Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
12. 3. 2010,
17.06

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 12. 3. 2010, 17.06

8 let, 1 mesec

Fernando Alonso - bo v Ferrariju končno našel svoj mir?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španski prvak Fernando Alonso je bil prvi dirkač, ki je na stezi uspel prekiniti nadvlado Michaela Schumacherja. Mnogi so celo trdili, da bo njegov dostojni naslednik, vendar …

Asturijec, ki je v formulo 1 vstopil v sezoni 2001, je po dveh zaporednih naslovih (2005, 2006) nekako zašel v slepo ulico. Kljub temu da je v ogorčeni borbi v sezoni 2006 še drugič premagal Schumacherja in osvojil svoj drugi naslov, nikakor ni dostojno nasledil nemškega rekorderja, kot so to mnogi napovedovali. Res je morda, da sta si z Michaelom po dirkaški ostrini precej podobna, drži tudi dejstvo, da je Fernando tiste vrste dirkač, ki veliko časa preživi ob svojem dirkalniku, komunicira z mehaniki, inženirji in skrbno spremlja njihovo delo. A če ga že primerjamo z Nemcem, je prav Alonsov karakter tisti, ki ga precej oddalji od Schumijeve dirkaške psihologije. Neukrotljivi španski temperament je res da hiter, a hkrati tudi občutljiv in prepirljiv. Prav slednji pa je Alonsa verjetno tudi zapeljal v rezultatsko slepo ulico.

Kaj se je zgodilo?

Alonso je po svojem debiju na dirki za VN Avstralije leta 2001 skrbno in efektivno pričel z razvojem v vrhunskega dirkača formule 1. Svoje delo je kmalu kronal tudi z dvema rekordoma: na VN Malezije leta 2003 je postal najmlajši dirkač, ki mu je uspelo osvojiti najboljši štartni položaj, nekaj mesecev pozneje pa je z zmago na VN Madžarske postal tudi najmlajši dirkač z zmago na svetovnem prvenstvu. Pri svojih petindvajsetih letih je v Španiji postal že pravi nacionalni heroj, saj je osvojil že dva naslova svetovnega prvaka in obenem postal še najmlajši prvak v zgodovini formule 1 (slednjo lovoriko mu je v sezoni 2007 odvzel Hamilton). Skratka, v karavani je vse kazalo, da je zmagoviti pohod začel Asturijec, vendar so mnogi ob tem spregledali, da je na težave naletel že ob izteku službovanja pri Renaultu. Sledila je selitev k McLarnu, kjer se je Alonso prvič srečal z rivalom v lastni garaži. Tiha nesoglasja z novincem v karavani, Lewisom Hamiltonom, ki je bil povrhu vsega še izjemno hiter, so vedno bolj razjedala aktualnega španskega prvaka. Počilo je na kvalifikacijah za VN Madžarske (2007), ko si je zaradi nešportnega oviranja svojega moštvenega kolega Hamiltona, prislužil kazen FIA v obliki pet mest slabšega dosežka na omenjenih kvalifikacijah. Tisto dirko je tako moral začeti s šestega namesto s prvega mesta v štartni vrsti. Zaradi njegove nešportnosti pa je bilo kaznovano tudi njegovo moštvo McLaren-Mercedes, saj točk, doseženih na VN Madžarske, ni smelo prišteti v konstruktorski seštevek. S tem si je navkljub veljavni triletni pogodbi že v prvi sezoni zapečatil usodo pri »srebrnih« in tudi sam si je čim prej želel zapustiti McLaren, kar je tudi javno oznanil.

Zavrnil milijonsko ponudbo Toyote in se vrnil k Renaultu

Po sezoni 2007 je Alonso najprej zavrnil Toyoto, kljub temu da so mu Japonci ponudili rekordnih 40 milijonov evrov na sezono. Želja po novem naslovu in konkurenčnem avtomobilu je bila očitno močnejša od denarja, kar je vsekakor hvale vredna lastnost dirkača.

Sprejel je ponujeno roko Flavia Briatoreja in se vrnil v Renault. Kljub dvema zaporednima zmagama v sezoni 2008 (VN Singapurja in Japonske) Alonso in Renault nista ujela nekdanjega ritma, potem pa se je zgodila še afera Singapur, ki je vrgla črno senco tudi na Alonsa. Afero Singapur 2008 je razkril Nelson Piquet mlajši, ki naj bi na VN Singapurja moral zapeljati v zaščitni zid. S tem bi po zamisli Renaultovega boksa s posredovanjem varnostnega avtomobila vplivali na razplet dirke in pomagali moštvenemu sotekmovalcu Fernandu Alonsu do zmage. Afera je drastično zapečatila tudi usodo Alonsa, saj je bil Renault kaznovan z dveletno pogojno prepovedjo nastopanja v svetovnem prvenstvu, odnesla pa je tudi legendarnega Alonsovega šefa Flavia Briatoreja, ki mu je bila izrečena dosmrtna prepoved opravljanja funkcij v vseh zvrsteh avtomobilskega športa.

Po spokojen zaključek v Maranello?

No, pred začetkom sezone 2010 je Španec zopet videti zadovoljen. Vse kaže, da je sedaj svoj mir našel tam, kjer si je od nekdaj želel – seveda v opravi slovite Scuderie. Po vse prej kot prijateljskem slovesu hladnega Finca Kimija Raikkonena, ki je "tifoze" in šefe dokončno razbesnel potem, ko je »sveti« dirkalnik s črnim konjičem na nosu primerjal s tovornjakom, je svojo priložnost v Ferrariju poiskal prav Fernando Alonso. Pri prestopu je "pomagal" tudi španski bančni velikan Santander, ki je postal pokrovitelj rdečih in posel je bil sklenjen – pet let in 125 milijonov EUR bi moralo zadostovati, da se bo lahko Alonso zopet brez skrbi posvetil iskanju idealne linije na stezi. "Za Ferrari sem si želel voziti že kot otrok. Prihajam precej bolje pripravljen kot takrat, ko sem se vrnil k Renaultu. Nared sem za velik izziv. Ferrari je znan po vsem svetu in vsi bodo pričakovali zmage," je svoj transfer v glavno dirkaško institucijo v karavani pred začetkom letošnje sezone pokomentiral Alonso. Pred začetkom nedeljske dirke v Bahrainu je torej očitno prišel trenutek, ko Fernando Alonso začenja znova, kot v svojih najboljših časih. Testiranja so pokazala, da bo sedel v hitrem dirkalniku, na stezi je zopet Michael Schumacher, s katerim se je tako srdito boril za svoj drugi naslov … Da le ne bo Massa postal drugi Hamilton in skazil duševni mir hitrega Asturijca.

Ne spreglejte