Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2007,
18.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 18.43

8 let

Tragedija v New Yorku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Včeraj so na progi, kjer se danes odvija newyorški maraton, potekale ameriške kvalifikacije za nastop na olimpijskem maratonu v Pekingu. Tekmovanji sta vsako leto ločeni.

Zmagal je Ryan Hall, tekmovalno dogajanje pa je zasenčila smrt večkratnega ameriškega prvaka in enega boljših ameriških dolgoprogašev zadnjega obdobja Ryana Shaya.

Ryan Shay se je okoli devetega kilometra proge zgrudil na tla, kljub izredno hitremu posredovanjem medicinske službe pa mu ni bilo več pomoči - 71 minut po štartu so iz bolnišnice Lenox sporočili, da je 28-letni atlet mrtev.

Po besedah Ryanovega očeta je bil vzrok smrti močan srčni infarkt. Oče je še dodal, da je imel njegov sin že pri 14. letih močno povečano srce, ki se je z leti le povečevalo: ''Njegov srčni utrip je v mirovanju znašal 25 do 30 udarcev na minuto, zato mu je lansko poletje zdravnik celo svetoval uporabo srčnega pospeševalca. Vendar je Ryan vedno rad tvegal. Imel je nenavadno visok prag bolečine.''

Shay je osvojil naslov državnega prvaka v maratonu leta 2003, istega leta in leto pozneje je postal ameriški prvak tudi v polmaratonu, ima pa tudi državna naslova na 15 in 20 kilometrov.

Hall uresničil sanje

Prvi je v cilj sicer pritekel Ryan Hall (2:09:02), ki je že v svojem drugem maratonskem nastopu nakazal, da bo nanj treba računati tudi na največjih tekmovanjih. Drugo polovico je pretekel v izjemnem času 1:02:45. Vendar, ko je v cilju izvedel za tragično novico, je veselje ob zmagi zbledelo. ''Sedaj ne morem niti pomisliti na tekmo. Z Ryanom sem treniral, on mi je dajal navdih. Svoj nastop v Pekingu bom posvetil njemu, njegovi družini in njegovi ženi Aliciji. Danes sem izgubil prijatelja. Takšna stvar spremeni celotni pogled na tekmo,'' je pretresen po tekmi povedal zmagovalec, ki se je julija udeležil tudi poroke, sedaj pokojnega Shaya.

Poleg Halla sta se v ameriško ekipo za olimpijske igre uvrstila še drugouvrščeni Dathan Ritzenhein (2:11:07) in tretjeuvrščeni Brian Sell (2:11:40). Meb Keflezighi, ki je v Atenah osvojil srebrno medaljo, je končal na nehvaležnem četrtem mestu, zato uspeha iz Grčije ne bo mogel ponoviti na Kitajskem. V reprezentanco se namreč uvstijo le prvi trije tekmovalci s kvalifikacij.

Ne spreglejte