Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
17. 7. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

MotoGP

Nedelja, 17. 7. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Darilo 2,2 milijona evrov in ekskluziva v MotoGP

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Lastnik komercialnih pravic MotoGP Dorna Sports je postavil močne temelje za prihodnost najvišjega razreda svetovnega motociklističnega prvenstva, kraljevske kategorije MotoGP.

V dirkaškem koncu tedna za VN Nizozemske (24.-26. junij) je lastnik komercialnih pravic MotoGP Dorna Sports z združenjem IRTA (neodvisno združenje vseh moštev, glavnih tehničnih dobaviteljev in sponzorjev, ki sodelujejo v MotoGP) podaljšal partnerstvo še za naslednjih pet let (2017–2021).

Med akcijo za VN Nemčije (15.–17. julij) je prišlo še do dogovora z moštvi.  Z blagoslovom Dorne Sports je IRTA sklenila novo petletno pogodbo s sedmimi neodvisnimi moštvi (Aspar, Avintia, Gresini, LCR, Marc VDS, Pramac in Tech3), s katero bodo drastično zmanjšali visoke stroške moštev in posledično izboljšali njihovo finančno situacijo.

Strošek najema motorja bo plačala IRTA

Dorna Sports se je s šestimi konstruktorji motorjev za kraljevski razred MotoGP (Honda, Yamaha, Suzuki, Ducati, Aprilia, KTM), dogovorila, da bo z letom 2017 najem njihovega motocikla neodvisno moštvo stal maksimalno 2,2 milijona evrov. Stroške najema motorja za vsakega dirkača neodvisnega moštva bo med letoma 2017 in 2021 v celoti pokrila IRTA.

Letos v kraljevskem razredu MotoGP tekmuje 21 dirkačev, v prihodnji sezoni jih bo z vstopom KTM 23, leta 2018 pa jih bo, kot vse kaže, zelo zaželenih 24. Licenco za zadnjo, 24. mesto je Dorna Sports podelila neodvisnemu moštvu Lucia Cechinella, ki je leta 2015 dirkal z dvema dirkačema, letos pa le še z enim.

Smeji se lahko neodvisnim moštvom, pa tudi hostesam, saj bodo še naprej imele veliko dela. MotoGP kot šport je namreč vsak dan bolj živ in se mu obeta lepa prihodnost. | Foto: Smeji se lahko neodvisnim moštvom, pa tudi hostesam, saj bodo še naprej imele veliko dela. MotoGP kot šport je namreč vsak dan bolj živ in se mu obeta lepa prihodnost.

Cechinello 2018 z dvema dirkačema?

"Ta finančna podpora nam bo omogočila boljše pogoje, da bomo leta 2018 tekmovali z dvema dirkačema. Kljub temu bo šlo za veliko finančno operacijo, a bomo v naslednjih mesecih garali in upam, da se nam bo ponudila priložnost," je povedal Lucio Cecchinello.

"Od leta 2016 do 2017 smo finančno pomoč moštvom povečali za skoraj sto odstotkov. Z denarjem združenja IRTA bodo moštva pokrila stroške motorjev in izboljšala stabilnost svetovnega prvenstva," je poudaril izvršni direktor Dorne Sports Carmelo Ezpeleta.

Šef neodvisnega moštva Tech3 Herve Poncharal, ki je tudi predsednik združenja IRTA, je razkril, da njegovo moštvo deluje s proračunom med osmimi in devetimi milijoni evrov.

Karavano MotoGP zacementirali na 24 dirkačev

Število nastopajočih dirkačev v kraljevskem razredu MotoGP bo z letom 2017 zacementirano na 24. Če bo Lucio Cechinello leta 2018 izkoristil možnost razširitve moštva na dva dirkača, bo imelo vseh sedem neodvisnih moštev (tudi zasebnik Fausto Gresini, ki pelje projekt tovarniške Aprilie) zagotovljeni dve mesti med elito.

Nova petletna pogodba neodvisnim moštvom daje tudi ekskluzivno pravico nastopanja, kar pomeni, da nihče drug do vključno leta 2021 ne bo mogel vstopiti v kraljevski razred. Aspar, Avintia, Gresini, LCR, Marc VDS, Pramac in Tech3 bodo tako v MotoGP edina netovarniška moštva.

Še bolj tesni boji na stezi bodo na tribune privabili še več oboževalcev športa na dveh kolesih in že zdaj jih je ogromno. | Foto: Še bolj tesni boji na stezi bodo na tribune privabili še več oboževalcev športa na dveh kolesih in že zdaj jih je ogromno.

Sedmi konstruktor mogoč, a …

Dorna Sports je zadovoljna, ker bo s prihodnjo sezono v MotoGP tekmovalo šest konstruktorjev (Honda, Yamaha, Suzuki, Aprilia, Ducati, KTM).  Zdaj, ko je rešila finančno situacijo neodvisnih moštev za petletno obdobje, se bo lotila tudi velike šesterice. Ideja je, da bi konstruktorjem nadeli proračunsko kapico (določili maksimalni proračun) in jih prepričali, da bi ob dveh tovarniških motorjih neodvisnim moštvom dobavili še dva motorja. Tako bi na eleganten in enakovreden način spet prišli do številke 24 (6x4).

"Pogovarjamo se. Ideja je, da bi dali konstruktorjem dodatno finančno pomoč, ti pa dva dodatna motorja neodvisnim moštvom," je razložil Carmelo Ezpeleta.

In če bi hotel v svetovno prvenstvo v kraljevski razred vstopiti še sedmi konstruktor? Španec je odgovoril: "Če bi hotel priti še kak konstruktor, a če sem pošten, ga ne iščemo, saj jih šest dovolj, bi moral skleniti dogovor z enim od obstoječih neodvisnih moštev. Tako kot je to storila Aprilia z Gresinijem."

Ne spreglejte