Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
23. 7. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Formula 1 Fernando Alonso

Sobota, 23. 7. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

"Formula 1 je ubila nagone dirkačev"

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Dvakratni svetovni prvak formule 1 Fernando Alonso misli, da je formula izgubila bistvo, saj nasprotuje nagonom dirkačev.

Španec Fernando Alonso je z Renaultom v letih 2005 in 2006 osvojil dva zaporedna naslova svetovnega prvaka formule 1. Enoletna avantura z McLarnom leta 2007 se je končala s končnim tretjim mestom, čeprav je imel enako točk kot moštveni kolega, svetovni podprvak Lewis Hamilton. Svetovni prvak Kimi Raikkonen je imel točko več od obeh. Petletno druženje s Ferrarijem mu je prineslo tri naslove svetovnega podprvaka.

Fernando Alonso se že leto in pol muči z McLarnom, s katerim ima pogodbo še za prihodnjo sezono, a ni razočaran samo zaradi katastrofalnih rezultatov z McLarnom, temveč tudi zato, ker je formula 1 popolnoma izgubila svoj kompas.

"Če hočeš biti hiter, ne smeš preveč napadati"

"V teh časih ima formula 1 vzpone in padce. Smer športa ni jasna. Sploh nisem zadovoljen z nekaterimi stvarmi, ki so se zgodile. Svojih dirkalnikov nikoli ne moremo gnati do skrajnosti. Nikoli ne smemo napadati, kot bi želeli, ker nam gume tega ne dopuščajo. Če pretiravaš, se pregrejejo in takoj izgubijo oprijem. Če preveč ženeš motor, presežeš dovoljene parametre porabe."

"Če hočeš biti danes hiter v formuli 1, ne smeš preveč napadati. V tem je skrivnost, a to nasprotuje nagonom dirkača, zato trenutni dirkalniki niso več tako prijetni za dirkanje, ko jih primerjamo z dirkalniki iz drugi obdobij, ko je bila knjiga tehničnih pravil drugačna."

"Takšen položaj me sploh ne veseli. Ne bom rekel, da je zdajšnje dirkalnike lažje upravljati, a z vidika fizičnega napora ali iskanja njegovih pravih mej, so lažji. Tako je zato, ker si včasih moral popolnoma zaupati dirkalniku, ko si napadel v ovinku, ker so bile hitrosti zelo visoke. Prej si po desetih krogih potreboval dvourno masažo, danes pa lahko odpelješ 150 krogov in se niti ne preznojiš," je svoj pogled na sodobno formulo 1 za italijanski časnik Autosprint razkril Fernando Alonso.

Fernando Alonso bi lahko kaj kmalu dirkal na dirki 24 ur Le Mansa ali 500 milj Indianapolisa. Ta dva dirkaška dragulja ga zelo mikata. | Foto: Fernando Alonso bi lahko kaj kmalu dirkal na dirki 24 ur Le Mansa ali 500 milj Indianapolisa. Ta dva dirkaška dragulja ga zelo mikata. 24 ur La Mansa in 500 milj Indianapolisa

Španec upa, da bodo nova tehnična pravila, ki bodo začela veljati na začetku prihodnje sezone, formulo 1 naredila spet razburljivo. Če se to ne bo zgodilo, Alonso ne izključuje možnosti, da bi zapustil šport in se preizkusil na dveh prestižnih dirkah – na 24 ur Le Mansa in na 500 milj Indianapolisa.

"V prihodnji sezoni se bo veliko spremenilo, zato upajmo, da bo veselje do dirkanja postalo pomemben dejavnik. Če bo šla formula 1 v drugačno smer, kot sem jo poznal in imel rad v bližnji preteklosti, bom razmislil o alternativah in zapustil formulo 1."

"Le Mans bi bila izbira, ki bi bila najbližja mojemu dirkaškemu stilu in temu, kar sem zmeraj počel. Indianapolis 500 je fascinanten, radikalna sprememba, ker moraš naštudirati popolnoma drugačen stil vožnje in način razmišljanja. Kakorkoli že, odprt sem za nove stvari in pripravljen sem se učiti, ker ko si enkrat svetovni prvak formule 1, sta samo še dve dirki, ki sta temu enakovredni: 24 ur Le Mansa in 500 milj Indianapolisa. V vsakem primeru bi to lahko bila ideja, dolgoročen načrt z namenom, da postane resničnost."

Ne spreglejte