Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Indianapolis Fernando Alonso Formula 1 McLaren 500 milj Indianapolisa

Sobota, 27. 5. 2017, 8.00

6 let, 6 mesecev

Formula 1 vs. IndyCar

Alonso eno prestižno dirko zamenjal za drugo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Fernando Alonso Indianapolis | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ta konec tedna potekata dve legendarni avtomobilistični dirki, pravi klasiki. Dirkači formule ena so zbrani v kneževini Monako, v ameriški seriji IndyCar pa je na sporedu vrhunec sezone, zgodovinska preizkušnja za 500 milj Indianapolisa.

Stična točka letošnjih izvedb klasičnih dirk pa je španski as Fernando Alonso, ki bo prvič v karieri nastopil na znamenitem ameriškem "ovalu" Brickyard (v resnici ne gre za čisto pravi oval, ampak za krožno stezo s štirimi ovinki).

Grafika primerjava F1 Indy | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar Zmago v Monaku že ima

Španec je letos žrtvoval nastop na najprestižnejši dirki v koledarju formule ena, saj je McLaren letos s Hondinimi motorji povsem nekonkurenčen, pa tudi na ulicah Monte Carla je v preteklosti že zmagal. Dvakrat, v letih 2005 in 2006, z Renaultom in McLarnom in je tudi edini dirkač v zgodovini, ki mu je uspelo zmagati dvakrat zapored za dve različni moštvi.

Drugi del "trojne krone"

Alonso si je v težavni sezoni zamislil zanimiv eksperiment in se bo v nedeljo podal v lov na drugo lovoriko iz prestižne dirkaške "Trojne krone", ki vsebuje zmago v Monte Carlu, Indianapolisu in Le Mansu. Kot že rečeno, zmago v Monte Carlu že ima, v Indianapolisu pa je na treningih in kvalifikacijah tudi pokazal dobro formo, čeprav je novinec.

"Trojno krono" je do zdaj uspelo osvojiti le britanski legendi Grahamu Hillu, ki je na VN Monaka zmagal petkrat (1963, 64, 65, 68 in 69), v Indianapolisu leta 1966 in na 24 urah Le Mansa leta 1972.

Štartal bo s petega mesta

Alonso bo naporno, triurno, 804-kilometrsko preizkušnjo (500 milj = 804,672 kilometra) začel s petega štartnega mesta. Čaka ga 200 krogov dirkanja pri silno visokih hitrostih (povprečna hitrost je blizu 300 kilometrov na uro), kakšnih posebnih pričakovanj pa v svojem prvem poskusu nima. "To je dirka, na kateri ne moreš nič načrtovati, zato nimam ne načrtov ne jasnih pričakovanj," pravi Španec.

Zmaga v prvem poskusu?

Za drugi del "trojne krone" 35-letni Oviedčan potrebuje zmago na najslavnejši ameriški dirki, te ne postavlja za svoj glavni cilj: "Dirka te spravi na mesto, ki si ga zaslužiš. Moja želja je uživati v dirki, v trenutku. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, po dirki nikakor ne bom razočaran, saj je izkušnja že zdaj fantastična."

Razlik ne manjka

Na dirki Indy500 dirkači štartajo na letečem štartu, nato v 200 krogih po sloviti stezi pomembno vlogo igra taktiziranje in ohranjanje materiala. Dirkači se vsaj šestkrat ustavijo v boksih, kjer jim veliko manjša ekipa mehanikov, kot jih imajo v formuli ena (pet v primerjavi z dvajsetimi) zamenja kolesa in dolije gorivo. Postanek v seriji IndyCar traja okoli osem sekund, v F1 dandanes z njim opravijo v manj kot treh sekundah.

Andretti ima močno zasedbo

Alonso bo dirkal z bolidom mclaren honda andretti, njegovi moštveni kolegi so Japonec Takuma Sato ter Američani Marco Andretti, Ryan Hunter-Reay in Alexander Rossi. Rossi je zmagal lani, Hunter-Reay pa leta 2014. Sato je med letoma 2002 in 2008 dirkal v formuli ena, izkušnje z njo pa ima tudi Rossi, ki je leta 2015 štartal na sedmih dirkah svetovnega prvenstva F1.

Stari zananci iz F1

Med 33 dirkači, ki se bodo v nedeljo pomerili na znamenitem ovalu, je še nekaj znanih imen iz formule ena. Britanec Max Chilton je v letih 2013 in 2014 vozil za Marussio, Francoz Sebastien Bourdais je v sezonah 2008 in 2009 upravljal dirkalnik Tora Rossa, najslavnejši med omenjenimi pa je zagotovo Kolumbijec Juan Pablo Montoya, ki je med letoma 2001 in 2007 za Williams in McLaren dosegel sedem zmag. Montoya je dvakrat zmagal tudi na 500 miljah Indianapolisa, in sicer v letih 2000 in 2016.

Zmago brani Rossi

Nedeljsko dirko bodo iz prve vrste začeli Novozelandec Scott Dixon in Američana Ed Carpentier ter Alexander Rossi, iz druge pa Takuma Sato, Fernando Alonso in Američan J. R. Hildebrand. "V formuli ena smo navajeni vse svoje adute položiti v prvih nekaj zavojih, saj se po tem razdelijo pozicije, tukaj pa je zelo drugače. Ne bom se zadrževal, ampak skozi dolgo dirko se lahko marsikaj spremeni," je ameriškim medijem razlagal Alonso, prepričan, da dober štart v Indyju ni tako pomemben kot v formuli ena.

Alonso je konkurenčen

"Tudi če nekoliko zaostanem, moram ostati miren, saj sem lahko konkurenčen tudi pozneje v dirki. Če pa bom v ospredju že takoj na začetku, pa bom moral paziti, da pozneje ne popustim," je še dodal, zadovoljen, da je bil hiter tako na prostih treningih kot kvalifikacijah, na katerih je napadal celo prvo štartno vrsto.

Kaj je Brickyard?

Indianapolis je najslavnejše ameriško dirkališče, gre za 4,023 kilometra dolg oval s štirimi ovinki. Znan je pod vzdevkom Brickyard (Opečnat vrst), saj je bil nekoč tlakovan z opekami, še zdaj pa je na štartno-ciljni ravnini ostanek te podlage. Dirkališče je bilo zgrajeno leta 1909, prva dirka za 500 milj Indianapolisa pa je bila izpeljana leta 1911.

Največja športna arena na svetu

Na tribunah ob stezi je prostora za 400 tisoč gledalcev in s tem je to tudi največja športna arena na svetu. Formula ena je na znamenitem dirkališču gostovala med letoma 2000 in 2007, a po drugačni konfiguraciji steze, ki je dirkače le delno vodila po ovalu.

Ne spreglejte