Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
10.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 10.40

8 let

Hirvonenu prvenec s Citroënom in primat v prvenstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mikko Hirvonen je na reliju po Portugalski prišel do svoje prve zmage s Citroënom v karieri in do vodstva v dirkaški konkurenci svetovnega prvenstva.

Finec je prvo zmago za francoskega konstruktorja osvojil na svoji četrti dirki s Citroënom DS3 WRC. To je bila njegova 15. zmaga v karieri SP z WRC dirkalniki. Ker Hirvonenov moštveni kolega in do Portugalske vodilni dirkač svetovnega prvenstva Sebastien Loeb ni končal relija, je Mikka po svoji prvi letošnji zmagi - na prejšnjih dveh relijih je bil drugi - začasno zavzel dirkaški prestol. Drugo mesto na Portugalskem je zasedel Mads Ostberg, tretje pa Rus Jevgenij Novikov.

"Oddahnil sem si, ker je bil to res zahteven reli. Razmere so bile težke, zato je čudovito, da sem zmagal brez težav s Citroënom," je po zmagi dejal 31-letni Mikko Hirvonen. "Zadnjih nekaj kilometrov se je zame res vleklo, toda uspelo mi je ostati miren, izognil sem se napakam. Koncentriral sem se na vsak ovinek," je še dodal Hirvonen, ki je Citroënu privozil peto zmago na Portugalskem. Ostberg in Novikov sta si stopničke zagotovila po pravi mali drami. Ostberg je imel danes zjutraj težave z motorjem, Novikov avtomobil pa je imel v 20 "brzincu" težave z menjalnikom, mehaniki obeh ekip pa so dirkalnika pravočasno popravili. "Na ta trenutek sem čakal res dolgo in zelo sem vesel za rezultat," je dejal Jevgenij Novikov, njegov sovoznik Denis Giraudet pa je s 56 leti postal najstarejši sovoznik, ki je stal na stopničkah.

Zadnji dan relija je sicer zaznamoval tovarniški Ford, ki je slavil na petih od šestih 'brzincev' (trije so pripadli Jariju-Mattiju Latvali, dva pa Pettru Solbergu). Norvežan je po 17. 'brzincu' prehitel Citroënovega zasebnika Nasserja Al Attiyaha in se prebil tik pod stopničke. Svetovni reli prvak iz leta 2003 je bil na 21,42 km dolgi hitrostni preizkušnji od svojega katarskega rivala boljši za več kot 40 sekund in si tako pridirkal udobnih 25 sekund naskoka. ''To je bil dober 'brzinec', na določenih mestih je bilo zelo blatno. Nismo tvegali, sledi še ena dolga HP. Gume za naslednji 'brzinec' bi morale biti dobre. Imam dve novi prednji gumi in dve rabljeni zadnji. Imam še dve rezervni gumi,'' je hitel razlagat Petter Solberg. Fordov tovarniški dirkač, ki je za malico 'pojedel' Al Attiyaha, je imel zadnji dan relija odprto še eno fronto: lov za tretjim Jevgenijem Novikovim. Po 22 odpeljanih 'brzincih' mu je za stopničke zmanjkalo nekaj več kot 22 sekund.

Medtem ko je Petter Solberg obtičal tik pod stopničkami, pa bo Portugalsko še s slabšim rezultatom zapustil njegov moštveni kolega Jari-Matti Latvala, ki je dirko končal na katastrofalnem 14. mestu. Težko se bo potolažil z dvema točkama, ki ju je dobil na t.i. testu moči (Power Stageu). Kljub temu je za njim en lep dan, saj je v nedeljo konkurenco zmlel na 17., 18. in 21. 'brzincu'. Medtem ko je večina 17. in 18. HP odpeljala s trdo različico gume, se je Finec odločil za mehkejšo, ki se je na blatni podlagi izkazala za optimalno. Na prvem merjenju moči je bil od konkurentov hitrejši skoraj 20 sekund, na drugem pa več kot 10. Podobno zgodbo je spisal v 21. HP, ko si je pridirkal več kot 23 sekund naskoka.

Ne spreglejte