Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
20. 9. 2012,
11.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nico Hülkenberg Fernando Alonso Lewis Hamilton Sebastian Vettel

Četrtek, 20. 9. 2012, 11.51

7 let, 12 mesecev

Fizično in psihično najtežja VN – kjer zmagujejo le prvaki

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sezona formule 1 se nadaljuje z edino povsem nočno dirko na koledarju - VN Singapurja. Dirkači v en glas zatrjujejo, da gre za fizično in psihično najtežjo dirko leta.

Na VN Singapurja, 14. dirko sezone formule 1, je kot vodilni v skupnem seštevku prišel Fernando Alonso (Ferrari). Ima 37 točk prednosti pred Lewisom Hamiltonom (McLaren). Oba sta na ulični dirki v azijskem velemestu že zmagala: Španec v sezonah 2008 in 2010, Britanec pa leta 2009. Lani je bil na edini povsem nočni dirki najboljši Sebastian Vettel (Red Bull), ki z 39 točkami zaostanka nujno potrebuje svojo drugo zmago letos. Njegova tekmeca v boju za prvaka imata že po tri zmage, med njimi pa je še brez ene same, a s šestimi uvrstitvami na stopničke Kimi Räikkönen (Lotus). V krog favoritov za nedeljsko zmago gre šteti še Mark Webbra (Red Bull) in Jensona Buttna (McLaren), ki še verjameta v svoje možnosti za tako želeno lovoriko. Z več nadgradnjami na dirkalniku, še posebej pa z novim izpuhom, lahko preseneti Mercedes, ki je bil hiter že na prvih dveh uličnih dirkah. Preveč pa ne gre pričakovati od najlepšega presenečenja leta Sauberja, ki ima iz Monaka in Valencii le dve točki.

"Eden od vrhuncev sezone"

Singapurska dirka je za Monakom druga najpočasnejša in med vsemi najdaljša, saj traja skoraj dve uri (pol ure več od minule VN Italije). Čeprav je proga širša od monaške, so betonske ograde blizu idealne linije, zavojev z močnim zaviranjem pa je kar 23. Vse izzive Hamilton opiše takole: "Potrebno je zelo natančno dirkanje. Vsa zaviranja sledijo pri zelo visokih hitrostnih, zidovi pa so zelo blizu. Faktor je tudi vročina in vlažnost." Nico Hülkenberg (Force India) jo označuje celo za najtežjo: "Zame je Singapur najtežja dirka v letu - tako fizično kot psihično. Tako je zaradi dolžine. Ima kar 23 zavojev in traja skoraj dve uri. Zaradi visokih temperatur in vlage si na koncu povsem izčrpan." A obenem je VN na koncu Malajskega polotoka tudi ena najbolj spektakularnih. "Singapur je eden od vrhuncev sezone, saj je atmosfera nočne dirke neverjetna. Tudi sama proga je odlična za dirkanje, predvsem zaradi dejstva, ker poteka v nasprotni smeri urinega kazalca," pove Vettel. In nenazadnje VN Singapurja je neobičajna zaradi povsem spremenjenega bioritma. "Tole je bilo kosilo. Ob osmih zvečer. Zbudil sem se ob štirih popolne. Spat gremo ob petih zjutraj," opisuje Nico Rosberg (Mercedes).

Ne spreglejte