Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
26. 4. 2017,
20.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

maraton 2017 Rok Puhar

Sreda, 26. 4. 2017, 20.35

6 let, 6 mesecev

Rok Puhar, slovenski maratonec z normo za SP

Teči začel zaradi stave z mamo, trenutno pa je najboljši slovenski maratonec

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Rok Puhar Hamburg 2017 | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

V nedeljo je Rok Puhar na svojem prvem maratonskem nastopu postavil normo za letošnje svetovno prvenstvo v Londonu. Tako hitro na svojem prvem maratonu od Slovencev ni nastopil še nihče.

Za Roka Puharja morda še sploh niste slišali, a v prihodnosti zagotovo še boste. Upajmo, da čim večkrat. Ta mladi tekač iz Šenčurja je v nedeljo namreč uspešno nastopil na maratonu v Hamburgu, kjer je s časom 2;18:22 postavil normo za avgustovsko svetovno prvenstvo v Londonu.

Pogoji niso bili idealni, celo toča je padala

"Danes so noge dobro, to pomeni, da sem imel še nekaj rezerve," nam je povedal tri dni po nastopu in opisal dogajanje na hamburških ulicah: "Pogoji res niso bili dobri. Najslabše je bilo med drugim in šestim kilometrom, ko je padala celo toča. Bil je kar hud naliv, tudi ceste so bile poplavljene, toča pa je bila tako drobna, da si imel občutek, kot da bi te nekdo ves čas zbadal z nožem. Ko si ves premražen, imaš nekoliko slabši občutek v nogah, a se je telo ogrelo in od 14. do 30. kilometra je šlo brez težav. Nekoliko težje je bilo spet zadnjih 10 kilometrov, ker je pihalo, a se je izšlo popolno."

Dogajanje na hamburških ulicah je popestrila še toča. Pogoji so bili daleč od ugodnih. | Foto: Osebni arhiv Dogajanje na hamburških ulicah je popestrila še toča. Pogoji so bili daleč od ugodnih. Foto: Osebni arhiv

V cilju se je zasluženo veselil uspeha, hkrati pa se zaveda, da bi lahko tekel še nekoliko hitreje, saj po 35. kilometru ni upal slediti skupini, ki je pospešila, saj ga je bilo strah, da ne bo zabredel v krizo. Te k sreči ni bilo: "Na koncu sem imel občutek, kot da bi pretekel polmaraton."

Teči je začel zaradi stave

Ko je začenjal, o atletiki ni vedel kaj dosti. | Foto: Grega Valančič / Sportida Ko je začenjal, o atletiki ni vedel kaj dosti. Foto: Grega Valančič / Sportida Puhar se s tekom resno ukvarja zadnjih sedem let. Pred tem je občasno brcal žogo, a s kakšnim športom se resneje ni ukvarjal. Takrat je bil star 17 let, bil je 10 centimetrov manjši in 10 kilogramov težji.

"Ko sem resneje začenjal leta 2010, nisem poznal ne teka ne atletike. Mami je s partnerjem veliko tekla in hodila po hribih, tako sva enkrat stavila, da bom pretekel ljubljanski maraton in jo prehitel. Nastopil sem skoraj brez treninga in tekel dve uri in sedem minut (danes teče več kot uro hitreje – na polmaratonu v Veroni je letos postavil osebni rekord 1;05:47, op.p.). Pozneje smo skupaj nastopili še na trojkah, kjer sem izvedel za gorenjski tekaški pokal in tako se je razvilo," se spominja danes.

Sam svoj trener

Večino treningov opravi sam, hkrati pa je tudi sam svoj trener. V preteklosti je poskusil sodelovati s številnimi trenerji, a se nikjer ni našel: "Vsakršna pomoč je dobrodošla, a ne želim, da mi kdo narobe svetuje in razmišlja. Končno sem našel neko svojo pot in ne vidim razloga, da bi to spreminjal. Lahko pa z menoj vsak trenira, odprt sem za kakršno koli sodelovanje. Dogovarjal sem se tudi z enim od avstrijskih maratoncev, s katerim bova v prihodnje verjetno sodelovala."

Na svetovnem prvenstvu ne bo turist

Rok Puhar LJ2015 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Z dosežkom v Hamburgu je izpolnil tudi normo za evropski pokal v teku na 10.000 metrov. To bo tudi naslednja tekma, za katero se bo resno pripravil. Želi doseči nekaj, kar že mnogo let ni uspelo nobenemu Slovencu. "Želim teči pod 30 minutami. Vem, da sem bil tega v zadnjem obdobju že sposoben, a je treba najti pravo tekmo, kar včasih ni lahko. Odvisno bo tudi od tega, koliko tekačev bo nastopilo v Minsku. Če jih bo veliko, bodo naredili dve skupini in potem bom v slabši, ki pa redko teče pod mejo 30 minut," razmišlja 24-letni Puhar, ki si veliko obeta tudi od nastopa v Londonu.

"V London ne želim potovati kot turist. Želim še enkrat dobro odteči maraton in izboljšati osebni rekord. Pogoji bodo tam povsem drugačni, tako da bo verjetno občutek, kot da prvič tečem maraton," je pogovor sklenil trikratni zaporedni državni prvak v krosu, ki ima normo tudi za naslednje evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostil Berlin. Med maratonoma v britanski in nemški prestolnici ne načrtuje nastopa na najdaljši tekaški olimpijski razdalji: "V vmesnem obdobju bi rad izboljšal čase v teku na 10.000 metrov in v polmaratonu, v Berlin pa bi rad prišel svež in dosegel dober rezultat."

Ne spreglejte