Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
30. 5. 2015,
7.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

diamantna liga Eugene Mo Farah

Sobota, 30. 5. 2015, 7.26

8 let

V Eugenu devet izidov sezone, Gatlin 19,68, Ratejeva krepko zadaj

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V ameriškem Eugenu je bilo drugi dan tretjega mitinga diamantne lige postavljenih devet najboljših izidov sezone. Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je končala na osmem mestu.

Justin Gatlin je pred domačimi gledalci na slovitem štadionu Hayward Field še enkrat dokazal, da ga bo letos težko premagati. Najboljšemu dosežku na svetu v teku na 100 metrov je dodal še najboljšega v teku na 200 metrov, potem ko je zmagal z odličnim časom 19,68, kar je njegov izenačen osebni rekord.

Vse hitrejši tudi Tyson Gay Na najkrajši razdalji, v šprintu na 100 metrov, je bil najhitrejši njegov rojak Tyson Gay, ki je prav tako navdušil s časom 9,88. Dve stotinki je zaostal Mike Rodgers, omeniti pa gre tudi tretjeuvrščenega Kitajca Bingtiana Suja, ki se je s časom 9,99 spustil pod mejo 10 sekund.

Za vrhunski dosežek je v teku na 400 metrov poskrbel tudi Kirani James. Atlet z Grenade je štadionski krog pretekel v času 43,95, kar je najboljši izid sezone na svetu.

Aman je imel v Dohi očitno le slab dan Aktualni svetovni prvak v teku na 800 metrov Mohammed Aman sezone ni začel najbolje, a je tokrat dokazal, da je imel v Dohi, kjer je končal na devetem mestu, le slab dan. Etiopijec je namreč slavil s časom 1:44,92 in prehitel tudi olimpijskega podprvaka Nijela Amosa, ki je bil drugi s časom 1:45,06.

Olimpijski prvak končal prevlado Birecha

V teku na miljo, ki je že tradicionalno zadnja disciplina mitinga, je z najboljšim letošnjim rezultatom na svetu 3:51,10 slavil Ayanleh Souleiman iz Džibutija.

Olimpijski in svetovni prvak Kenijec Ezekiel Kemboi je v teku na 3000 metrov z zaprekami uspel prekiniti zmagovalni niz rojaka Jairusa Birecha, ki blesti v zadnjem obdobju. Kemboi je ves čas sledil zmagovalcu skupnega seštevka lanske sezone, v ciljnem finišu pa ga je prehitel in slavil v času najboljšega izida sezone na svetu 8:01,71, kar je tudi rekord mitinga.

Trojno domačo zmago so gledalci videli v teku na 400 metrov z ovirami, najhitrejši pa je bil s časom 48,20 Johnny Dutch, ki je za dve stotinki sekunde prehitel Bershawna Jacksona, ki je dobil uvodni miting v Dohi.

Barshim še čaka na pravo priložnost za rušenje rekorda

V skoku v višino je bil odlično razpoložen Mutaz Essa Barshim. Katarec je v prvem poskusu preskočil letvico na 241 centimetrih, a se je odločil, da zaključi s tekmovanjem in ne naskakuje naslednje višine oziroma svetovnega rekorda. Odličen dosežek je uspel tudi Kitajcu Guoweiju Zhangu, ki je prvič v karieri preskočil 238 centimetrov.

Je pa svetovni rekord, žal neuspešno, naskakoval Renaud Lavillenie. Preden je letvico nastavil na 616 centimetrov je bil uspešen na 605 centimetrih, kar je najboljši izid sezone na svetu.

Felixova lahko zmaguje tudi v teku na 400 m

Izjemno zanimiv je bil ženski tek na 400 metrov. V disciplini, v kateri v zadnjih letih redko teče, je nastopila tudi simpatična Američanka Allyson Felix in zmagala s časom 50,05. Prehitela je rojakinjo in nekdanjo kraljico te discipline Sanyo Richards-Ross (50,29).

Kenijka Eunice Sum si je pritekla še drugo zmago na letošnjih mitingih diamantne lige, a se je morala tokrat zanjo precej potruditi. Le pet stotink sekunde je namreč za njo zaostala Američanka Ajee Wilson. Švedinja Abeba Aregawi, svetovna prvakinja v teku na 1500 metrov, je bila četrta, a se ji je uspelo spustiti pod mejo dveh minut (1:59,98).

G. Dibaba na četrto mesto večne lestvice

Večna lestvica ženskega teka na 5000 metrov ima po novem na vrhu kar štiri Etiopijke. V Šanghaju je na tretje mesto skočila Almaz Ayana, tokrat pa si je četrto mesto pritekla Genzebe Dibaba, ki je slavila s časom 14:19,76. Genzebe je mlajša sestra svetovne rekorderke Tirunesh Dibabe. Njen rekord 14:11,15 bo, kot vse kaže, še letos nekajkrat na preizkušnji.

V troskoku je najboljši izid sezone s 15,04 metra postavila Rusinja Katarina Koneva, ki pa ni zmagala. Še dlje (15,18 m) je poletela Kolumbijka Caterine Ibargüen, ki ostaja nepremagana, ob njenem dosežku pa je pihal veter s hitrostjo +2,1 m/s, kar je več od dovoljenega, zato njen rezultat ne bo zapisan v uradne statistike.

Ne spreglejte