Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
1. 2. 2013,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Force India Jules Bianchi

Petek, 1. 2. 2013, 13.53

8 let

Force India že na stezi, Di Resta osamljeni jezdec

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
VJM06, šesti dirkalnik Force Indie, je že ta petek zapeljal na asfalt. Z njim bo v tej sezoni dirkal Paul di Resta. Ime drugega dirkača bo morda znano do testiranj.

Minula so leta, ko so bile predstavitve novih dirkalnikov pravi šov. Lotus, McLaren in Ferrari so se še nekoliko potrudili, Force India pa je opoldne zgolj odprla vrata ene od garaž dirkališča v Silverstonu in pokazala VJM06. Tudi ta ne ponuja presenečenj. Podobno kot Ferrari so "pokrili" stopnico na nosu dirkalnika, ki je tako kot McLarnov opazno dvignjen. Tehnični direktor Andrew Green si je izposodil besede, ki smo jih slišali že na četrtkovi predstavitvi novega McLarna. "Novosti so skrite po 'kožo': na prednjem in zadnjem vzmetenju, pri aerodinamiki smo iskali meje ..." Prepričan je, da so z inženirji tekom zime trdo delali in izboljšali lanski dirkalnik. "Dirkalnik bi moral biti bolj konstanten, lažje ga bo voziti." Če je temu res tako, pa bodo videli že naslednji teden na testiranjih v Jerezu. "To je povsem nov dirkalnik. Nismo se držali nazaj. Ker se tehnična pravila niso spremenila, je težje najti desetinke in zato se nismo smeli držati nazaj," je razložil Green.

Težje kot sam dirkalnik smo pričakovali oznanitev imena drugega dirkača moštva. A smo ostali brez odgovora. Prisoten je bil le Paul di Resta. Nico Hülkenberg, ki je bil s Force Indio na minuli VN Brazilije v boju za zmago, je pozimi odšel k Sauberju. Drugega dirkača očitno še niso izbrali. Najverjetnejši kandidat za drugi kokpit naj bi bil Francoz Jules Bianchi, a podprvak svetovne serije formule renault 3.5 se je mudil na predstavitvi novega Ferrarija (je član njihove akademije). Vodja moštva Bob Fernley je potrdil, da je Bianchi na ožjem seznamu želja ekipe. Dodaja, da komercialni faktor (beri: dirkač s svojimi pokrovitelji) ne bo odločilen pri izbiri.

Force India je lani zasedla sedmo mesto v konstruktorskem seštevku. Manj od pričakovanj. Tudi od Paula di Reste, lani 14-uvrščenega s 46 točkami, pričakujejo več. Škot si na predstavitvi ni upal napovedati, kam lahko posežejo. "Komaj čakam, da spoznam nov dirkalnik. Morda nekaj občutkov dobim že v teh prvih krogih. Ta hip si je torej težko postaviti cilje. Predvsem bo šlo za konstantnost in nadgradnjo lanske sezone. Osredotočeni bomo, da pridemo v tretji del kvalifikacij in tako lahko konkuriramo za dobre rezultate." Kljub mokri stezi je popoldne res odpeljal nekaj krogov.

Ne spreglejte