Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 9. 2010,
16.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 12. 9. 2010, 16.58

8 let

Alonso navdušil navijače v Monzi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španec Fernando Alonso s Ferrarijem je zmagovalec dirke za VN Italije v Monzi, 14. letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva.

Drugo mesto je osvojil Britanec Jenson Button (McLaren-Mercedes), uspeh Ferrarija pa je s tretjim mestom dopolnil Brazilec Felipe Massa.

Ferrari je na domači dirki naredil veliki met. Zmaga v Monzi za ekipo iz Maranella pomeni več kot na kakšni drugi dirki sezone, še posebej pa je pomembna, ker se je z njo Alonso približal vrhu skupnega seštevka, Ferrari pa prišel tik pod moštvo Red Bull v ekipni konkurenci.

A temelje za uspeh so rdeči postavili že v soboto. Alonso je bil najhitrejši v kvalifikacijah, Massa pa tretji. Med njima je bil Button, s četrtega mesta pa je začel Mark Webber. Vendar je bil v prvem zavoju Button pred obema Ferrarijema, ki sta se nekaj časa s kolesom ob kolesu borila za drugo mesto.

Davek gneči v prvem krogu je plačal Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes). Britanec se je skušal mimo Ferrarijev po notranji strani prebiti naprej, toda v zavoju Della Roggia sta se dirkalnika dotaknila. Medtem ko je Massa bližnje srečanje preživel brez posledic, se je na Hamiltonovemu dirkalniku zlomila obesa kolesa in Britanec je moral zapeljati v pesek.

"Skušal sem se zriniti mimo in priti do tretjega mesta. Ni mi uspelo. Prvenstva še ni konec, res pa je, da se zaradi takšnih napak izgubljajo naslovi," je bil slabe volje Hamilton.

Večji del dirke je nato potekal v dvoboju Button-Alonso, občasno pa je skušal Massa iz tega narediti troboj. Trenutek odločitve so bili postanki v boksih. Potem ko so najprej delo opravili pri McLarnu, je mehanike obiskal še Alonso. V boksih je pridobil nekaj dragocenih sekund in se na stezo vrnil tik pred Britancem, prednost pa nato obdržal do konca. Po prevoženih 53 krogih je imel Alonso sicer le 2,9 sekunde prednosti, kar pa je bilo dovolj za zmago, tretjo v tej sezoni in že 24. v karieri.

Pri taktiki postankov je imel neprostovoljno vlogo tudi Sakon Jamamoto. Ob prvem postanku je namreč zadel svojega mehanika, ki so ga morali zaradi poškodb prepeljati v bolnišnico. Bokse so zaradi posredovanja reševalnega vozila za nekaj časa zaprli, in Button je bil prvi, ki je pred koncem dirke zapeljal k mehanikom.

"Občutki so odlični. Slab start je malo pokvaril načrte, ampak v moštvu so odlično opravili delo ob postanku, pa tudi časovno je bilo vse skupaj natančno ob pravem času," je zmago pospremil španski dirkač. Zmaga Alonsa je prva za italijansko ekipo na domačem terenu po letu 2006, ko je zanje še vozil Michael Schumacher. Nemški veteran je tudi tokrat prišel do točk, vendar je bil pri repu dobitnikov z devetim mestom.

Vodstvo v skupnem seštevku SP je s 187 točkami zdaj prevzel danes šesti Avstralec Mark Webber (Red Bull), ki je izkoristil ničlo Hamiltona. Ta ima zdaj 182 točk, Alonso na tretjem mestu jih je zbral 166, Button pa je pri 165. Sebastian Vettel (Red Bull), ki je bil danes četrti, a vendar daleč od stopničk, ima na petem mestu SP 162 točk. Do konca sezone je še pet dirk, naslednja bo VN Singapurja čez 14 dni.

Ne spreglejte