Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2016,
9.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

motokros Tim Gajser Tim Gajser

Petek, 2. 9. 2016, 9.57

6 let, 7 mesecev

Tim Gajser na ameriških tleh

Druga zaključna žogica za Tima Gajserja: Grem predvsem uživat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Tim Gajser | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski motokrosist Tim Gajser bo imel konec tedna v ZDA drugo priložnost, da dokončno osvoji naslov svetovnega prvaka v sezoni 2016 v elitnem razredu MXGP. Prve prejšnji teden v Assnu ni izkoristil, zdaj pa se je karavana preselila v ZDA. Gajser ima še 65 točk prednosti, do konca pa sta le še dve dirki, tako da je v igri še največ sto točk.

Račun je za Tima Gajserja zelo preprost: svetovni prvak bo že v nedeljo zgodaj zjutraj po slovenskem času, če bo imel po končani drugi vožnji (start bo ob 4. uri zjutraj po slovenskem času) še več kot 50 točk naskoka pred Antoniem Cairolijem.

Ko je preteklo nedeljo začenjal dirko v Assnu, je imel pred Italijanom 99 točk naskoka, za naslov pa je potreboval le še eno. Toda na mivki na Nizozemskem se ni najbolje znašel, morda so nanj vplivali tudi pritisk in pričakovanja navijačev. V obeh vožnjah je padel, v prvi še iztržil 12. mesto, v drugi pa pri padcu preveč poškodoval motor. Tako so bili njegovi navijači v značilni rumeni opremi kar malo razočarani, saj se je prednost stopila, Italijan pa ima še vedno teoretične možnosti, da Gajserja premaga.

Motokrosisti so se zdaj že preselili v Ameriko, kjer bo na sporedu predzadnja dirka svetovnega prvenstva MXGP. Tokrat bo urnik tekmovanja spremenjen, dirka na progi Charlotte Motor Speedway bo na sporedu že v soboto zvečer po lokalnem oziroma ponoči po evropskem času, kvalifikacije pa že v petek.

Osemkratni svetovni prvak še verjame, da lahko prehiti Slovenca

Mladi Slovenec ima pred najbližjim zasledovalcem 65 točk prednosti. | Foto: Grega Valančič / Sportida Mladi Slovenec ima pred najbližjim zasledovalcem 65 točk prednosti. Foto: Grega Valančič / Sportida Makolčan Gajser je kljub spodrsljaju v Assnu še vedno vodilni tekmovalec v svetovnem prvenstvu. Gajser je šele na 16. dirki prvič odstopil, kar je svojevrsten dosežek, saj je bil na skoraj vseh dirkah uvrščen na zmagovalne stopničke. Na zadnjih dirkah je nekajkrat padel in njegov glavni tekmec v boju za naslov svetovnega prvaka Cairoli je začutil svojo priložnost.

"Vesel sem, da sem zmanjšal svoj zaostanek za vodilnim Gajserjem. Do konca sezone je na voljo še sto točk, moj zaostanek znaša 65 točk in prav vse je še mogoče," je po Gajserjevem odstopu optimistično dejal osemkratni svetovni prvak, nato pa je zaupal še svojo taktiko za ameriški dirki: "Na obeh preostalih dirkah bom šel na zmago in skušal iztržiti čim več točk, veliko pa bo odvisno tudi od tega, kje bo končal Gajser."

Gajser se v ZDA počutio dlično

Gajser se je že dan po prihodu iz Nizozemske z očetom in bratom odpravil v Charlotte in se hitro privadil na ameriško okolje, kjer se dobro počuti. "Po neuspehu na Nizozemskem sem se sestavil, skušal čim prej pozabiti na to, kaj se je dogajalo. Z očetom sva se pogovorila in pripravila za dirki, ki me še čakata. Zelo se veselim dirke v Ameriki, kjer bo ob meni na startu tudi nekaj zvenečih imen ameriškega motokrosa," je pojasnil Gajser.

Podlaga na prvi od dveh ameriških dirk bo Gajserju precej bolj domača kot pa zanj neugodna mivka na Nizozemskem, ki je težave povzročala večini tekmovalcev. Na trdi podlagi bo zgodba precej drugačna, so prepričani tudi v njegovi ekipi Honda Gariboldi.

Gajser komaj čaka, da se v soboto požene v dirko. | Foto: Grega Valančič / Sportida Gajser komaj čaka, da se v soboto požene v dirko. Foto: Grega Valančič / Sportida

"Na tekme v ZDA imamo lepe spomine. Tu je Tim postal prvak razreda MX2. Letos smo se odločili za sproščen pristop, najpomembneje je, da se Tim zabava, šele potem mislimo na SP. Obenem pa bo v ZDA tudi priložnost za obračun z domačimi dirkači, ki jim je bližji stadionski motokros," je dejal vodja ekipe Giacomo Gariboldi.

"Tudi jaz komaj čakam na dirko v ZDA. Na zadnji ni šlo vse po načrtih, a prepričan sem, da se bom brez težav prilagodil na ameriški način dirkanja. Že zdaj komaj čakam, da se začne in da se v soboto poženem v dirko. Grem predvsem uživat," pa je pred predzadnjo nalogo sezone v SP razmišljal Gajser in tako še enkrat poudaril način, s katerim je na večini dirk premagoval vse – s sproščenostjo, kjer lahko dosežke potisne v ozadje.

Ne spreglejte