Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
17.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 17.59

8 let

Hamiltonu zmaga v deževnem Fudžiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanec Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) je zmagovalec dirke za VN Japonske v Fudžiju, 15. letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1.

Drugo mesto je na težavni dirki, ki jo je spremljal močan dež, osvojil Finec Heikki Kovalainen (Renault), tretji pa je bil njegov rojak, Ferrarijev dirkač Kimi Räikkönen. Hamilton je z zmago naredil velik korak k osvojitvi naslova svetovnega prvaka, kajti njegov moštveni sotekmovalec, branilec naslova Fernando Alonso, dirke ni končal, tako da je razlika med njima dve dirki pred koncem že 12 točk.

Polovico dirke za varnostnim avtom

Dež, polovica dirke za varnostnim avtom in odstop svetovnega prvaka so glavne značilnosti 15. postaje letošnjega koledarja karavane formule 1. Dirka na Japonskem, ki se je po treh desetletjih vrnila na dirkališče pod goro Fudži, bi že lahko odločila prvenstvo, saj ima Hamilton nenadoma veliko prednost, ki jo bo ob normalnem poteku dogodkov le težko zapravil. Že na naslednji dirki v Šanghaju čez teden dni bi lahko Hamilton, novinec v formuli 1, postal svetovni prvak.

Za Španca je bil usoden 42. krog dirke. Že pred tem je Alonso imel bližnje srečanje z Nemcem Sebastianom Vettlom, nato pa je svojega McLarna zapeljal v zid in ga dodobra raztreščil. Alonso se je nepoškodovan pobral iz razbitine, zaradi nesreče pa je moral drugič na dirki posredovati varnostni avto. Prvih 19 krogov so dirkači namreč v močnem nalivu že prevozili za varnostnim avtom, tudi štart je bil leteči, in šele po tretjini dirke so se razmere vsaj toliko izboljšale, da je vodstvo dirke tekmovalce prepustilo obračunom brez varnostnega avtomobila.

Ferrariju se tveganje ni obrestovalo

Že pred tem so si dirko dodobra pokvarili pri Ferrariju. V ekipi iz Maranella so tvegali z namestitvijo vmesnih pnevmatik, a so morali oba dirkača že po nekaj krogih poklicati v bokse, da sta obutev zamenjala za dežno. še posebej stresno je bilo dogajanje za Felipeja Masso, ki je dvakrat zapeljal s steze ter dobil še kazen vožnje skozi bokse zaradi prehitevanja v obdobju varnostnega avtomobila. V vsem kaosu, že takoj v prvem pravem dirkaškem krogu je dirko z razbitim dirkalnikom končal Alexander Wurz, se je za nekaj časa na prvo mesto prebil voznik Tora Rossa Vettel.

Tudi potem, ko so vsi opravili postanke, je mlademu Nemcu kazalo zelo dobro. Hamilton, po najboljšem startnem položaju je kot prvi vozil za varnostnim avtom, se je v 40. krogu po postankih vrnil na čelo, čeprav ni šlo povsem brez težav; v 34. krogu se je po dotiku s Kubico zavrtel, a je lahko nadaljeval dirko. Za njim pa sta bila Mark Webber, ki je pred tem pet krogov vodil, ter Vettel. Ekipama avstrijskega milijarderja Dietra Mateschitza se je obetal velik uspeh (Avstralec vozi za Red Bull, Nemec pa za Toro Rosso), a je v 45. krogu mlajši dirkač naredil začetniško napako in se zaletel Webbru v zadek, tako da je bilo dirke za oba konec. Zato pa je odlično predstavo prikazal Kimi Räikkönen; potem ko je po začetni smoli s postanki padel že globoko v ozadje (20. mesto), se je do konca vztrajno prebijal naprej ter si nazadnje priboril stopničke.

Sutilu točka, Vettlu kazen

Skoraj nič manj ni bil na koncu vesel Massa, saj je iz popolnoma izgubljene dirke še iztržil tri točke za šesto mesto, potem ko je v zadnjih metrih na spektakularen način, dirkača sta več vozila po travi kot po stezi, prehitel Roberta Kubico. Tudi Kovalainen je z dobro predstavo ter na račun manj spretnih tekmecev prišel zelo visoko ter se v svoji prvi sezoni sploh prvič povzpel na stopničke. Prvouvrščena dirkača sta se pri mehanikih ustavila le po enkrat, Räikkönen je imel tri postanke, Massa pa je bil v boksih kar štirikrat. Do točk so v deževnem Fudžiju privozili še David Coulthard na četrtem mestu, Giancarlo Fisichella na petem in Nemec Adrian Sutil (Spyker) na osmem. Zaradi nepravilnega prehitevanja so kaznovali dirkača Tora Rossa Vitantonia Liuzzija s 25 sekundami pribitka, zaradi česar je do osmega mesta in prve točke v SP prišel Nemec Adrian Sutil (Spyker). Njegov rojak in drugi voznik Tora Rossa Sebastian Vettel pa bo moral zaradi povzročene nesreče na naslednji dirki začeti z deset mest slabšega startnega položaja od doseženega v kvalifikacijah.

Hamilton: To je bila najdaljša dirka v moji karieri

V skupnem seštevku F1 je podoba dve dirki pred koncem zdaj zelo všečna za Hamiltona, precej manj pa za Alonsa. Mladi Britanec ima 107 točk, Španec je po današnji ničli ostal pri 95. Če bo Hamilton tudi preizkušnjo za VN Kitajske končal pred Alonsom, se bo že dirko pred koncem okronal z naslovom prvaka. Räikkönen z 90 teoretično še ostaja v boju za skupno prvo mesto, vendar bi do naslova prišel le še z dvema zmagama in ob velikih napakah obeh McLarnovih dirkačev; Massa pa jih ima zdaj 80 in je že izpadel iz boja za glavno nagrado letošnje sezone.

"Večkrat sem si želel, naj bo vendar že vsega konec. To je bila najdaljša dirka v moji karieri, a tudi zelo razgibana in zanimiva. Po drugem posredovanju varnostnega avtomobila sem imel nekaj težav, da sem obdržal pravi ritem, malo sem bil že nervozen, toda zadnje kroge sem odpeljal brez napak," je pojasnil novinec v formuli 1, ki je na tej dirki odpeljal kot izkušen veteran in dosegel svojo četrto zmago.


Ne spreglejte