Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 8. 2017,
17.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

4

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser motokros MXGP Švedska

Nedelja, 20. 8. 2017, 17.55

6 let, 7 mesecev

MXGP, VN Švedske

Vrnitev Tima Gajserja! Na Švedskem pokoril vso konkurenco. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

4

Tim Gajser Nizozemska Valkenswaard | Foto Honda Pro Racing

Foto: Honda Pro Racing

Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva za VN Švedske v Uddevalli v razredu MXGP. Svetovni prvak je na Švedskem zmagal v prvi vožnji in bil drugi v drugi, kar je bilo skupno dovolj za zmago na dirki, tretji v tej sezoni po Mehiki in Argentini.

Nazadnje je Gajser na najvišji stopnički stal 2. aprila, ko je slavil v Leonu v Mehiki. Pozneje so njegovo sezono pokvarile predvsem poškodbe, zaradi več padcev in okrevanja po zlomu lopatice je moral celo izpustiti nekaj preizkušenj, v poznem poletju pa se spet vrača tja, kjer je bil lani - na vrh razreda MXGP.

Gajser že v kvalifikacijah do odličnega izhodišča

Na Švedskem je tako spet zmagal s predstavo, kakršnih so bili od aktualnega svetovnega prvaka v elitni kategoriji navijači vajeni pred letošnjo poškodbo. Najboljši slovenski motokrosist se je veselil dirke v Uddevalli, kjer je že pred dvema letoma doživel prelomni trenutek sezone, trda švedska proga pa mu je tudi letos prinesla veliko zadovoljstva. Kvalifikacijsko dirko je dobil Nizozemec Jeffrey Herlings.

Gajser je kvalifikacije končal na tretjem mestu ter si s tem zagotovil odlično izhodišče. Jernej Irt je bil v kvalifikacijah 20., Peter Irt pa 26. Vodilni motokrosist v prvenstvu Italijan Antonio Cairoli se že v kvalifikacijah ni najbolje znašel, njegove težave pa so se dan za tem nadaljevale še na dirki.

V prvi vožnji postavil stvari na svoje mesto

Gajser je v prvi vožnji že takoj po startu postavil stvari na svoje mesto in se odpeljal v vodstvo. Najmanjši zaostanek za Gajserjem sta si pridelala Nizozemec Glenn Coldenhof in Rus Jevgenij Bobrišev. Vodilna trojica se je v prvem delu dirke otresla konkurentov, zatem pa je iz ozadja prišel Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je ujel vodilne in se prebil na drugo mesto.

Toda Gajserja mu ni uspelo premagati, saj je imel Makolčan v drugi polovici že zavidljivo prednost. Jernej Irt je v prvi vožnji točke zgrešil le za eno mesto, bil je 21., Peter Irt pa je bil tri mesta za njim.

"Zelo dobro je bilo. Imel sem nekaj težav, ker sem moral zaradi vode zamenjati očala, ampak po dobrem startu sem si zagotovil lepo prednost ter jo obdržal do konca," je po razpletu prve vožnje, kjer je dirkače sicer nekajkrat zmotilo močno deževje, dejal Gajser.

V drugi zaostal le za Francozom

V drugi vožnji je ponovil hiter start, boljši je bil le Febvre, sicer Gajserjev največji tekmec v boju za peto mesto v skupnem seštevku prvenstva. Gajser je celotno drugo vožnjo pretil Francozu, ki je vso dirko spretno reševal svoje vodstvo. Febvre je bil na koncu vseeno hitrejši. Smolo je imel Herlings, ki je sredi dirke sicer prehitel Slovenca, takoj zatem pa zaradi strgane verige na motociklu obstal ob progi.

"Zelo sem vesel današnje zmage. Druga vožnja je bila zelo zanimiva, saj sva se s Febvrejem ves čas borila za zmago. Z ekipo smo ves čas trdo garali in zdaj smo spet zmagali. Rad bi se zahvalil očetu, družini, svoji ekipi in seveda slovenskim navijačem, ki mi stojijo ob strani. Za nami so težki časi, a zdaj sem spet nazaj," je bil po uspehu nasmejan Gajser.

Jernej Irt do novih točk, Peter padel

Jernej Irt se je tik pred koncem druge vožnje prebil na 19. mesto in je osvojil novi točki v svetovnem prvenstvu. Peter Irt je v drugi vožnji padel, zaradi česar mu je odpovedala zavora in je odstopil.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo 3. septembra v Združenih državah Amerike. Prihodnji konec tedna bodo motokrosisti tekmovali na dirki državnega prvenstva v Radizelu, kjer se bo v konkurenci najboljših slovenskih tekmovalcev pomeril tudi Tim Gajser.

Izidi MXGP:

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Gautier Paulin (Fra) ... 21. Jernej Irt, 24. Peter Irt (oba Slo);

2. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Gautier Paulin (Fra) ... 19. Jernej Irt, 29. Peter Irt (oba Slo);

Skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 47, 2. Romain Febvre (Fra) 40, 3. Gautier Paulin (Fra) 40 ... 24. Jernej Irt 2, 31. Peter Irt (oba Slo);

Skupno v SP (16):

1. Antonio Cairoli (Ita) 631 točk

2. Jeffrey Herlings (Niz) 530

3. Gautier Paulin (Fra) 526

...

5. Tim Gajser (Slo) 453

37. Jernej Irt (Slo) 5

43. Peter Irt (Slo) 4

...

Ne spreglejte