Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

4

Natisni članek

Sportalov zakaj, Sportalov zato atletika tek

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 18.00

6 let, 7 mesecev

Sportalov zakaj, Sportalov zato

Zakaj se teče v obratni smeri urnega kazalca?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

4

štadion atletika | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ker smo ravno sredi svetovnega atletskega prvenstva, smo se odločili, da bo tudi naša ponedeljkova rubrika Sportalov zakaj, Sportalov zato spet atletsko obarvana. Vprašali smo se, zakaj na atletskih štadionih tečemo v obratni smeri urnega kazalca. Mnenja so deljena, našli pa smo nekaj zanimivih pojasnil.

Ste kdaj poskusili na atletskem štadionu ali pa na kakšni drugi krožni poti teči v smeri urnega kazalca? Občutek je res malce nenavaden. Pa je razlog zgolj v navadi ali za vsem skupaj stoji kakšna od teorij?

Dejstvo je namreč, da že od nekdaj vsa atletska tekmovanja izvajajo v nasprotni smeri urnega kazalca, prav tako kot konjske ali pasje dirke, pa kolesarske dirke v ovalu, avtomobilistična tekmovanja v ovalu, kot je NASCAR, drsanje, v tej smeri krožijo tudi živali v cirkusu …

Na svetu je več desničarjev, ki lažje tečejo v tej smeri

Našli smo več mogočih razlag, a med najpogostejšimi se pojavlja dejstvo, da desničarji lažje tečejo v tej smeri. In ker na svetu prevladujejo desničarji, je postalo logično, da se bo pravilo podredilo večini.

Imajo desničarji res prednost na atletskih tekmovanjih? | Foto: Vid Ponikvar Imajo desničarji res prednost na atletskih tekmovanjih? Foto: Vid Ponikvar

Postavljanje desne noge naprej in rahel nagib v levo, kar se dogaja na krivinah, naj bi po mnenju fizikov desničarjem zagotavljalo bolj udoben tek in omogočalo več moči in boljše ravnotežje kot pri teku v obratni smeri. Desna noga opravlja tudi daljšo pot kot leva (koraki z desno nogo so daljši), kar se seveda dogaja pri teku v nasprotni smeri urinega kazalca. Po tej teoriji, če je resnična, so desničarji na atletskih tekmovanjih (če govorimo o tekih, ki so dolgi najmanj 400 metrov) priviligirani v primerjavi z levičarji.

Mit ali resnica? Zaradi tega razloga naj bi z desno nogo delali daljše korake tudi, ko hodimo naravnost. Dokler imamo okoli sebe stvari za orientacijo, tega seveda ne zaznamo in s kakšnim krajšim korakom to tudi hitro pokompenziramo, drugače pa naj bi bilo, ko se izgubimo. Tako naj bi, ko se na primer izgubimo v puščavi, prav zaradi tega delali kroge in se vračali na isto mesto. Podobno je s plavanjem. Tudi pri plavanju zaradi dominantne roke začnemo zavijati.

Ker imamo srce na levi strani?

srce | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Eden od razlogov, da je bolj primerno teči v obratni smeri urinega kazalca, naj bi bil tudi v dejstvu, da imamo srce na levi strani in naj bi bilo to bolj zdravo. Pri teku v tej smeri centrifugalna sila deluje na naše telo z leve proti desni, kar pa naj bi vplivalo na veliko zgornjo dovodnico. Ta vena, ki je druga največja v telesu, drenira venozno kri iz področja glave in vratu, zgornjih udov, stene prsnega koša ter pri ženski iz mlečne žleze, in se izliva v desni atrij. Kri prenaša iz leve proti desni, kar ji centrifugalna sila pri teku v nasprotni smeri urinega kazalca lajša, pri teku v obratni smeri pa otežuje.

Pri avtomobilističnih športih, kjer je volan na levi strani, je lažje imeti nadzor do notranjega robu, če tekmovanja potekajo v nasprotni smeri urnega kazalca. Sicer pa je najverjetnejša razlaga pri številnih modernejših športih, da so predvsem sledili navadi iz drugih športov.

Pomaga tudi rotacija Zemlje

Eden od razlogov, ki se pogosto pojavlja, je tudi smer rotacije našega planeta. Tudi Zemlja se vrti v obratni smeri urinega kazalca, kar nam pri teku v tej smeri pomaga (vetrovi, sila). Znanstveniki naj bi dokazali (konkretnih študij nismo našli), da se naša hitrost, ko tečemo v isti smeri, kot se vrti Zemlja, razmeroma poveča v primerjavi s tekom v obratni smeri. Če tečemo v obratni smeri, porabimo več energije, saj premagujemo tudi centrifugalno silo planeta. Mnenje o tem, koliko se to resnično pozna pri teku na 400 metrov, si lahko ustvarite sami.

Je vrtenje Zemlje res razlog, da na severni polobli tečemo hitreje v obratni smeri urnega kazalca? | Foto: Thinkstock Je vrtenje Zemlje res razlog, da na severni polobli tečemo hitreje v obratni smeri urnega kazalca? Foto: Thinkstock

Na južni polobli je stvar ravno obratna, zato bi bilo bolj smiselno teči v smeri urnega kazalca, saj bi bili po tej teoriji hitrejši, a ker se je šport prej razvil v državah, ki ležijo na severni polobli, so tam postavili tudi pravila, ki so se prijela in so se jih morali držati tudi južno od ekvatorja.

Nekateri želijo to dokazati tudi z dejstvom, da noben od svetovnih rekordov ni bil postavljen na južni polobli. A če smo pošteni, se večina od največjih atletskih tekmovanj dogaja v Evropi, ZDA in preostalih državah, ki ležijo na severni polobli, zato je tudi verjetnost, da bodo postavljeni tam, veliko večja.

Nekaterih ljudi nobena od zgornjih teorij ni prepričala in zagovarjajo dejstvo, da vse izhaja iz daljne zgodovine. Tako naj bi tekmovali že v antičnih časih in tako je ostalo do danes. Tudi Rimljani so imeli dirke z vozovi v tej smeri.

Glede na to, da nobena od teorij ni podkrepljena z znanstvenimi dokazi, vas sprašujemo, kakšno je vaše mnenje. Zapišete ga lahko spodaj v komentar.

Ne spreglejte