Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2017,
16.34

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Petek, 28. 7. 2017, 16.34

6 let, 8 mesecev

Lappi vodi na domačem reliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Jari-Matti Latvala | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na reliju za svetovno prvenstvo v okolici Jyväskyläja so po drugem dnevu v vodstvu trije finski domačini. Nekoliko presenetljivo je na prvem mestu Esapekka Lappi (Toyota), drugi pa je največji domači adut, njegov moštveni sotekmovalec Jari-Matti Latvala. Razlika med njima pa je le 4,4 sekunde.

Tretji je še en Finec Teemu Sunninen (Ford) z 19 sekundami zaostanka.

Finski dirkači so se v trojno vodstvo prebili sredi najdaljše etape na domačem reliju, danes so morali v 16 urah prevoziti skupno 145 km in 12 hitrostnih preizkušenj. Po polovici dneva je vodil Latvala, na koncu je, po superspecialu Harju v mestnem središču Jyväskyläja, na prvo mesto skočil Lappi.

"Neverjetno, težko opišem, kako se počutim. Kot majhen deček sem tu stal ob cestah in sanjal o tem, da bi bil tudi jaz za volanom. Zdaj pa ne le da vozim na tem reliju, ampak sem prvi. Neverjetno. Ali lahko zmagam? Kaj pa vem ... z Jari-Mattijem bova imela hudo bitko, moj cilj pa ostajajo stopničke," je po zanj sanjskem razpletu dejal Lappi.

Precej manj zadovoljni kot vodilna finska trojka so pri ekipi M Sport Ford. Že na uvodnih "brzincih" so ostali brez obeh največjih adutov, Estonec Ott Tänak, ki je dobi četrtkov superspecial v mestnem središču, je namreč zdrsnil s ceste, poškodoval dirkalnik in si nabral več kot minuto in pol zaostanka, po današnji etapi je na desetem mestu.

Vodilni v SP Francoz Sebastien Ogier pa je po enem od številnih skokov preveč trdo pristal in polomil vzmetenje, odtrgal pa tudi zadnje desno kolo svoje Fieste, tako da se je zanj drugi dan relija končal zelo hitro. Za zdaj še ni jasno, če bo lahko v soboto dirko nadaljeval, saj je dirkalnik precej močno poškodovan.

Na njegovo srečo pa slabega dne ni povsem izkoristil Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), ki je Francozu najbližje v skupnem seštevku. Po prvih 13 HP je namreč le na sedmem mestu, za Lappijem zaostaja skoraj minuto. Najboljši nefinski voznik je na četrtem mestu Irec Craig Breen.

V soboto bodo dirkači prevozili osem hitrostnih preizkušenj, reli po Finski se bo končal v nedeljo s še štirimi.

Ne spreglejte