Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2017,
15.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Bernie Ecclestone formula1

Torek, 24. 1. 2017, 15.11

6 let, 6 mesecev

40-letna vladavina je končana. Kaj bo mogotec F1 počel v prihodnje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Bernie Ecclestone | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kontroverzni šef tekmovanja v formuli ena, 86-letni Bernie Ecclestone, se poslavlja oziroma je bil odslovljen. V njegove prostorne škornje bo vstopil 42-letni Američan Chase Carey, ki v tem športu vidi obilo neizkoriščenih priložnosti.

Novico o slovesu je 86-letni Britanec sporočil v ponedeljek zvečer. Kot je dejal, so ga zamenjali. "Sem preteklost, to je uradno," je potrdil sivolasi mogotec, ki so mu novi krojači tekmovanja v F1, podjetje Liberty Media ameriškega poslovneža Johna Maloneja, ponudili mesto častnega predsednika, ki ima mikaven zven, a ne omogoča vplivanja na sprejemanje odločitev.

"Za več informacij o tem, kdo je kaj storil komu in kako je bila odločitev sprejeta, boste morali počakati na uradno sporočilo. Dejstvo pa je, da podjetja več ne vodim jaz," je sklenil.

"Denarja imam dovolj"

Še naprej se bo udeleževal dirk formule ena. "IMam dovolj denarja," pravi dolga leta prvi mož F1. (Na fotografiji z dirkačem Michaelom Schumacherjem, ki še vedno okreva po hudi poškodbi). | Foto: Reuters Še naprej se bo udeleževal dirk formule ena. "IMam dovolj denarja," pravi dolga leta prvi mož F1. (Na fotografiji z dirkačem Michaelom Schumacherjem, ki še vedno okreva po hudi poškodbi). Foto: Reuters Dva meseca pred začetkom nove sezone 26. marca v Melbournu bo tako svoje življenjsko delo spremljal le od strani.

"Moji dnevi v pisarni bodo zdaj bolj umirjeni. Morda se bom še udeleževal dirk za veliko nagrado. Imam dovolj denarja, da si lahko obisk dirke tudi privoščim," je navrgel bogataš.

V sporočilu za javnost, ki so ga poslali novi lastniki tekmovanj v F1, Liberty Media, je bilo v nasprotju s prvo izjavo Eccelstona, zaznati bolj umirjene tone.

Britanec, ki je formulo ena krojil od leta 1977, je izjavil, da je ponosen na svojo 40-letno zgodovino v F1, zadovoljen z novim lastnikom, ki bo investiral v prihodnost tega športa in prepričan, da bo novi šef Chase Carey svojo vlogo opravljal tako, da bo to koristilo formuli ena.

Ecclestonovo vlogo, ki je obsegala tako komercialno in športno plat tekmovanj, bodo novi lastniki razdelili. Sean Bratches, nekdanji podpredsednik medijske hiše ESPN bo prevzel komercialno, nekdanji šef ekipe Mercedes Ross Brawn pa bo skrbel za športno vejo.


Ne prezrite:


To je novi vodja tekmovanja formule ena 62-letni Američan Chase Carey. | Foto: Reuters To je novi vodja tekmovanja formule ena 62-letni Američan Chase Carey. Foto: Reuters Kdo je novi "Bernie Ecclestone?"

Novi vodja tekmovanja formule ena je 62-letni Američan Chase Carey. Pred nastopom nove funkcije, ki je s seboj prinesla osem milijard dolarjev dolga, je delal kot izvršni podpredsednik medijskega podjetja 21st Century Fox, katerega lastnik je mogotec Rupert Murdoch.

Ko je dobil privlačno ponudbo, je moral premisliti, če bi jo sprejel. "Deset sekund, nato sem privolil."

Prednost Careyja v primerjavi s predhodnikom Ecclestonejem, je, da pozna posel z druge strani. Kot potrošnik, odgovoren televizijski delavec in ustvarjalec televizijskih vsebin.

Očitajo mu, da je kot nečlan njegove družine najtesnejši sodelavec medijskega imperialista Ruperta Murdocha. Zaupanje si je pridobil z oblikovanjem televizijske hiše Fox v osemdesetih letih. Je tudi zagovornik plačljivih vsebin koncerna.

Neuspešen dirkač, trd pogajalec in uspešen poslovnež

Kakšna pa je zgodba legendarnega Bernieja? Rodil se je 28. oktobra 1930 kot Bernard Charles "Bernie" Ecclestone. Na položaju vodje skupine Formula ena, ki vodi tekmovanja v tem športu in ureja komercialne pravice, je preživel štiri desetletja. Bil je tudi solastnik podjetja Delta Topco, ki je del skupine Formula ena. Zaradi nesporne avtoritete so ga mediji pogosto naslavljali z vzdevkom "F1 Supremo" (vrhovni).

Bernie Ecclestone | Foto: Reuters Foto: Reuters

V mlajših letih se je ukvarjal s prodajo rabljenih avtomobilov, bil je tudi dirkač, a ne preveč uspešen, nato pa je kot menedžer skrbel za dirkača Stuarta Lewis-Evansa in Jochena Rindta. Leta 1972 je kupil ekipo Brabham, ki jo je vodil 15 let. Ecclestone, ki je eden najbogatejših Britancev, je tudi član Zveze konstruktorjev formule ena.

S poslovnim partnerjem Flaviom Briatorejem je bil med leti 2007 in 2011 lastnik angleškega nogometnega kluba Queens Park Rangers. | Foto: Reuters S poslovnim partnerjem Flaviom Briatorejem je bil med leti 2007 in 2011 lastnik angleškega nogometnega kluba Queens Park Rangers. Foto: Reuters

Dvakrat je stopil pred matičarja, dolga leta je bil poročen s Hrvatico Slavico, a sta se marca 2009 ločila. Ima tri hčerke.

V zakonu z ženo hrvaških korenin Slavico sta se mu rodili dve hčerki. | Foto: Reuters V zakonu z ženo hrvaških korenin Slavico sta se mu rodili dve hčerki. Foto: Reuters Bliskovita menjava v slogu Ecclestonovih odločitev

Novi lastniki, Liberty Media, ki so nakup tekmovanja v F1 opravili prejšnji teden, so menjavo oblasti izvedli z bliskovito hitrostjo, znano tudi pri  sprejemanju odločitev Bernieja Ecclestona v zvezi z novimi prizorišči tekmovanja ali tv pravicami, kar po poročanju tujih medijev kaže na to, da si res želijo sprememb.

V uvodnih pogajanjih so navajali, da si želijo Ecclestona na položaju obdržati vsaj še dve ali tri leta, nato pa očitno sprejeli drugačno odločitev.

Priznavajo mu levji delež za to, da se je formula ena iz športa s šibko  navijaško bazo preobrazila v globalni biznis s širokim krogom navijaške podpore, a je delno "zaslužen" tudi za drastično zmanjševanje števila navijačev.

Od leta 2008, ko je formulo ena spremljalo 600 milijonov gledalcev, se je številka spustila na 400 milijonov. Ravno to je eden od poudarkov, ki mu bo novo vodstvo namenjalo največ pozornosti.

Rad ima Dalmacijo. Večkrat je obiskal tudi Šibenik in Dubrovnik. | Foto: Sportida Rad ima Dalmacijo. Večkrat je obiskal tudi Šibenik in Dubrovnik. Foto: Sportida

Cilji novih lastnikov: atraktivnost in dobičkonosnost

Novi lastniki si želijo, da bi formula 1 z novimi koncepti postala še bolj atraktivna in dobičkonosna. 

VN Abu Dabija formula 1 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ecclestone je dobičke beležil predvsem s trženjem tekmovanja, svoj kos pogače so si odrezali tudi upravitelji dirkališč. Pri tem pa je vodilni kader pozabil na druga področja, kot so družbena omrežja ali prodaja TV-pravic. Carey bi naj to spremenil.

Konkretni načrti sicer še niso znani, a med njimi je tudi izboljšana digitalna strategija, podrobnejše sodelovanje z ameriškim tržiščem in model investicij, vse skupaj naj bi povečalo prihodke.

Ne spreglejte