Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
10. 10. 2015,
21.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marita Koch svetovni rekord doping

Sobota, 10. 10. 2015, 21.32

8 let

Že 30 let drži svetovni rekord, v katerega pa marsikdo ne verjame (video)

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred dnevi je minilo 30 let od rekordnega teka Nemke Marite Koch na 400 metrov. Tudi po treh desetletjih se še pojavljajo vprašanja, ali je bil njen rekord dosežen na pošten način.

Pred tridesetimi leti, natančneje 6. oktobra 1985, je atletinja takratne Vzhodne Nemčije Marita Koch štadionski krog v Canberri v Avstraliji pretekla v neverjetnem času 47,60. Za primerjavo navedimo, da je to več kot sekundo in pol hitreje od časa, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Pekingu Allyson Felix zadoščal za zlato medaljo.

Še več, v tridesetih letih se je rekordu na manj kot sekundo uspelo približati le legendarni Francozinji Marie-José Pérec ob zmagi na olimpijskih igrah v Atlanti. Ob teh dejstvih, našteli bi jih lahko še mnogo, se sum o vprašljivosti njenih dosežkov pojavlja povsem upravičeno, še posebej če vemo, da je Kochova nastopala v času, ko je Vzhodna Nemčija sistematično dopingirala svoje športnike.

Marita Koch je 6. oktobra 1985 v Canberii tekla na drugi progi. Večino tekmic je prehitela že na prvi krivini, uvodnih sto metrov pa pretekla v času 11,3 sekunde. Njen vmesni čas na polovici proge je znašal 22,4 sekunde, na tristo metrih pa 34,1 sekunde. V televizijskem prenosu je snemalec v kader na ciljni ravnini lahko ujel le Kochovo in Olgo Brižino, saj so preostale tekmovalke preveč zaostajale, čeprav je šlo za vrhunske atletinje. Ukrajinko Brižino, ki je bila na tej tekmi druga s časom 48,27, ta rezultat uvršča na četrto mesto lestvice vseh časov.

Jemanja nedovoljenih poživil ji niso nikdar dokazali

"Ničesar mi ni treba dokazovati. Imam čisto vest. Lahko le ponovim, da nikdar nisem bila pozitivna na testu in nikdar storila ničesar, česar v tistem času ne bi smela. Svetovnega rekorda nisem dosegla čez noč. Svoj rezultat sem izboljševala v majhnih korakih. Vsi svetovni rekordi so nekaj izjemnega. Rodil se bo nekdo, ki bo sposoben popraviti moj rekord," je v enem od redkih intervjujev v preteklem letu novinarju britanskega BBC zaupala Kochova.

Znano je, da so bili atleti in atletinje Vzhodne Nemčije podvrženi sistematičnemu dopingu, ki ga je financiral in izvajal Stasi (ministrstvo za državno varnost). Po združitvi Nemčij so bili dokumenti Stasija predani profesorju Wernerju Franku, članu nemškega znanstvenega sveta. V teh dokumentih so bili tudi zapisi o dozah in urnikih jemanja prepovedanih poživil atletov in atletinj, na seznamu pa naj bi bila tudi Kochova. Viri trdijo, da naj bi med letoma 1981 in 1984 jemala anabolični steroid oral-turinabol.

Frankova žena Brigitte Berendonk je leta 1992 izdala knjigo, v kateri je razkrila podatke o številnih dopinških grešnikih, vključno s Kochovo. Ta je po izdaji grozila s tožbo, a je pri grožnjah tudi ostalo.

IAAF ni nikdar sprožila preiskave

Razkrite podatke so v preteklosti večkrat uporabili kot dokazno gradivo, predvsem so jih pri zahtevkih za odškodnine uporabljali atleti, katerih zdravje je bilo zaradi jemanja prepovedanih poživil ogroženo. V Mednarodni atletski zvezi (IAAF) na podlagi teh podatkov nikdar niso sprožili preiskave. Pravijo, da je ne morejo, saj po kodeksu Svetovne antidopiške agencije primeri po desetih letih zastarajo.

Iz krovne zveze so sporočili še, da lahko ukrepajo le, če atleti sami priznajo pomoč s prepovedanimi sredstvi ali postopki, česar pa Kochova v nasprotju z nekaterimi drugimi atleti, katerih dosežki so bili iz statističnih knjig izbrisani, nikoli ni storila. Kdaj bodo torej izbrisali njen svetovni rekord? Najbrž nikoli.

Ne spreglejte