Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
24. 7. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Monza Imola VN Italije formula1

Nedelja, 24. 7. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Italijani tožijo drug drugega, Ecclestone pa se smeji

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Steza v Imoli je z izvršnim direktorjem formule 1 Berniejem Ecclestonom dosegla dogovor, da bi s prihodnjo sezono spet začela gostiti dirko formule 1. A svoj blagoslov mora dati še italijanski avtomobilski klub, sicer VN Italije ne bo.

Obstoječa pogodba za organizacijo dirke formule 1 na stezi v Monzi se izteče po letošnji dirki, s prihodnjo sezono pa naj bi organizacijo dirke za VN Italije prevzel italijanski avtomobilski klub. A se je močno zataknilo, ker se pogajanja med predsednikom ACI-ja Angelom Sticchijem Damianijem in izvršnim direktorjem formule 1 Berniejem Ecclestonom niso zaključila z novo večletno pogodbo. Britanec se je naveličal čakanja in je dirko ponudil Imoli.

ACI je na njegov predlog odgovoril z mini grožnjo, da bo podprl samo Monzo. To pa ni ustavilo Ecclestona, da ne bi sklenil dogovora z Imolo.

Imola je podpisala pogodbo

"Bernie ve, da smo na voljo. Poslal nam je ponudbo, ki smo jo podpisali in mu jo poslali nazaj. Zelo bi bili veseli, če bi se formula 1 vrnila v Imolo. To je naš glavni cilj."

"Zdaj je vse odvisno od Angela Sticchija Damianija. Mislim, da gre za politično stvar. Imamo dogovor z Berniejem. Zdaj potrebujemo le še odobritev državne športne avtoritete. Če v prihodnosti ne bo več VN Italije, bo to problem gospoda Angela Sticchija Damianija, ki ni dovolil tega dogovora," je za Motorsport.com povedal predsednik Formula Imola Uberto Selvatico Estense.

Dirka za VN Italije gre na sodišče

A ni ostalo samo pri pozivu šefa Imole šefu italijanskega avtomobilskega kluba, naj da zeleno luč za dirko formule 1. Ker italijanski avtomobilski klub vztraja pri tem, da ne bo finančno podprl dirke v Imoli (Monzo bi takoj) in ker noče dopustiti, da bi dirka za VN Italije zapustila Monzo, so organizatorji v Imoli vložili tožbo na sodišče. Prepričani so namreč, da je narobe, ker ACI noče odobriti dirke in ker noče dati finančne podpore.

Na zadnji dirki formule 1 v Imoli je zmagal Michael Schumacher. | Foto: Na zadnji dirki formule 1 v Imoli je zmagal Michael Schumacher.

"Formula Imola se je v svojem imenu in na prošnjo FOM (Formula One Management, firma, prek katere se Ecclestone pogaja o organizaciji dirk formule 1, op. p.) udeležila pogajanj, ki so pripeljala do tega, da se je Formula Imola pogodbeno zavezala."

"Poleg tega je FOM enak predlog poslal Monzi, a ga ni sprejela. Hočemo, da državni organi skupaj ocenijo in pogledajo vse mogoče opcije in preprečijo tako resno tveganje za ugled države na športnem področju," je bilo uradno sporočilo organizatorjev v Imoli.

Tradicionalna Monza ali ambiciozna Imola?

Monza je prvo dirko formule 1 gostila leta 1950, torej v prvi sezoni svetovnega prvenstva formule 1. Do letos se je italijanska steza formuli 1 odrekla samo leta 1980, ko je zaradi prenove dirko podarila prav Imoli.

Imola je dirke formule 1 organizirala tudi med letoma 1981 in 2006, a pod imenom VN San Marina.

 

Ne spreglejte