Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
24. 6. 2012,
18.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lewis Hamilton Sebastian Vettel Romain Grosjean

Nedelja, 24. 6. 2012, 18.53

8 let, 1 mesec

Hamilton: Kot bi bile zadnje pnevmatike prazne

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sebastian Vettel je bil pred zmago, pa mu je odpovedal motor. Nato podobna okvara Romaina Grosjeana, ki bi lahko zmagal. "'Sranje' pač." Lewis Hamilton se je zaradi odstopa manj sekiral.

Poražencev po VN Evrope ni manjkalo. Čeprav je Lewis Hamilton (McLaren) po trčenju s Pastorjem Maldonadom (Williams) odstopil le krog pred karirasto zastavo, je ostal presenetljivo miren. "Pnevmatike so mi odpovedale. Ne vem, kje bi končal. Zdelo se mi je, kot da bi bile zadnje pnevmatike prazne. A tekmecev ne spustiš kar tako naprej, treba se je boriti za vsako mesto." O trčenju z Maldonadom pa: "Po pravici: ne vem, kaj se je zgodilo. Zapeljal sem v zavoj in nisem prišel iz njega. Tako hitro se je zgodilo, da se res ne spomnim. Spomnim se le, da sem končal v ogradi."

In Maldonadov pogled na nesrečo? "Skušal me je izriniti iz steze. Ni mi pustil prostora. Tako sem skočil prek robnika in se nisem mogel izogniti trčenju. Ne vem, zakaj je tako dirkal, saj je imel veliko težav s pnevmatikami. Bil je povsem izgubljen, jaz sem sem imel zelo dober ritem. Bil je preveč agresiven." Venezuelčan je uspel nadaljevati, a je s četrtega zdrsnil na končno 10. mesto. Po dirki je dobil 20 sekund kazenskega pribitka, kar je pomenilo 12. mesto.

Tako je Hamilton prvič letos ostal brez točk in nazadoval s prvega na tretje mesto skupnega seštevka. Za vodilnim Fernandom Alonsom (Ferrari) ima 23 točk zaostanka. "Z vsem srcem in dušo dirkaš za dober rezultat, zato je tak odstop težje prenesti, a takšno je pač življenje. Veliko pa se ne spreminja. Izgubili smo nekaj točk, a saj jih je tudi Sebastian Vettel. Bo pa zdaj nekoliko težje proti Alonsu," je dodal Hamilton, zmagovalec VN Kanade.

Vettel: "Sranje" pač

Mnogo bolj razočaran kot Hamilton je bil Sebastian Vettel (Red Bull), ki je po dirki po "paddocku" postopal ves poklapan. Pred varnostnim avtomobilom je imel 20 sekund prednosti in je bil pred lahko zmago. "Motor mi je ugasnil in ničesar več nisem mogel narediti. Trenutno še ne vemo, kaj se je pokvarilo. 'Sranje' pač, a zdaj ne morem ničesar spremeniti. Do odstopa je bilo jasno, da smo zelo močni. Imel sem pravi ritem, bil sem zelo, zelo hiter."

Ko se je nekoliko pomiril, je za Sky razlagal: "Bo že. Težko bi bil boljši. Pač vzdržljivost materiala. Delamo na limitu in dirkalnik lahko odpove. Res škoda, saj smo do odstopa vse naredili super. Odlična postanka, odličen štart, odlična dirka." Lahko pa optimistično gleda naprej, saj se je RB8 z več nadgradnjami izkazal za bolj konkurenčnega, kot je bil na prejšnjih dirkah. "Naredili smo dober korak naprej in upam, da se bo tako nadaljevalo tudi na naslednjih velikih nagradah."

Grosjean: Lahko bi prvič zmagal

V zadnjih letih odstopov zaradi tehnike ne vidimo več veliko, to nedeljo pa sta zaradi mehanske okvare odstopila dva dirkača iz samega vrha. In tudi Romain Grosjean (Lotus) je bil v igri za zmago. Izdal ga je alternator. "Dirkalnik se je kar ustavil, motor se je ustavil. Imeli smo težavo z alternatorjem," je pojasnil francoski dirkač, ki bi v zadnjih krogih gotovo napadel vodilnega Alonsa. "Do tistega trenutka je bila dirka skoraj popolna. Dobro sem štartal, imel dobro strategijo in sem pritiskal, ko je bilo to potrebno. Lahko bi prvič zmagal. Pa kdaj drugič." Morda bo priložnost že čez 14 dni na VN Velike Britancije, je pa res, da v Silverstonu ne bo tako vroče (visoke temperature pa Lotusu zelo ustrezajo).

Ne spreglejte