pojavili na drugih letošnjih testiranjih, ki jih bo med med 19. in 22. februarjem gostila Barcelona.

Renault naj bi bil zainteresiran za nakup Force Indie

Takšne razlage pa ni kupil Luis Vasconcelos, ki piše za finski časnik Turun Sanomat. Dober poznavalec formule 1 je zatrdil, da je glavni vzrok, da je Force India izpustila testiranja v Jerezu, Rus Sergej Sirotkin: "Naši viri pravijo, da je načrt za Jerez padel v vodo, ker obljuljen denar s strani Sergeja Sirotkina ni bil nakazan. (19-letni Sirotkin je bil del reševalne operacije, ki naj bi rešila Sauber, op. p.). Pogodba Sirotkina s Sauberjem je bila izničena in Sirotkin je postal rezervni dirkač Force Indie. Posel naj bi vključeval njegov nastop na zimskih testiranjih in na sedmih petkovih prostih treningih. Ker denar ni bil nakazan pravočasno, je Force India odpovedala testiranja v Jerezu."

Da se je Force India znašla v nezavidljivi finančni situaciji, je prepričan tudi komentator Spord Bilda in TZ Münchna Ralf Bach. Možakar je na svojem blogu zapisal, da Force India še zdaleč nima zagotovljene prihodnosti. Po njegovih besedah je na sestanku strateške skupine f1 v Londonu udarila na plano novica, da je Force India pred finančnim kolapsom in da je trenutno insolventna. Tudi letošnji dirkalnik Force Indie, ki so ga predstavili v Mehiki, še ni pripravljen za dirkanje na stezi, ker ekipa pomembnim dobaviteljem ni plačala delov.

"Če ne bo denarja v prihodnjih štirih tednih, je v nevarnosti nastop na prvih dveh dirkah za VN Avstralije in Malezije v nevarnosti. Ekipa je na prodaj. Renault je zainteresiran, saj se želi odcepiti od Red Bulla in znova povečati svojo prisotnost v formuli 1," je zapisal Ralf Bach. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da ima solastnik Force Indie in šef moštva f1 Vijay Mallya že nekaj časa velike finančne težave in da je solastnik Force Indie Subrata Roy zaradi finančnih nepravilnosti v zaporu.

Bernie Ecclestone bi rad prodal Lotus

Tudi ugledni nemški Auto Motor und Sport je poročal, da letošnji dirkalnik Force Indie VJM08 ni pripravljen za debi na stezi, ker ekipa zamuja s plačilom ključnih dobaviteljev. A operativni direktor Force Indie Otmar Szafnauer je odločno zavrnil takšna namigovanja in zatrdil, da so debi prestavili zaradi tega, ker so pred letošnjo sezono testiranja novega dirkalnika prestavili iz svojega vetrovnika v vetrovnik Toyote v Kölnu.

"Rezultate našega dela hočemo videti na testiranjih v Barceloni. 90 odstotkov letošnjega dirkalnika bo dokončanih za druga letošnja testiranja v Barceloni, ki se bodo začela 19. februarja. Ker smo izpustili testiranja v Jerezu, smo prihranili 665 tisoč evrov. Testiranje motorja in menjalnika lahko za nas opravi Mercedes," je razložil Otmar Szafnauer in poudaril, da Force India ni pred finančnim kolapsom.

"Zaposlujemo 380 ljudi, ki redno dobivajo plače. Pred kratkim smo predstavili nove sponzorje in če bi bila situacija res tako slaba, ne bi šli v Mehiko predstavljat svojega letošnjega dirkalnika. Lahko rečem, da smo še zmeraj smo živi! In vse gre po načrtu."

Nič kaj rožnato pa naj ne bi bilo niti pri Lotusu. Omenjeni Ralf Bach je razkril, da se je zelo zamajal sedež Pastorju Maldonadu, ker se je njegov mecen, venezuelska naftna družba PDVSA, zaradi dramatičnega padca cen nafte znašel v krizi.

"Bernie Ecclestone trenutno išče kupca za Lotus, ker se želi znebiti neugodnega Gerarda Lopeza. To počne že nekaj časa, a mu do zdaj še ni uspelo najti nikogar," je zapisal Ralf Bach.

Ne spreglejte