Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 2. 2009,
23.10

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 8. 2. 2009, 23.10

8 let, 1 mesec

Ameriška ekipa v formuli 1 – realnost ali sanje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ideja o ameriški ekipi v štartni koloni že v prihodnji sezoni je v krogih formule 1 porodila veliko dvomljivcev, saj se v trenutni finančni krizi moštva otepajo z velikimi finančnimi problemi.

Projekt bi vseeno lahko zaživel, a le ob predpostavki, če bodo moštva in Mednarodna avtomobilistična zveza uspeli zmanjšati letne stroške posamezne ekipe na 50 milijonov evrov ali manj v letu 2010. Šef FIA Max Mosley sicer skuša Bernieja Ecclestonea prepričati, da bi denar razdelil med vseh 12 moštev in ne le med 10, kar počne sedaj. Do zdaj je mali Anglež takšno idejo zmeraj zavrnil, saj bi plačilo vsem pomenilo, da se majhnim moštvom ni potrebno več truditi za dosego določenega dela denarne pogače. Bernie si namreč ne želi imeti več moštev kot je bilo nekoč Osella, ki je bila kar nekaj let zraven, a ni upravičila svojega mesta v F1.

Začelo se je z Andersonom ...

Predvidena ameriška ekipa naj bi se imenovala USF1, vodila pa naj bi jo Ken Anderson in Peter Windsor. Ideja o ameriškem moštvu se je sicer porodila že lani poleti, ko so Kena Andersona začeli povezovati z drugim Hondinim moštvom. Anderson je izkušen inženir, ki je v osemdesetih letih delal za Penskeja in se 1989 pridružil ekipi Ligierja v F1. Nadaljeval je pri Onyxu, nato pa postal tehnični direktor ekipe Chip Ganassi Racing. Leta 1996 dizajnira dirkalnika za serijo IRL (ekipa G Force), s katerim Arie Luyendyk osvoji prestižno dirko 500 milj Indianapolisa. Leta 2002 postane partner družbi Falcon, ki namerava zgraditi lastno šasijo, s katero bi prekinila dominacijo Dallare v IRL. A ko projekt propade, se preseli v serijo NASCAR, kjer dela kot tehnični direktor za Haas CNC Racing in zgradi vetrovnik v Charlottu, ki so ga odprli lani poleti in naj bi bil najnaprednejša stvaritev za aerodinamiko na svetu.

Tovarni v ZDA in Španiji

Načrt nove ameriške ekipe naj bi bil takšen: dirkalnike formule 1 naj bi dizajnirali in konstruirali v Charlottu, evropsko bazo pa naj bi Američani imeli v firmi Epsilon Euskadi v španskem mestu Azkoitia, blizu Bilbaa. Omenjeno firmo vodi Joan Villadelprat, ki je v dolgoletni karieri formule 1 delal za McLaren, Ferrari, Benetton, Tyrrell in Prost. Njegov glavni inženir je veteran formule 1 Sergio Rinland, ki je delal za RAM, Williams, Brabham, Dallaro, Benetton in Sauber. Epsilon Euskadi ima tudi impresivne proizvodne zmožnosti in je zgradil svoj lastni LMP1 dirkalnik za 24 ur Le Mansa.

Ne spreglejte