Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2016,
16.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Velenje Novo mesto atletika

Četrtek, 25. 8. 2016, 16.46

6 let, 6 mesecev

Velenje in Novo mesto bosta osrednji prizorišči tedna slovenske atletike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
rit snežana vukmirovic | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Velenje in Novo mesto bosta osrednji prizorišči tedna slovenske atletike, s katerim bodo v Atletski zvezi Slovenije (AZS) prihodnji teden sklenili olimpijski avgust. V Velenju se bo v sredo, 31. avgusta, ob 19. uri začela najodmevnejša atletska prireditev v Sloveniji, v Novem mestu pa bo tekmovanje v ponedeljek, 29. avgusta.

"V AZS skušamo na ta način povezati oba mitinga na najvišji ravni z nizom drugih dogodkov in skupaj z mladinsko ter otroško atletiko. Vrhunsko atletiko bomo predstavili v dolenjski prestolnici, predvsem pa v Velenju," je pojasnil direktor AZS Marko Božiček.

Miting v Velenju nima več licence Evropske atletske zveze (EA), tudi zaradi bistvenega zmanjšanja sredstev, ki so letos na voljo. Za miting so v "najboljših časih" še pred nekaj leti porabili 70 tisoč evrov, letos pa bo po besedah nekdanjega direktorja strokovnega sveta AZS Martina Steinerja in enega glavnih organizatorjev mitinga "na voljo gotovo precej pod 40 tisoč evri".

"Velenjski miting pravzaprav samo po lokaciji ustreza imenu, drugače je to slovenski miting, ker pri pripravi v veliki meri sodeluje tudi AZS. Zaradi olimpijskih iger in evropskega prvenstva je bil koledar atletskih tekem letos zelo spremenjen, zato smo miting premaknili na konec avgusta, poleg tega pa je naš dolgoletni sponzor (Premogovnik Velenje, op. STA) bistveno zmanjšal sredstva. To je povzročilo veliko težav. Kljub temu bomo 31. avgusta pripravili celodnevno atletsko dogajanje. V okviru Pikinega festivala bo tega dne organiziran tudi 3. Pikin miting mladih z začetkom ob 16.45, še pred tem pa se bodo najmlajši pomerili v programu otroške atletike," je navedel Steiner.

V Velenju bo pestro v sredo, 31. avgusta. | Foto: Peter Kastelic V Velenju bo pestro v sredo, 31. avgusta. Foto: Peter Kastelic

Osrednje dogajanje pa bo večerni atletski miting, kjer bodo nastopili atleti iz 21 držav. Organizatorji pravijo, da bo sicer nekaj manj kvalitetnih tujcev kot v preteklosti, pričakujejo pa večino najboljših atletov Slovenije. "Prišel bo olimpijski prvak v metu kladiva Dilšod Nazarov iz Tadžikistana, želimo, da bi poleg Martine Ratej v metu kopja nastopila tudi olimpijska prvakinja Sara Kolak, ki je sezono sicer več ali manj s presenetljivo osvojitvijo zlate medalje v Riu de Janeiru že končala," je navedel Steiner.

Med tistimi, ki bodo manjkali v Velenju in Novem mestu, bo polfinalist OI in finalist na EP v Amsterdamu na 400 metrov Luka Janežič, ker namerava nastopiti na diamantni ligi v Zürichu. Novomeški miting, katerega organizacija stane 30 tisoč evrov, je predstavil Igor Primc, nekdanji slovenski kapetan in še zdaj slovenski rekorder v metu diska.

"V Novem mestu bomo pripravili 29. mednarodni miting in drugi tekaški izziv mest. Tekmovanji bomo precej združili, nekaj disciplin tekaškega izziva bo na štadionu. Pričakujem od 150 do 200 atletinj in atletov iz desetih držav, deset bo tudi moških disciplin ter osem ženskih. Boljše izide pričakujemo v tehničnih panogah. V okviru mitinga bomo imeli tudi tekmovanja mladih iz Novega mesta in okolice," je navedel Primc.

Ne spreglejte