Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
21. 7. 2017,
11.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

diamantna liga Luka Janežič Usain Bolt Maruša Černjul Wayde Van Niekerk

Petek, 21. 7. 2017, 11.55

6 let, 6 mesecev

Pred mitingom v Monaku

Zadnji miting Usaina Bolta, na monaškem spektaklu tudi Janežič in Černjulova

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Usain Bolt | Foto Reuters

Foto: Reuters

Današnji miting diamantne lige v Monte Carlu bo imel tudi slovensko noto. Nastopila bosta namreč kar dva slovenska atleta. Luka Janežič bo tekel na 400 metrov, Maruša Černjul pa bo skakala v višino. Na mitingu s številnimi svetovnimi superzvezdniki bo nastopil tudi največji med njimi, Jamajčan Usain Bolt.

 

Usain Bolt bo nastopil v predzadnji disciplini večera, teku na 100 metrov. To bo njegov zadnji nastop na enodnevnih mitingih, dokončno pa se bo poslovil na svetovnem prvenstvu v Londonu.

Že v Monaku ga čaka kar težko delo, saj bodo ob njem tekli štirje šprinterji z letošnjimi rezultati pod desetimi sekundami ter olimpijski prvak v teku na 110 metrov z ovirami Omar McLeod. V takšni konkurenci Bolt, ki je imel junija tudi nekaj težav s hrbtom, letos še ni tekel. Današnji nastop bo vsekakor dober pokazatelj forme pred vrhuncem letošnje sezone v britanski prestolnici.

Janežič prvič kot evropski mlajši članski prvak

Velika čast, da lahko nastopi med samimi zvezdniki teka na 400 metrov, je doletela Luko Janežiča, novopečenega evropskega prvaka med mlajšimi člani. To bo njegova prva tekma v novi vlogi, tekel pa bo ob 20.25 na osmi progi.

Bodo najboljši tekači na svetu Luki Janežiču pomagali do najbolšega letošnjega dosežka? Morda celo do novega državnega rekorda? | Foto: Getty Images Bodo najboljši tekači na svetu Luki Janežiču pomagali do najbolšega letošnjega dosežka? Morda celo do novega državnega rekorda? Foto: Getty Images

Z izjemo francoskega atleta, ki ima slabši osebni rekord od našega rekorderja, imajo vsi na štartni listi osebne rekorde krepko pod 45 sekundami, izstopata pa svetovni rekorder Wayde Van Niekerk in Isaac Makwala, ki sta se letos že spustila pod mejo 44 sekund. Lahko si obetamo izjemen obračun s slovenskim pridihom.

V družbi najboljših tudi Černjulova

Janežič pa ne bo edini slovenski predstavnik na mitingu. V skoku v višino bo nastopila tudi Maruša Černjul, ki bo lovila še eno zadnjih priložnosti za izpolnitev norme za svetovno prvenstvo.

Maruša Černjul bo lovila normo za svetovno prvenstvo. | Foto: Vid Ponikvar Maruša Černjul bo lovila normo za svetovno prvenstvo. Foto: Vid Ponikvar

Černjulova je letos že preskočila 191 centimetrov, norma pa znaša 194 centimetrov. Če bi ji to uspelo, bi popravila tudi osebni rekord. Med številnimi vrhunskimi tekmovalkami bo tudi Rusinja Marija Lasickene, ki je letos že preskočila 206 centimetrov.

Na generalki pred svetovnim prvenstvom bodo prav vse discipline prežete z najboljšimi atleti in glede na zasedbo lahko brez kančka dvoma miting v Monaku razglasimo za najmočnejšega v letošnji sezoni. Naj bodo takšni tudi doseženi rezultati.

Urnik tekmovanja:

19.25, palica (m)
19.55, kopje (m)
20.03, 400 m ovire (ž)
20.15, 1500 m (m)
20.20, višina (ž) - Maruša Černjul
20.25, 400 m (m) - Luka Janežič
20.35, 800 m (ž)
20.45, 200 m (ž)
20.45, troskok (ž)
20.55, 800 m (m)
21.05, 100 m ovire (ž)
21.15, 3000 m (ž)
21.35, 100 m (m)
21.45, 3000 m zapreke (m)
Ne spreglejte