Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 4. 2008,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 27. 4. 2008, 14.21

8 let

Hirvonen zmagal v Jordaniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finec Mikko Hirvonen (Ford) je zmagovalec pete letošnje dirke svetovnega prvenstva v reliju.

Na preizkušnji v Jordaniji je za minuto in 15 sekund ugnal Španca Danija Sorda (Citroen) in z zmago tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku SP.

Za Hirvonenom in Sordom je na tretjem mestu v Jordaniji, ki je prvič gostila reli na najvišji ravni, končal Avstralec Chris Atkinson (Subaru), ki je za najhitrejšim zaostal skoraj pet minut.

Loeb prepustil vodstvo

"Zadnja etapa mi je požrla veliko živcev. Nisem imel podatkov o časih in nisem vedel, kakšen je moj položaj v primerjavi s Sordom. Zato sem bil na cilju toliko bolj vesel. Tako zaradi zmage kot desetih točk. Toda Sebastien je še vedno zelo nevaren in tudi tukaj je bil do odstopa hiter," je nastop ocenil 28-letni Hirvonen. Sordo je priznal, da ga na grobem makadamu ni mogel loviti: "Dal sem vse od sebe, toda ni šlo. Na nekaterih delih je avto pošteno odnašalo, pa še zasukalo me je na začetku zadnje HP."

Čeprav je Hirvnnen na koncu na za dirkače v reliju doslej neznanem terenu prepričljivo slavil, ga je zasenčil Sebastien Loeb. Tokrat ne z bleščečo dirkaško predstavo, s kakršnimi si je letos privozil že tri zmage, temveč si bo Jordanijo zapomnil predvsem po nenavadni prometni nesreči.

Loeb je bil na dobri poti do morda četrte letošnje zmage; po 11. HP je imel pol minute naskoka pred tekmeci. Toda ko se je vračal z "brzinca", je na nepreglednem delu ceste v zavoju trčil z Zimbabvijcem Conradom Rautenbachom. Ta se je s svojim zasebnim Citroenom šele odpravljal na start HP, pri tem je nekoliko zamujal in zato prehitro ubral bližnjico do starta. V čelnem trčenju sta jo posadki odnesli brez praske, zato pa sta jo toliko bolj skupila oba dirkalnika. Za Loeba je bilo tako konec sanj o jubilejni 40. zmagi v SP. V nedeljo se je po pravilu superrelija sicer vrnil na tekmovanje s popravljenim avtomobilom na 20. mestu, toda zaradi prevelikega zaostanka nato ni mogel višje do desetega mesta, kar je pomenilo, da je ostal brez točk.

V skupnem seštevku je moral tako Loeb po nesrečnem razpletu prepustiti prvo mesto Hirvonenu, ki je s peto zmago v karieri in prvo letošnjo prišel do 35 točk. Francoz na drugem mestu jih ima 30, Atkinson pa je tretji z 28. Med konstruktorji je Ford prvi s 57 točkami, Citroen pa je na drugem s sedmimi manj.

Sezona SP v reliju se bo nadaljevala z italijanskim relijem na Sardiniji sredi maja.

Ne spreglejte