Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
19.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

motokros MXGP Jan Pancar Tim Gajser Tim Gajser Bogomir Gajser

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 19.21

6 let, 6 mesecev

Državni prvak v MX2

Jan Pancar, veliki up motokrosa, ki mu svetuje tudi Bogo Gajser

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Jan Pancar na dirki EMX250 v Arcu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Jan Pancar ima 16 let in že šest naslovov državnega prvaka v motokrosu. Njegov talent je prepoznal tudi Bogomir Gajser. "Moraš ga poslušati. Kar pove, to narediš in je vse super," pove najmlajši član slovenske ekipe za bližnji pokal narodov.

Domača motokrosistična sezona se je v nedeljo končala v Stični pri Šentvidu. Ker je Tim Gajser, ki je na zadnji dirki prepričljivo zmagal, zaradi spomladanske poškodbe izpustil nekaj dirk, je v najmočnejšem razredu MX Open državni prvak postal Luka Kutnar. V MX2 je lovoriko najboljšega v državi osvojil Jan Pancar. Za tega je to že šesti naslov državnega prvaka. Ima 16 let in velja za največji up slovenskega motokrosa.

Jan Pancar na dirki državnega prvenstva. | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Pancar je letos dirkal tudi na evropski sceni, v razredu EMX250. Na dirkah, ki potekajo ob robu svetovnega prvenstva MXGP, je bil najboljši prav na finalu v Franciji, ko je bil 14. (v drugi vožnji osmi). "Na začetku sezone se nisem niti uvrstil na dirko, nato pa mi je šlo vedno bolje. Rezultati so bili vse boljši. Če ne bi imel v Franciji v prvi vožnji težav z motorjem, bi bil mogoče celo v prvi deseterici," razlaga Pancar v pogovoru za Sportal in Planet TV.

Spomladi so ga povabili v poltovarniško Yamahino ekipo, kar je v številčni konkurenci razreda EMX250 zagotovo zelo pomembno. "Take konkurence, kot je v tej kategoriji, ni niti v MX2 in MXGP ne. Ker je štartnina veliko cenejša, pridejo vsi najboljši vozniki, ki nimajo dovolj denarja, da bi se vozili v MX2.  Mislim, da jih niti na eno tekmo ni prišlo manj kot 60. Tekme so bile vse težke. Dobil sem veliko novih izkušenj." Sezono je končal na skupnem 32. mestu.

"Nabirati moram fizično moč"

"Mislim, da vsaj še eno sezono ostajam v EMX250. Želim si doseči dober rezultat v skupnem seštevku. Da bi potem lahko dobil boljšo ekipo za svetovno prvenstvo MX2," o željah za 2018 in v prihodnje pove 16-letnik. Tudi zaradi Timovega uspeha v MXGP je danes slovenskemu vozniku lažje priti do dobre ekipe. "Če bi včasih imeli dva enako dobra voznika, Italijana in Slovenca, bi vsak vzel Italijana. Ker je pač Italijan. Zdaj pa mislim, da se to malo spreminja," razloži Pancar.

Številni ga imajo za izjemno talentiranega, tudi vedno strogi Bogomir Gajser, Timov oče in trener, ki mu je nekajkrat že dal nekaj dobrih nasvetov. "Bogo pravi, da imam zelo dobro tehniko, a moram nabirati moč, ker nisem dovolj dobro fizično pripravljen."

Na pokal narodov po prvo petnajsterico

Konec tedna Pancarja čaka nastop na pokalu narodov. Želijo si rezultat v prvi petnajsterici. "Jaz mislim, da nam lahko uspe. Če bo vse po sreči, brez napak." Skupaj s soreprezentantoma Timom Gajserjem in Jernejem Irtom bodo ta teden opravili še skupen trening na Gajserjevi progi v Pečkah. Tam je Jan trikrat že treniral. "Proga je res težka, bolj superkros. Težka je psihično in fizično. Razmišljati moraš, da vse skoke pravilno skočiš," sklene Jan.

Ne spreglejte