Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
5. 4. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

1

Natisni članek

MOK WADA Usain Bolt Peking 2008 doping

Sreda, 5. 4. 2017, 7.00

6 let, 7 mesecev

Nova dopinška afera

Vzorci jamajških šprinterjev pozitivni, MOK zadevo pometel pod preprogo?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

1

doping | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nemška televizija ARD in njihov novinar Hajo Seppelt sta znova udarila. Tokrat je na tapeti Jamajka. Vzorci njihovih šprinterjev na olimpijskih igrah v Pekingu naj bi bili pozitivni, Mednarodni olimpijski komite (MOK) pa je zadevo le pometel pod preprogo.

Nemška televizija ARD in njihov novinar Hajo Seppelt sta znova udarila. Tokrat je na tapeti Jamajka. Vzorci njihovih šprinterjev na olimpijskih igrah v Pekingu naj bi bili pozitivni, Mednarodni olimpijski komite (MOK) pa je zadevo le pometel pod preprogo.

Pri ponovnem testiranju urinskih vzorcev z olimpijskih iger v Pekingu leta 2008 naj bi bilo nekaj pozitivnih tudi med jamajškimi šprinterji. V njihovih vzorcih so našli sledi klenbuterola, ki velja za zelo učinkovito prepovedano substanco.

Mednarodni olimpijski komite  se po poročanju nemške spletne strani http://www.sportschau.de ni odzval in sploh ni zahteval nadaljnje preiskave. Zadevo je preprosto pometel pod preprogo.

Je bil pozitiven tudi najhitrejši človek na svetu?

Po poročanju ARD so substanco pri ponovnem testiranju vzorcev našli pri številnih športnikih iz več držav, med njimi naj bi bili tudi jamajški šprinterji. Jamajka je na igrah v kitajski prestolnici osvojila 11 medalj, vse v šprinterskih disciplinah. Prvi zvezdnik svetovne atletike Usain Bolt je postavil svetovna rekorda v teku na 100 in 200 metrov. Je bila "jamajška strela" med tistimi, pri katerih so našli sledi dopinga, za zdaj ni jasno in vprašanje, ali kdaj bo.

Usain Bolt je v Pekingu osvojil dve zlati medalji in postavil dva svetovna rekorda, ki ju je leto pozneje še izboljšal. Zmagala je tudi jamajška štafeta 4 x 100 metrov, a je bila zaradi jemanja prepovedanih sredstev njenega člana Neste Carterja letošnjega januarja diskvalificirana. | Foto: Getty Images Usain Bolt je v Pekingu osvojil dve zlati medalji in postavil dva svetovna rekorda, ki ju je leto pozneje še izboljšal. Zmagala je tudi jamajška štafeta 4 x 100 metrov, a je bila zaradi jemanja prepovedanih sredstev njenega člana Neste Carterja letošnjega januarja diskvalificirana. Foto: Getty Images

Klenbuterol ni novost, saj si je z njim v preteklosti pomagala nemška šprinterka Katrin Krabbe, še bolj odmeven pa je bil primer španskega zmagovalca dirke po Franciji Alberta Contadorja.

ARD poroča še, da je predstavnik MOK-a Richard Budgett, ki je vodil ponovno analizo vzorcev,  laboratoriju v Lozani naročil, da ne sme objavljati pozitivnih primerov brez predhodnega posvetovanja. Ko so bili vzorci jamajških šprinterjev pozitivni, je Britanec poskrbel, da rezultatov niso potrdili, kar pa je nujno potrebno, da proti športniku lahko začne teči proces.

Za primer vedela tudi WADA

"Zavedam se dejstva, da so bile v nekaj jamajških primerih najdene zelo nizke vrednosti prepovedane substance," je dejal generalni direktor Wade Olivier Niggli in razložil, da so bile vrednosti tako nizke, da bi prepovedano snov športniki lahko zaužili s hrano, saj na Kitajskem snov uporabljajo pri vzreji živali: "Vemo, da je to za goljufe lahko perfekten izgovor, a tako pač je." Dodal je, da bi pri tako majhnih vrednostih težko dokazali načrtno jemanje dopinga in so se zaradi majhne možnosti uspeha odločili, da primerov ne bodo preiskovali.

MOK najdbe priznal, a pravi, da ni bilo napak

"Pri analizi shranjenih vzorcev urina z iger 2008 so v laboratoriju odkrili nekatere pozitivne primere športnikov iz različnih držav in športov z zelo nizko vrednostjo klenbuterola," so zdaj celo priznali pri MOK-u, a pravijo, da napak ni bilo in da so športniki nedolžni, pri tem pa niso predložili nikakršnih dokazov. Dodali so, da podrobnosti zaradi vpletenih športnikov ne morejo razkriti.

Richard Pound meni, da bi bilo stvari treba priti do dna. | Foto: Reuters Richard Pound meni, da bi bilo stvari treba priti do dna. Foto: Reuters

Po pravilih Wade je vsak vzorec, ki vsebuje sledi prepovedane snovi, sumljiv in je potreben nadaljnje obravnave. "Zelo nenavadno se mi zdi, da v tem primeru ni stekel pravilen proces. Znano je, da ima Jamajka težave. Hkrati je še posebej v šprinterskih disciplinah izjemno uspešna. Če opravljaš svoje delo pravilno, je tako logično, da boš sledil in raziskal, kar je le mogoče," se danes čudi predsednik Wade Richard Pound, ki se z odločitvijo svoje organizacije v tistem času več kot očitno ne strinja.

Dvojna merila?

Razlog, da primerov niso raziskovali, naj bi bil torej v tem, da naj bi obstajala možnost, da bi športniki klenbuterol zaužili z mesom. Zanimivo pa je, da so isto snov našli pri poljskem kanuistu Adamu Seroczynskemu tri dni po nastopu na igrah. Poljak je dobil dve leti prepovedi nastopanja. Ko se je na sodišču zagovarjal in trdil, da je snov v njegovo telo prišla z uživanjem mesa, je MOK to možnost označil za neverjetno.

Poleg tega je bilo že vnaprej znano, da kitajsko meso lahko vsebuje sledi klenbuterola, zato so bili že vnaprej opravljeni strogi pregledi, hrana, ki je bila na voljo v olimpijski vasi, pa je bila pod strogim nadzorom. Svetovna zdravstvena organizacija je tudi uradno potrdila, da so bili varnostni ukrepi glede hrane na igrah uspešni.

Kaj se bo razvilo iz tega primera, je težko napovedovati, a dejstvo je, da tukaj nekaj zelo smrdi. Mnogi menijo, da je kredibilnost MOK in Wade zelo načeta.

Pravila Wade glede klenbuterola na njeni spletni strani:

Wada | Foto: Reuters Foto: Reuters - Klenbuterol je prepovedano sredstvo in meja, do katere ne bi bilo prepovedano, ne obstaja.
- Trenutno na podlagi mnenj strokovnjakov v načrtu ni uvedbe te meje.
- Pod določenimi pogoji je mogoče, da nizke stopnje klenbuterola v telo pridejo s hrano. Ker je vsak primer drugačen,  je potrebno upoštevati vse elemente v povezavi s primerom.
- Svetovni protidopinški kodeks dopušča možnost, da posameznik pojasni, kako je prepovedana substanca prišla v njegovo telo.
- Wada tesno sodeluje z državami, mednarodnimi zvezami in organizatorji dogodkov, da bi z nadzorom mesa v uradnih hotelih in restavracijah minimalizirali možnosti vnosa s pomočjo hrane.
Ne spreglejte