Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 5. 2017,
12.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

1

Natisni članek

The Circuit of the Americas dirkališče MotoGP Formula 1

Torek, 2. 5. 2017, 12.43

6 let, 6 mesecev

Dirkališče formule 1, na katerem se lahko tudi poročite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

1

The Circuit of the Americas | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Dirkališče v Austinu z najrazličnejšimi dogodki privablja milijon obiskovalcev letno. V okolico se zaradi tamkajšnjih aktivnosti steče več kot 600 milijonov evrov letno.

Čeprav je formula 1 v ZDA bistveno manj priljubljen šport kot v Evropi, je leta 2012 jugovzhodno od teksaške prestolnice Austin zraslo moderno dirkališče, kjer se odvijajo tudi motoristične dirke elitnega razreda motoGP za veliko nagrado ZDA.

Steza, po kateri se zgledujejo tudi najboljše na svetu, je dolga 5,5 kilometra, ima dvajset zavojev, dirkači pa vozijo v nasprotni smeri urnega kazalca. Steza izkorišča naravno topografijo, vključno z do 40-metrskimi vzponi. Park sprejme več kot 120 tisoč navdušencev dirkanja.

Rekord steze je na dirki formule ena za veliko nagrado ZDA leta 2012 s časom 1:39:347 postavil Nemec Sebastian Vettel, najvišja dosežena hitrost na stezi pa je 333 kilometrov na uro. Največkrat je tu zmagal Britanec Lewis Hamilton.

Park z imenom The Circuit of the Americas, ki privabi okoli milijon obiskovalcev letno, poleg dirkališča med drugim vključuje stavbo za zdravniško oskrbo, v kateri "lahko naredijo čisto vse", kot so nam dejali odgovorni v parku, 14 konferenčnih dvoran, šest pristajališč za helikopterje, novinarsko središče, v katerem v času največjih dirk dela okoli dva tisoč novinarjev, banketno dvorano in amfiteater na prostem. 

Ugodijo katerikoli želji strank

Vse to parku omogoča, da obratuje ves čas. Dogodkov niti ne štejejo, organizirajo pa različne konference, maturantske plese, srečanja za starejše, različne tečaje za otroke, motivacijske govore, predstavljajo tehnologijo, uporabljeno pri avtomobilih, motorjih in v parku, pogosto se pari hodijo tja celo poročat. Amfiteater ponuja prostor za velike koncerte z več deset tisoč obiskovalci.

"Dogodkov, ki se odvijajo v našem parku, ne štejemo, ker jih je preveč. Več sto. Najbolj pa uživam, ko otrokom na tečajih razlagam o tehnologiji, ki jo uporabljamo pri nas, o avtih, gravitaciji, podjetništvu, vztrajnosti, varstvu okolja. Ponujamo, karkoli si kdo zaželi," pravi duša tega parka Al Mays.

Če bi se radi učili voziti dirkalne avtomobile, lahko izbirate med audiji, lamborghiniji, ferariji, BMW-ji, porcheji in lexusi. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Če bi se radi učili voziti dirkalne avtomobile, lahko izbirate med audiji, lamborghiniji, ferariji, BMW-ji, porcheji in lexusi. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kot zanimivost: kmalu bodo začeli ponujati tečaje nekakšne nadstandardne varne vožnje, a ne z vašim vozilom, kot je to običajno v Sloveniji, ampak z dirkalnimi avtomobili, kot je recimo audi RS3 ali lepotec na zgornji fotografiji. Tečaj z edinstveno vozniško izkušnjo bo vključeval "vse, kar bi moral vedeti vsak otrok, preden dobi vozniško dovoljenje". Edini pogoj za prijavo je opravljen vozniški izpit.

Tehnologijo prodajo

Mays se pohvali tudi s tem, da vso tehnologijo, ki jo razvijejo, prodajo za različne namene. Kot primer izpostavi aparate, s katerimi spremljajo stanje dirkačev. Te zdaj v bolnišnicah uporabljajo za nadzorovanje stanja nedonošenčkov.

Največja dosežena hitrost na progi je 333 kilometrov na uro. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Največja dosežena hitrost na progi je 333 kilometrov na uro. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Nasprotno kot na primer dirkališče v Nürburgringu v Nemčiji zato tukaj nimajo težav z dobičkonosnostjo. Park, ki se razteza na več kot 364 hektarjih, trenutno uporablja manj kot desetino te površine, vodilni pa imajo z njim ambiciozne načrte. Uredili bodo stezo za karting, velik kongresni center, rekreacijski park, v načrtu je gradnja hotelov in parkirišč.

Circuit je eno od gonil gospodarstva v Austinu

Mays pravi, da imajo odprtih še veliko možnosti. Trdi, da se že zdaj povsem prilagajajo potrebam svojih strank, zato tudi ne zna napovedati, kakšen bo park čez 10 ali 20 let. "Smo povsem fleksibilni, izpolnimo vsako željo strank in tudi v prihodnje bomo park razvijali v skladu s potrebami."

Gospodarski vpliv The Circuit of the Americas na okolico od ustanovitve ocenjujejo na kar 2,8 milijarde ameriških dolarjev (približno 2,6 milijarde evrov) oziroma na približno 700 milijonov dolarjev (642 milijonov evrov) letno.

Ne spreglejte