Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
21.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

London 2017 Agata Zupin

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 21.57

6 let, 6 mesecev

Agata Zupin po predteku na 400 metrov z ovirami

Agata Zupin: Zadnji dve oviri sta bili grozni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

samo thumb | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Agata Zupin (Kamnik) se je četrti dan 16. svetovnega prvenstva v atletiki kot edina slovenska predstavnica na olimpijskem stadionu v Londonu v kvalifikacijah teka na 400 m ovire presenetljivo uvrstila v polfinale, ki bo v torek ob 21.35 po slovenskem času. V tretji skupini je bila četrta (56,54) in se je po mestih uvrstila v nadaljevanje.

Devetnajstletna Zupinova, najmlajša članica sedemčlanske slovenske reprezentance, je skupno dosegla 27. čas. Ves čas je bila debitantka na velikih članskih tekmah na prvih štirih mestih, ki so neposredno iz skupin vodila v polfinale in je ta položaj zadržala kljub težavam na zadnjih ovirah do konca.

"Izjemno sme vesela. Skrbelo me je, da bi mi katera izmed tekmovalk prehitela na koncu, pa sem vseeno prišla v polfinale in imam možnost, da popravim tek, ki ni bil vrhunski. In s tem tudi čas. Zaradi polnih tribun na olimpijskem stadionu sem imela tremo, toda obenem je bilo to tudi izjemno doživetje. Do sedme, osme ovire sem tekla zelo dobro, zadnji dve pa sta bili grozni. Zelo sem si želela naprej, da ne bi končala v kvalifikacijah. Ko je ameriška tekmovalka ob meni podrla zadnjo oviro, je bil to potem problem tudi zame, ampak sem zdržala," je nastop strnila Zupinova.

Preboj v polfinale je nepričakovano presenečenje

Agata Zupin ima komaj 19 let. | Foto: Getty Images Agata Zupin ima komaj 19 let. Foto: Getty Images Tekla je v tretji kvalifikacijski skupini in končala na četrtem mestu, kar ji je prineslo nenadejano še eno tekmo na tem SP. V skupini je zmagala Jamajčanka Rustananna Tracy (54,92), ki je dosegla skupno drugi čas, hitrejša je bila le Američanka Dalilah Muhammad (54,59), olimpijska zmagovalka, ki ima tudi najboljši izid sezone na svetu, tretjega pa je dosegla rojakinja slednje Kori Carter (54,99).

Zupinova je tekla na peti progi skupine, v kateri je imela šele šesti izid sezone, prva štiri mesta v petih skupinah in še štirje najhitrejši časi pa so vodili v polfinale. Na evropskem prvenstvu za starejše mladince v italijanskem Grossetu je 23. julija v finalu teka na 400 m ovire ter osvojila srebrno medaljo in s časom 55,96 sekunde izboljšala svoj državni članski rekord, ki ga je dosegla dan prej v polfinalu, ter dokazala izjemen talent. Na članskem SP si je pritekla polfinale in novo možnost izboljšanja rekorda.

"Ko sem videla startno listo nisem razmišljala o tekmi, gledala sem televizijo, malo sem šla ven, da bi se sprostila. Spodbujal me je trener Damjan Zlatnar, pa tudi sama sem imela zelo veliko željo po uspehu. Na šesti progi sem imela ob sebi zelo dobro tekmovalko, Američanko Shamier Little, zato sem bila zelo vesela, ko sem dobila izjemno ugodno peto progo na žrebu. Led je sedaj prebit. Nisem pričakovala uvrstitve v polfinale, ker so na SP res zelo dobre tekmovalke. Sedaj si želim si, da bi v polfinalu tekla veliko bolje, da bi popravila tehniko na ovirah," je napovedala Zupinova.

Ne spreglejte