Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
19.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 19.54

8 let

Hamilton izkoristil podarjeno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanec Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) je zmagovalec dirke za VN Madžarske v Budimpešti, 11. letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1.

Drugo mesto je osvojil Ferrarijev dirkač Finec Kimi Räikkönen, tretji pa je bil Nemec Nick Heidfeld (BMW-Sauber).

Svetovni prvak Fernando Alonso (McLaren), ki je po kazni namesto s prvega startnega mesta dirko začel s šestega, se je prebil do končnega četrtega. Skupno vodstvo je obdržal Hamilton, ki ima pred zasledovalci sedem točk naskoka.

Najbolj zanimiv del na 11. dirki sezone se je odvrtel precej pred nedeljskim startom. Razplet, na zaviti in počasni stezi v bližini Budimpešte je zelo težko prehitevati, je napol določila že odločitev Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), ki je v sobotnih poznih nočnih urah prizadela predvsem ekipo McLaren-Mercedes. FIA je po sestanku z obema dirkačema in vodjo moštva Ronom Dennisom ugotovila, da ekipa ne more zadovoljivo pojasniti ravnanja Fernanda Alonsa na sobotnih kvalifikacijah.

Alonso onemogočal Hamiltona

Takrat je Španec po tem, ko je ob izteku ure, določene za doseganje časov za nedeljsko dirko, še zadnjič obiskal mehanike, namenoma ostal v boksih še dvajset sekund, s tem pa je moštvenemu kolegu onemogočil, da bi se pravočasno vrnil na stezo in odpeljal še en hiter krog in se s tem morebiti prebil pred njega. Hamilton je takrat ostal na drugem mestu, toda po odločitvi FIA je bil razplet za McLaren precej slabši: namesto prvega in drugega startnega mesta so dobili le prvo, kamor je napredoval Hamilton, Alonso pa se je moral preseliti na šestega. Obenem je FIA napovedala, da bo McLaren kaznovala še z odvzemom točk v konstruktorskem delu seštevka, a se je nemško-britanska ekipa na ta del kazni pritožila.

Hamilton zadržal Räikkönena

Start je potrdil tradicijo v Budimpešti: Hamilton je obdržal svoje podedovano prvo mesto, na drugo pa se je mimo Nicka Heidfelda prebil prvi Ferrarijev voznik Kimi Räikkönen. Finec je bil na Madžarskem edino orožje "rdečih", saj je Felipe Massa po neumnosti mehanikov na kvalifikacijah (pozabili so mu natočiti gorivo) ostal na 14. mestu in kaj dosti višje ni prišel niti na dirki. Vodilna sta medtem uprizorila svojo dirko, po vsakem postanku se je Ferrarijev dirkač Britancu približal na kakšno sekundo, a se je Hamilton vselej brez večjih težav obdržal v vodstvu. Le v zadnjih desetih krogih je Räikkönen nekoliko bolj zapretil, vendar mladi Britanec ni naredil nobene napake in se je zanesljivo pripeljal do tretje zmage v sezoni.

Podobne težave je imel tudi Alonso, saj ni mogel s svojega šestega mesta. Pred njim je bil tokrat presenetljivo dober Ralf Schumacher in svetovni prvak se nikakor ni mogel prebiti mimo njega. Podobno kot njegov moštveni kolega je tudi on šele na koncu strl odpor dveh tekmecev pred sabo, po zaslugi boljšega postanka je premagal Schumacherja, nato pa je klonil še Robert Kubica, in Alonso se je prebil tik pod stopničke. V zadnjih krogih je nekajkrat nakazal tudi možnost napada na tretjeuvrščenega Heidfelda, a je nazadnje ostalo pri uvrstitvi Sauberjevega voznika na najnižjo stopničko.

Hamilton povečal prednost

"Za nami je precej pester konec tedna. Z vsem dogajanjem je bilo kar precej naporno za vse nas. A je bil dirkalnik zelo dober, prav tako je odlično delala moja ekipa in lahko smo se ubranili napadov Ferraija," je po dirki menil Lewis Hamilton.

V skupnem seštevku ima novinec v formuli 1 zdaj 80 točk, sedem več kot Alonso, nekoliko bolj zadaj pa sta oba Ferrarijeva dirkača. Räikkönen ima po današnjem drugem mestu 60 točk in je za eno prehitel Felipeja Masso, saj je bil Brazilec s 13. mestom tokrat daleč od vsaj ene točke. Med konstruktorji vodi McLaren, ne glede na to, ali mu bo FIA danes dosežene točke odvzela ali ne; v prvem primeru jih je 183, v drugem 153, Ferrari pa je drugi s 119.

Do točk so v Budimpešti privozili še Robert Kubica na petem mestu, Ralf Schumacher na šestem, Nico Rosberg je bil sedmi, zadnja točka pa je pripadla Heikkiju Kovalainenu.

Sezona formule 1 se bo nadaljevala čez tri tedne z dirko za VN Turčije v Carigradu.


Ne spreglejte