Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
3. 8. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

London 2017 Martina Ratej Sara Kolak

Četrtek, 3. 8. 2017, 8.00

6 let, 7 mesecev

Martina Ratej pred svetovnim prvenstvom

"Vem, da spadam v finale, o medalji pa ne razmišljam"

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Martina Ratej | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Martina Ratej je daleč najbolj izkušena v slovenski atletski reprezentanci, ki bo nastopila v Londonu, temu primerne pa so tudi njene želje. Želi nastopiti v finalu in izboljšati svojo najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih.

Martina Ratej ima veliko izkušenj z velikih tekmovanj. V Londonu bo nastopila na petem zaporednem svetovnem prvenstvu, kopje pa je metala tudi na zadnjih trojih olimpijskih igrah. Prav v Londonu, ki gosti letošnji vrhunec sezone, se je na igrah leta 2012 izkazala s sedmim mestom. Ta rezultat, sedma je bila tudi na svetovnem prvenstvu v Daeguju leta 2011, bi v britanski prestolnici rada izboljšala.

"Občutek imam podoben, kot da bi tekmovala doma, saj sem na tem štadionu že večkrat nastopala in se na njem dobro počutim. Tu sem že dosegla dobro uvrstitev na olimpijskih igrah, ki pa bi jo rada še izboljšala. Prvi cilj pa je seveda preboj v finale," je pred odhodom dejala slovenska rekorderka, ki je svojo najboljšo znamko dosegla leta 2010 na mitingu v Dohi. Takrat je njeno kopje poletelo kar 67,16 metra.

Želi si dobrega meta v finalu, kar ji do zdaj ni uspevalo

Ve, da spada v finale. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ve, da spada v finale. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ratejeva je v preteklosti že večkrat veljala za kandidatko tudi za medalje, a ji nikdar ni uspelo sestaviti najboljših metov, ko je bilo to najbolj potrebno. Letos želi to spremeniti.

"Želim si, da bi v finalu dosegla najdaljši met sezone. V finalu mi ni še nikoli uspelo doseči dobrega rezultata. Sem samozavestna in vem, da sem tega sposobna, saj sem bolje pripravljena kot zadnji dve sezoni, ki nista bili uspešni. Letos sem redno metala prek norme in vem, da spadam med najboljše. V finalu bi kopje rada vrgla 65 metrov," je dejala 35-letna tekmovalka, ki pa o medaljah ne razmišlja: "Ne, o tem ne razmišljam, saj je konkurenca zelo dobra. Letos smo tako pri ženskah kot pri moških priča dobrim rezultatom, kar pa še nič ne pomeni. Včasih so rezultati pred prvenstvom slabi in na glavni tekmi izjemni, včasih je ravno obratno. Koliko bo treba vreči za odličje, je zato težko napovedati."

Letošnja svetovna lestvica v ženskem metu kopja:

1. Sara Kolak (Hrv) 68,43 m
2. Barbora Špotakova (Češ) 68,26
3. Eda Tugsuz (Tur) 67,21
4. Shiying Liu (Kit) 66,47
5. Tatjana Kaladovič (Blr) 66,30
6. Kathryn Mitchell (Avs) 66,12
7. Martina Ratej (Slo) 64,85
8. Kara Winger (ZDA) 64,80
9. Elizabeth Gleadle (Kan) 64,47
. Anete Kocina (Lat) 64,47

Glavni favoritinji za zlato sta nedvomno olimpijska prvakinja Sara Kolak in svetovna rekorderka Barbora Špotakova. Hrvatica in Čehinja vsaj na papirju nekoliko odstopata od konkurence, saj sta letos kopje vrgli že prek 68 metrov. Ratejeva je s 64,85 metra sedma na letošnji svetovni lestvici, ta dosežek pa ji je uspel prav na mitingu v Londonu.

Metalke kopja, ki se bodo v Londonu bojevale za najvišja mesta. Upajmo, da bo med njimi tudi Martina Ratej. | Foto: Reuters Metalke kopja, ki se bodo v Londonu bojevale za najvišja mesta. Upajmo, da bo med njimi tudi Martina Ratej. Foto: Reuters

Slovenski pridih bo v tej disciplini dodal še Martinin nekdanji trener Andrej Hajnšek, ki trenira mlado Hrvatico, ki je lani sprva presenetljivo osvojila bron na evropskem prvenstvu v Amsterdamu, nato pa je z zmago šokirala atletski svet še na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Kvalifikacije, v katerih bo nastopilo 32 tekmovalk, bodo na sporedu v nedeljo zvečer, finale pa v torek ob 20.20 po slovenskem času.

Ne spreglejte