Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
18.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 18.23

8 let

Finec najhitrejši v Belgiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finec Kimi Räikkönen s Ferrarijem je zmagovalec dirke formule 1 v Spa Francorchampsu.

Na preizkušnji za VN Belgije, 14. letošnji dirki svetovnega prvenstva, je uspeh Ferrarija z drugim mestom dopolnil Brazilec Felipe Massa.

Tretji je bil svetovni prvak Španec Fernando Alonso (McLaren-Mercedes), četrti pa vodilni v SP, njegov moštveni sotekmovalec Britanec Lewis Hamilton. Slednji je še obdržal skupno vodstvo, a ima pred Alonsom le še dve točki prednosti.

Razburljiv teden v formuli 1, ko se je več dogajalo na sestankih kot pa na dirkaških stezah, se je končal še z enim porazom McLarna. Moštvo Rona Dennisa je po četrtkovem sestanku v Parizu in hudi kazni, ki mu jo je naložila krovna avtomobilistična organizacija (FIA), napovedalo revanšo na stezi v Spaju, a do nje ni prišlo. Ferrarija sta bila tokrat boljša tako v kvalifikacijah kot tudi na dirki in si zagotovila dvojno zmago.

"Ledeni mož" še tretjič zapored

Räikkönen je vodil od starta do cilja. Na stezi v belgijskih Ardenih se Finec vse bolj počuti kot doma, saj je to že njegova tretja zaporedna zmaga na tem prizorišču. Tokrat ga, razen na startu, ko je uspešno ubranil svoj najboljši startni položaj, nihče ni ogrozil. Niti moštveni sotekmovalec Massa ga tokrat ni mogel resneje napasti, finski dirkač pa je ostal na prvem mestu tudi po obeh postankih v boksih. Za Räikkönena je bila to skupno 13. zmaga v karieri.

"To je moja najljubša steza. Za našo ekipo se je razpletlo izjemno. Imamo prvo in drugo mesto, vse je šlo kot po maslu in nobenih težav z dirkalnikom nisem imel," je bil dobre volje zmagovalec, ki je po Avstraliji, ZDA in Kanadi zmagal četrtič v sezoni 2007.

Ferrarija ostajata v igri

Oba Ferrarijeva dirkača sta se z desetimi oziroma osmimi novimi točkami spet vključila v boj za naslov svetovnega prvaka. Še bolj veseli pa so lahko bili v ekipi iz Maranella ob pogledu na konstruktorski seštevek. Ferrari ima tri dirke pred koncem 161 točk, ob izključitvi McLarna pa je zdaj najbližji tekmec BMW-Sauber z 90 oddaljen že preveč, da bi Ferrariju še lahko odvzel naslov.

Räikkönen in Massa se bosta lahko tako osredotočila na lov na tekmeca v srebrnih puščicah, ki pa sta kljub tokrat le tretjemu in četrtemu mestu še vedno v precejšnji prednosti. Alonso je s tretjim mestom še za točko zmanjšal zaostanke za Hamiltonom, mladi Britanec je bil tokrat tik pod stopničkami na četrtem mestu, tako da je zdaj med njima le še dve točki razlike (97-95). Raikkoenen jih ima 13 manj kot Hamilton, zadnji iz velike četverice Massa pa natančno 20 manj. Nick Heidfeld, ki je bil v Spaju peti, pa je s 56 že ostal brez kakršnekoli, tudi teoretičnih, možnosti za naslov.

V točkah še Heidfeld, Rosberg, Webber in Kovalainen

Na zadnji evropski dirki so s precejšnjim zaostankom za najboljšimi štirimi, ki krojijo vrh letošnje formule 1, s točkami končali še Heidfeld, Nico Rosberg, Mark Webber in Heikki Kovalainen.

Karavana formule 1 se za konec sezone seli v Azijo; čez 14 dni bo dirka na japonskem dirkališču Fuji, sledi pa še preizkušnja v kitajskem Šanghaju (7. oktober). Veliki finale bo v Braziliji 21. oktobra.


Ne spreglejte