Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
18. 3. 2012,
6.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 18. 3. 2012, 6.23

7 let, 12 mesecev

Buttnu prvih 25 točk! "Lep, pa še hiter"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jenson Button (McLaren) je z vodstvom od prvega zavoja do cilja dobil uvodno dirko sezone 2012. Na stopničkah sta končala še prvak Sebastian Vettel (Red Bull) in Lewis Hamilton (McLaren).

"Fantastično! Izjemen začetek sezone. Resno fantje, fantastično!" je ob prečkanju cilje črte proslavljal Jenson Button (McLaren), ki je VN Avstralije zmagal tretjič v zadnjih štirih sezonah. "Ta dirkalnik je lep, pa še hiter. Hvala vam." Ni pozabil omeniti, da MP4-27 nima grdega stopničastega nosu, pa je vseeno najboljši. To je Buttnova 13. zmaga v karieri. McLaren je bil premočan že na kvalifikacijah, tudi na dirki pa Buttnu ni bil nihče kos. V prvem zavoju je prehitel Lewisa Hamiltona (McLaren), nato pa vodstva ni več izpustil iz rok. McLaren bi lahko osvojil dvojno zmago, a je Hamiltonu zagodel varnostni avto, ko ga je prehitel branilec naslova Sebastian Vettel (Red Bull). Mark Webber (Red Bull) je s četrtim mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev na domači dirki. Avstralski uspeh je z devetim mestom dopolnil Daniel Ricciardo (Toro Rosso). Fernando Alonso (Ferrari) je s petim mestom poskrbel za obliž na rane po katastrofalnih kvalifikacijah. Ravno obratno pa se je dirka razpletla za ekipo Mercedesa, ki je po tretjem štartnem mestu Michaela Schumacherja ostala brez ene same točke. Sedemkratni prvak je odstopil z okvaro menjalnika. Osmoljenec dirke je Pastor Maldonado (Williams), saj se mu je nasmihalo izjemno šesto mesto, nakar je v zadnjem krogu raztreščil svoj dirkalnik.

Štart 58 krogov dolge dirke je najbolje uspel Buttnu in Nicu Rosbergu (Mercedes). Britanec je za prevzem vodstva v prvem zavoju prehitel Hamiltona, Nemec pa je za četrto mesto opravil s Vettlom. S tretjega štartnega mesta je zaspal Romain Grosjean (Lotus), nato pa še trčil in odstopil s polomljenih vzmetenjem. V zmedi prvega zavoja sta največ pridobila Alonso, ki se je prebil na šesto mesto in Sergio Perez (Sauber), ki je z 22. prišel na 10. V uvodnem delu dirke sta dirkača McLarna konkurenci pobegnila za več kot 10 sekund. Na tretjem mestu je Schumacher za sabo zadrževal Vettla, ki je prišel nazaj mimo Rosberga že v drugem krogu. V 11. krogu prva drama: Vettel je prišel mimo Michaela na tretje mesto, a temu je bilo tako, ker je veteran upočasnil. Z okvaro menjalnika je Mercedesa parkiral v boksih.

Po prvih postankih v boksih je Button obdržal prvo mesto. Še več: v naslednjih krogih je Hamiltonu pobegnil za 10 sekund. Na tretjem mestu je sledil Vettel, Alonso pa je po postanku za četrto prehitel Rosberga. Webber je po slabem štartu z 20 sekundami zaostanka držal šesto mesto. Kimi Räikkönen (Lotus) in Perez sta s poznejšim postankom in drugačno taktiko pripravljala presenečenje. Znova je imel slabo dirko Felipe Massa (Ferrari), ki je v 20. krogu za ekipnim kolegom zaostajal že 20 sekund, nato pa po rahlem trčenju s Kamuijem Kobajašijem (Sauber) še dodatno izgubil. Tako se je Kimi v 27. krogu prebil na osmo mesto.

Alonso in dirkača McLarna so 22 krogov pred karirasto zastavo zapeljeli na svoj drugi postanek. Krog kasneje je na nevarnem mestu z okvarto Caterhama obstal Vitalij Petrov in na stezo je moral varnostni avto. To sta s hitrim uvozom v bokse izkoristila dirkača Red Bulla: Vettel je prišel pred Hamiltona na drugo mesto, Webber pa pred Maldonada in Alonsa na četrto mesto. Dirkači so se zvrstili en za drugega in 17 krogov pred koncem se je dirka spet začela. Zadnji del dirke je mineval mirneje, le Kobajaši je z rahlim trkom za deveto mesto prehitel Räikkönena. Pri vrhu so si Button, Vettel in Hamilton izmenjavali najhitrejše kroge na dirki.

V zadnjem krogu pa drame, kot že dolgo ne. Najprej je zavrtelo Maldonada, ki je z razbitim Williamsom zapravil uvrstitev kariere (šesto mesto). Na prvi dirki so imeli možnost zbrati toliko točk kot lani celotno sezono. Nekaj zavojev pred koncem sta v boju za sedmo mesto zadela Perez in Rosberg. To sta izkoristila Kobajaši in Räikkönen ter tik pred ciljno črto za šesto in sedmo mesto prehitela Pereza. Rosberg je izgubil še več. Zdrsnil je na končno 12. mesto in med dobitnike točk sta se prebila vso dirko neopazna Daniel Ricciardo (Toro Rosso) in Paul di Resta (Force India).

Ne spreglejte