Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
26. 8. 2012,
9.09

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

DTM

Nedelja, 26. 8. 2012, 9.09

4 leta, 2 meseca

Audijeva zmaga v DTM, Powerjeva "zmaga" z drugim mestom

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dirkaškega premora je konec. Čez vikend ni manjkalo dirk: MotoGP, WRC, nascar, indycar, DTM, BTCC, V8, FR 3.5 ... V indycarju je Will Power kljub porazu pridobil, v DTM-u se je prebudil Audi.

Power poražen, a pridobil v seštevku

Sonoma (Sears Point) je gostila 13. od 15. dirk sezone ameriške formule indycar. Bitka za prvaka je vse bolj napeta: v Kalifornijo je s petimi točkami prednosti pred Ryanom Hunterjem Reayem (Andretti) kot vodilni prišel Will Power (Penske). Slednji je štartal s prvega mesta (ob njem pa je bil v prvi vrsti ekipni kolega Ryan Briscoe), Hunter-Reay pa si je v soboto privozil sedmo štartno mesto. Helio Castroneves (Ganassi) in Scott Dixon (Ganassi), ki sta za vodilnima dvema v seštevku zastajala dobrih 20 točk, pa sta štartala s četrtega oziroma petega mesta.

Power je večji del dirke vodil, nakar je po nesreči Sebastiena Bourdaisa (Dragon) in Josefa Newgardna (Fisher) obstal v gneči in premagal ga je Briscoe. Zadnjih nekaj krogov je Willa napadal še Dario Franchitti (Ganassi), a se je moral branilec naslova na koncu zadovoljiti s tretjim mestom. Power je bil sicer razočaran, a njegovi tekmeci za prvaka so imeli še mnogo več težav. V Hunterja je najprej trčil Alex Tagliani (Herta), a je uspel nadaljevati z dirko. Kasneje je sam zadel v EJ Visa (KV) in dobil kazen. Končal je na 18. mestu. Castroneves in Dixon sta se zapletla že na štartu. Helio se je kljub kazni prebil do končnega šestega, Scott je bil s krogom zaostanka 13. Pred zadnjima dvema dirkama (Baltimore in Fontana) ima tako Power 36 točk prednosti pred Hunterjem, 41 pred Castronevesom in 56 pred Dixonom.

Audijev preporod v DTM-u

Le teden dni po dirki na Nürburgringu se je nemško prvenstvo turnih avtomobilov (DTM) nadaljevalo na Nizozemskem v Zandvoortu. Da je Audi poleti res napredoval, je s "pole positionom" dokazal Timo Scheider. Pravzaprav so dirkači Audija na kvalifikacijah zasedli prvih pet mest, najboljši od preostalih je bil na šestem mestu Jamie Green (Mercedes), medtem ko je bil vodilni v seštevku Gary Paffett (Mercedes) osmi. Na kaotični nedeljski dirki se je najbolje znašel Edoardo Mortara (Audi), kar je njegova druga zmaga v DTM-u. Audijev uspeh sta z drugim in tretjim mestom dopolnila Mike Rockenfeller in Mattias Ekström. Ko se je sredi dirke ulilo, se je po trku v Martina Tomczyka (BMW) zavrtel Paffett in končal na sedmem mestu - za obema tekmecema za naslov prvaka, četrtouvrščenim Greenom in šestouvrščenim Brunom Spenglerjem (BMW). Ima še 16 oziroma 18 točk naskoka. Akcije je bilo na dirki res ogromno, izpostavimo le še, da sta Robert Wickens (Mercedes) in Miguel Molina (Audi) dvakrat zadela že pred prvim zavojem prvega kroga.

Spremljevalno tekmovanje DTM-a je evropska serije formule 3. Prvo dirko je dobil Felix Rosenqvist (Mucke), kar je njegova prva zmaga letos. Na skrajšani drugi (zaradi dežja) pa je bil najboljši Will Buller (Carlin). Z drugim mestom je Daniel Juncadella (Prema) ostal vodilni v generalni razvrstitvi. Vodilno mesto je potrdil z zmago na nedeljski dirki, ko je kljub rahlo mokri stezi štartal z gumami za suho stezo.

Moker dirkaški vikend na Otoku

Sedmi od 10 dirkaških vikendov v britanskem prvenstvu turnih avtomobilov (BTCC) se je odvijal v Knockhillu. Na prvi dirki je s prvega mesta začel Jason Plato (MG), ki je bil najhitrejši na deževnih sobotnih kvalifikacijah. Že na štartu ga je prehitel Rob Collard (BMW), v drugem krogu pa ga je "nasadil" Aron Smith (Ford). Veteran je bil po dirki razjarjen nad Smithovim početjem na stezi. Z drugim mesto je dvojno BMW-jevo slavje dopolnil Tom Onslow-Cole, tretji pa je bil Gordon Shedden (Honda).

Z nepredvidlijivim britanskim vremenom so imeli opraviti tudi v svetovni seriji formule renault 3.5. Junak sobotne dirke je bil Ferrarijev varovanec Jules Bianchi (Tech 1), ki je prekinjeno dirko dobil sedem sekund pred vodilnim v točkovanju Robinom Frijnsom (Fotec) in 17 sekund pred Nigelom Melkerjem (Lotus). Skozi cilj je na mokrem silverstonskem dirkališču prišlo le 10 od 26 dirkačev. Čeprav je nedeljska dirka potekala na suhi stezi, pa drame znova ni manjkale. Marco Sörensen (Lotus), ki je varno vodil, je v predzadnjem krogu odstopil zaradi predrte pnevmatike. Tako je zmagal Mercedesov mladi talent Sam Bird (ISR) in sicer le dobro sekundo pred Antoniom da Costo (Arden). Po slabem štartu s "pole positona" je Bianchi nazadoval na četrto mesto, a na koncu vendarle končal na stopničkah, saj je v zadnjih krogih zaradi težav z dirkalnikom Frijns izgubljal po dve sekundi. Z devetim mestom je Frijns obdržal vodstvo v seštevku - ima pet točk prednosti pred Birdom (v soboto je odstopil) in šest pred Bianchijem.

Hemlin prvič slavil v Bristolu

Na enem najtežjih ovalnih dirkališč - v Bristolu - je v nascarjevem "sprint cupu" prvič zmagal Denny Hamlin (Toyota). Drugo in tretje mesto sta osvojila večkratna prvaka Jimmi Johnson in Jeff Gordon (oba Chevrolet). Dve dirki pred začetkom končnice (t. i. "chase"), kjer se bo za prvaka na desetih dirkah borilo 10 najboljših dirkačev, so si uvrstitev med teh 10 že zagotovili Greg Biffle, Jimmie Johnson, Dale Earnhardt mlajši in Matt Kenseth.

Whincupu po katastrofi zmaga

V avstralskem prvenstvu turnih avtomobilov (V8 Supercars) je še dober mesec do legendarnega Bathursta. Pred tem sta na sporedu še dva dirkaška vikenda, najprej Sydney. Na sobotni dirki je svojo tretjo zaporedno zmago dosegel Craig Lowndes (Holden), njegov ekipni kolega Jamie Whincup pa je po vrsti težav končal na 23. mestu. Dobro sekundo za zmagovalcem je bil drugi Mark Winterbottom (Ford), Will Davison (Ford) pa je na tretjem mestu zaostal že 13 sekund. Whincup je odgovoril že dan kasneje, ko je slavil pred Lowndesom in Winterbottomom in se vrnil na prvo mesto skupnega seštevka. Nekdanji prvak formule 1 Jacques Villeneuve je še zadnjič menjal poškodovanega Grega Murphyja, a se vnovič ni izkazal - bil je 24. in 26.

Biaggi padel, Melandri povedel v seštevku

Ob MotoGP-ju v Brnu so bili v akciji tudi motociklisti v superbiku. Prvič so gostovali v Moskvi. Pred zadnjimi osmimi dirkami (štirimi dirkaškimi vikendi) je imel Max Biaggi (Aprilia) 10,5 točke prednosti pred Marcom Melandrijem (BMW). Manj kot 24 ur po objavi, da je podaljšal pogodbo s Kawasakijem je prvo dirko dobil Tom Sykes. Drugi je bil Melandri in tretji Biaggi. Na drugi dirki pa preobrat v skupnem seštevku. Biaggi je padel, Melandri pa z zmago povedel za 18,5 točke. Na stopničke sta se povzpela še Sykes in Chaz Davies (Aprilia).

Ne spreglejte