Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
24. 9. 2015,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Valentino Rossi Jorge Lorenzo Marc Marquez MotoGP

Četrtek, 24. 9. 2015, 16.59

8 let

Če se bo Rossi vozil v Lorenzovem zavetrju, bi lahko izgubil naslov prvaka

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Valentino Rossi se presneto dobro zaveda, da bi lahko bila vožnja na preostalih petih dirkah sezone v MotoGP v zavetrju Jorgeja Lorenza preveč tvegana v igri za naslov svetovnega prvaka.

Rossi je na zadnji dirki v Misanu s petim mestom dosegel najslabši rezultat v sezoni in prvič po 12 dirkah ostal brez stopničk, a kljub temu kot vodilni dirkač prvenstva pred prvim izzivalcem za naslov svetovnega prvaka, moštvenim kolegom Jorgejem Lorenzom, svojo prednost skoraj podvojil (z 12 na 23 točk). Lorenzo je po lastni napaki padel in zabeležil prvo ničlo letos.

Če bi Jorge Lorenzo zmagal na vseh preostalih petih dirkah sezone, Rossi pa bi bil zmeraj drugi, bi prvak postal Lorenzo s prednostjo dveh točk. Morda bo v epski bitki med Rossijem in Lorenzom glavno vlogo odigral Marc Marquez, ki je v odlični formi in je zmagal na zadnji dirki v Misanu. Španec še ima matematične možnosti za naslov prvaka (za Rossijem zaostaja 63 točk, na voljo pa jih je še 125), a so v realnosti praktično nične. Zato se bo Marquez do konca sezone skušal na vsaki dirki boriti za zmago in Hondi zagotoviti čim več posamičnih lovorik, če že skupna ni več mogoča.

Rossijev največji strah se skriva v scenariju, da bi se na dirkah uvrščal na tretje mesto, za Lorenzom in Marquezom. To bi pomenilo, da bi na vsaki dirki izgubil devet točk. Če to številko pomnožimo s pet, dobimo 45. Valentino pa ima pred Lorenzom le 23 točk prednosti. Rossi bi si lahko do konca sezone privoščil pet tretjih mest, a ob predpostavki, da bi zmeraj zmagal Marquez, Lorenzo pa bi bil drugi. V takšnem primeru bi Rossi postal prvak s prednostjo treh točk.

"Na vsaki dirki lahko izgubiš devet točk, če preveč razmišljaš o prvenstvu"

"Ko gledam prvenstvo, je Marquez daleč, a dokler ima matematične možnosti, je še zmeraj v igri in moramo nanj računati. Prednost 23 točk pred Jorgejem je dobra. A moramo poskušati zmagati na vsaki dirki ali končati na stopničkah, ker ima Jorge potencial, da zmaga na vsaki dirki. Isto velja za Marca. To pomeni, da lahko na vsaki dirki izgubiš devet točk, če preveč razmišljaš o prvenstvu. In devet točk na vsaki dirki je več kot moja prednost. Zato se moramo truditi, da se bom uvrščal pred Jorgeja," je za crash.net pred VN Aragona povedal Valentino Rossi.

Če bo Rossi v Aragonu premagal Lorenza, bi lahko svojo prednost povečal na več kot 25 točk, kar bi predstavljalo veliko psihološko prednost. Potem bi si namreč lahko na preostalih štirih dirkah privoščil tudi eno ničlo, pa bi še zmeraj postal prvak. Niti Rossi niti Lorenzo ne moreta računati na kakršnokoli pomoč Marqueza, ker je še zmeraj v igri za naslov prvaka, ker je dirkač konkurenčnega moštva Honde in ker mu je čisto vseeno, ali bo prvak Rossi ali Lorenzo. Pa čeprav je Jorge njegov rojak. In Rossi njegova referenca.

Ne spreglejte