Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
1. 7. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

atletika Amsterdam 2016 Matija Kranjc

Petek, 1. 7. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Matija Kranjc pred odhodom na EP

Svežega rekorderja bo zadovoljil le met, ki bi ga popeljal v Rio

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Matija Kranjc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Matija Kranjc je slovenski rekorder v metu kopja. Rekordno znamko je na 81,13 metra popravil pred dobrim tednom v Brežicah, na evropsko prvenstvo v Amsterdam pa potuje z željo, da ta dosežek še izboljša.

Matija Kranjc je prejšnji rekord postavil prav na evropskem prvenstvu – pred dvema letoma v Zürichu (80,46 metra). Ta dosežek ga je popeljal v finale, prihodnji teden pa bo imel priložnost, da ta uspeh ponovi. Nov državni rekord, ki ga je dosegel pretekli teden v Brežicah, je zagotovo dober obet.

"Zagotovo vsak dober rezultat lahko samo dobro vpliva na nastop na evropskem prvenstvu. Vesel sem, da mi je končno uspelo met tehnično sestaviti, saj fizična pripravljenosti ni bila nikdar vprašljiva. Tehnična komponenta pa je pri metu kopja zelo pomembna. Veliko metrov lahko pridobiš, veliko pa jih lahko tudi izgubiš," je na predstavitvi reprezentance, ki bo branila slovenske barve v Amsterdamu, pojasnil 32-letni Kranjc. Z rekordnim dosežkom še ni bil povsem zadovoljen: "Če bi bila norma za olimpijske igre 81 metrov, bi bil zadovoljen, tako pa je pri 83 metrih in ostaja grenak priokus."

Evropsko prvenstvo bo zadnja priložnost za Rio

Kranjca, ki je v četrtek v Ljubljani še zadnjič nastopil pred evropskim prvenstvom in zmagal s 77,37 metra, kvalifikacije čakajo že prvi dan prvenstva (6. julij), morebitni finale pa le dan pozneje.

Matija Kranjc si zelo želi norme za olimpijske igre v Riu, ki znaša 83 metrov. | Foto: Peter Kastelic Matija Kranjc si zelo želi norme za olimpijske igre v Riu, ki znaša 83 metrov. Foto: Peter Kastelic

"Kvalifikacije bodo zadnja priložnost za doseg olimpijske norme, pa ne da v finalu ne bi dobro metal, a bo prvič, da med kvalifikacijami in finalom ni prostega dneva. kar ne bo šlo," je dodal Kranjc in komentiral tudi konkurenco: "Konkurenca je na visoki ravni, a je vedno tako. Dolžina, potrebna za finale, se vedno giblje na približno isti daljavi. Cilj je ponovitev dosežka z zadnjega prvenstva, uvrstitev med najboljših osem, rezultat, ki me bo zadovoljil, pa bo le met čez 83 metrov in olimpijska norma. To bi mi precej popestrilo letošnje poletje."

Nemec na Finskem kopje dvakrat zalučal več kot 91 metrov
Nemec Thomas Röhler je v sredo na mitingu v Turkuju na Finskem kopje vrgel kar 91,28 metra in postal petnajsti atlet, ki je presegel magično mejo 90 metrov. Na večni lestvici se je zavihtel na 11. mesto. Da je v odlični formi, je dokazal tudi z drugim najdaljšim metom, ki je meril 91,04 metra. Nemec bo v Amsterdamu nedvomno glavni favorit za zlato.

Ne spreglejte